שכר המינימום עולה ליותר מ-6,200 שקל, בדרום רבים אינם זכאים לשדרוג. מה הסיבה?

עידכון שכר - על הנייר בלבד: בבאר שבע כשליש מהעובדים משתכרים פחות משכר המינימום ועובדים מוחלשים כלל לא נהנים מהמנגנון
send whatsapp messsage send FB messsage
 שכר המינימום עולה ליותר מ-6,200 שקל, בדרום רבים אינם זכאים לשדרוג. מה הסיבה? צילום: דני בלר

באפריל הקרוב יעלה שכר המינימום בישראל, ויעמוד על 6,248 שקל בחודש לעומת 5,880 כיום – תוספת של כ-368 שקל. כמו כן, שכר המינימום השעתי יעלה מ-32.3 שקל ל-34.3 שקל. העלייה, בגובה 6%, מבוססת על עדכון אוטומטי שנקבע בחוק לפי 47.5% מהשכר הממוצע במשק. 

עם זאת, מדובר ב''מתנה'' על הנייר בלבד: בבאר שבע, כמו בערים אחרות בנגב באשכולות חברתיים מתחת ל-5, שכירים רבים מקבלים פחות משכר המינימום, חלקם נזקק לקצבת השלמת הכנסה ואחרים מועסקים על בסיס מזדמן (עובדי ‘’יומית'', ‘’קבלן''או בשפה פחות מכובסת ‘’עובדי שוק העבדים'').

הביטוח הלחאומי אינו חושף את הנתונים כולם, אך לפני המלחמה והקורונה, אחוז המשכרים מתחת לשכר המינימום בבאר שבע עמד על כ-33 אחוזים. ההערכה היא כי בעקבות המלחמה והמשבר הכלכלי בעקבות סגירת עסקים בדרום, הנתון היום הרבה יותר גבוה. זאת ועוד: שכר העובדים במשרות חלקיות או מועסקים על בסיס יומי אינו מתעדכן על פי אותו מפתח.

ההערכה היא כי עליית שכר המינימום תשפיע על כ-700 אלף עובדים, בתקופה שבה יוקר המחיה ממשיך להאמיר, עם התייקרויות בתחומים כמו חשמל, מים, תחבורה ציבורית ומוצרי צריכה. עיקר העובדים שלא ייהנו מעליית שכר המינימום נמצאים במגזרים מוחלשים, אשר אינם מאורגנים.