חלם: התוכנית שמסייעת לשילוב צעירים בדואים באקדמיה ובשוק העבודה בסכנת סגירה

השבוע התקיים בהיכל התרבות ברהט טקס סיום מרגש למחזור הראשון של תוכנית "מצפן-טק", יוזמה פורצת דרך של ארגון אג'יק בשיתוף משרד העבודה. התוכנית נועדה לשלב צעירים ערביים בגילאי 18–24 – רבים מהם חסרי מעש – בשוק העבודה או באקדמיה, כשעבור חלקם מדובר במקום העבודה הראשון או בצעד הראשון בהשכלה הגבוהה.
המודל מפעיל מגוון תכניות, כשאחת מהן –"מצפן טק" - בשותפות מונא, תמר והרשויות המקומיות ובמימון משרד העבודה, המתמקדת באוכלוסייה מאתגרת במיוחד - צעירים חסרי מעש, שאינם נמצאים במסגרת לימודית או תעסוקתית כלשהי, אך כעת תכנית זו עומדת בסכנת סגירה.
התוכנית, שפועלת כחלק ממודל "שנת מעבר" של אג'יק, מתהדרת בנתונים יוצאי דופן: 75% מבוגריה משתלבים באקדמיה ו-85% בתעסוקה. מאז הקמת המודל הובילה התוכנית למעלה מ-10,000 צעירים למסלול של הצלחה משמעותית, ומשתתפים בה מדי שנה כ-1,000 צעירים.
התוכנית פועלת באזורים מאתגרים כמו רהט, באר שבע, כפר קאסם ואום אלפחם, בהם שיעור חסרי המעש בקרב צעירים ערבים עומד על 40%, ובחברה הבדואית אף על 55% – פי שלושה מהממוצע הארצי. למרות הצלחתה, המענק שמימן את פעילות התוכנית צפוי להסתיים בחודש מאי הקרוב, מה שעלול לעצור את המחזור הבא ולמנוע הזדמנות מ-600 צעירים להשתלב בחברה ובשוק העבודה.
נתונים מרשימים של מחזור א'
בוגרי המחזור הראשון, שחלקם היו במרחק פסיעה ממעגלי פשיעה ואלימות, מסיימים את התוכנית עם הישגים מרשימים: מחציתם כבר משולבים בשוק העבודה ו-13 החלו בלימודים אקדמיים. למרות זאת, העננה הכבדה של הפסקת המימון מעיבה על עתידם של צעירים נוספים.
סלימאן אלעמור, מנכ"ל אג'יק-מכון הנגב, מסביר: "נתוני הפשיעה והאלימות קשורים ישירות למספר הצעירים חסרי המעש. תוכניות כמו מצפן-טק מצילות חיים ומעניקות עתיד לצעירים, ואני קורא לממשלה לא רק למנוע את סגירת התוכנית, אלא להרחיב אותה לפריסה ארצית."
סגירת התוכנית עשויה לגרום לאלפי צעירים לאבד את התקווה לשינוי ולהישאר מחוץ למעגלי החברה, מה שעלול להחריף את הפשיעה והאלימות בקרב החברה הערבית.