פעם בירת ההזדמנויות, היום מלכודת למשקיעי נדל''ן: נתוני האוצר חושפים את היקף ההפסדים בבאר שבע

סדרת סקירות שפרסם הכלכלן הראשי במשרד האוצר מצביעה על באר שבע כעיר שבה שיעור מכירת הדירות בהפסד על ידי משקיעים הוא הגבוה ביותר בישראל. כ-30% מהדירות שנמכרו בעיר ברבעון השלישי של 2024 הניבו הפסדים, לעומת ממוצע ארצי של 10% בלבד. מחוז הדרום, שבו ממוקמת באר שבע, מוביל ברמה הארצית עם קרוב לרבע מהדירות שנמכרו בהפסד על ידי משקיעים, כאשר אחריהן ברשימה נמצאות אילת (23%), קריית גת (18%) ואשקלון (כ-11.5%).
הסיבות לכך מגוונות, אך הנתונים מראים שמגמת ההפסדים בדרום החלה עוד לפני פרוץ המלחמה. כבר שבע שנים שמחוז הדרום מוביל את הדירוג, והמלחמה רק החריפה את המצב.
השפעות שוק הנדל"ן בבאר שבע:
היצע גבוה של דירות חדשות: הדירות הוותיקות והזולות שנרכשו על ידי משקיעים אינן עומדות בתחרות מול הדירות החדשות שנבנות בעיר.
דרישות ביטחוניות: הביקוש לדירות עם ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) גובר על דירות ישנות בשכונות הוותיקות. בדירות ישנות רבות המקלטים מוזנחים ובלתי שמישים וחדרי המדרגות לעיתים פתוחים וחשופים לרסיסים.

הבטחות שלא מומשו: משקיעים רבים בנו על עלייה בביקוש בעקבות הקמת עיר הבה"דים ומעבר יחידות צה"ל לדרום – מהלך שהתברר כמצומצם מהצפוי. באר שבע בנתה על ‘’עשרות אלפי אנשי קבע חזקים ואיכותיים'' כמנוף כלכלי, במקום להשקיע בתושביה שלה. זאת ועוד: אובדן הביטחון, השכר הנמוך המשולם בעיר, היעדר הזדמנויות והאווירה כללית, גרמו לאותה אוכלוסיה פריווילגית שלא להגיע לבאר שבע.
רק לפני 9 שנים באר שבע מותגה כבירה של הזדמנויות עם רכבת מהירה מתל אביב ותזמורת שהמתינה למשקיעי הנדל''ן, שבאו לכבוש את בירת הנגב. כנסים רבי רושם בכיכובם של עיתונאים-פרזנטורים, צלמים, יין כיד המלך ובעיקר הבטחות לתשואות חלומיות. מוזמנים לצפות בקטע וידאו מלפני 9 שנים. המציאות, כמובן, אחרת.
מוכרים בהפסד - מחוסר ברירה
‘’קניתי דירה להשקעה בשכונה ד''', ספרה לנו הבוקר, שני, שוש. ‘’אני לא ספקולנטית, לא באתי להתעשר, רק רציתי לשמור על הפיצויים שקיבלתי מהעבודה, אחרי שנות עבודה רבות. קשה מאוד להשכיר את הדירה, אפילו לסטודנטים. הדירה עמדה ריקה כמה חודשים. מצאתי שוכר והייתי צריכה להתפשר איתו על המחיר. אבל זו הביעה הקטנה. העזובה חוגגת וכל משקיע רוצה כמה שיותר לקבל כסף וכמה שפחות להוציא. זה אומר שאף אחד לא משקיע בבניין. אם יש תקלת ביוב, אם המקלט מוזנח, אי אפשר לדעת מי בעלי הנכסים. אם אחליט למכור, כבר הסבירו לי שזה יהיה בהפסד. אין אכיפה על בעלי נכסים, כל אחד עושה מה שהוא רוצה''.

משקיע אחר בנה על פינוי-בינוי, אבל הבין שזה לא ייקרה מחר בבוקר: ‘’כשרכשתי את הנכס, סיפרו על תנופת פיתוח ופינוי-בינוי, וזה שאנחנו הולכים להיות ‘רובע החשדנות’. מה אני אגיד לך, לא חדשנות ולא נעלים. אני צריך להרים את הקול כדי ששאר הדיירים יטפלו בדברים בסיסיים כמו מקלט או תאורת מדרגות''.