חמישית מתושבי הדרום מתחת לקו העוני: ההתרעה החמורה בדוח הביטוח הלאומי

הביטוח הלאומי פרסם היום (רביעי) את דוח העוני והאי-שוויון לשנת 2023, החושף נתונים מטרידים על היקפי העוני בישראל. על פי הדוח, 1.98 מיליון תושבים בישראל מוגדרים עניים, מתוכם כ-872 אלף ילדים ו-158 אלף אזרחים ותיקים. קו העוני בישראל בשנת 2023 הוגדר כ-3,324 ₪ לנפש, 6,648 ₪ לזוג ו-12,465 ₪ לזוג עם שלושה ילדים.
הדוח מצביע על פערים גיאוגרפיים ותחולת עוני גבוהה מהממוצע בדרום: תחולת העוני במחוזות ירושלים, הצפון והדרום גבוהה מהממוצע הארצי, כאשר בירושלים נרשם השיעור הגבוה ביותר של 36.2%, בצפון – 22.5% ובדרום – 22.6%. לעומת זאת, במחוזות תל אביב והמרכז שיעור העוני נמוך משמעותית.
בדרום העוני גבוה מהממוצע הארצי. בין האוכלוסיות שנפגעו מהמצב - עצמאים ובעלי עסקים שקרסו כלכלית בעקבות המלחמה. כל תושב חמישי בדרום ירד אל מתחת לקו העוני והצפי הוא כי בעקבות גזירות 2025 המצב יחריף
הדו"ח פורסם על רקע שני משברים כלכליים עמוקים – משבר הקורונה ואירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שהתמשכה אחריהם. המשברים הובילו לעלייה בתחולת העוני בקרב אוכלוסיית העצמאיים, וזאת בניגוד למגמות ירידה קלות בתחולת העוני בקבוצות אוכלוסייה אחרות. הדוח מציין כי ללא תשלומי הקצבאות והסיוע הממשלתי, תחולת העוני של נפשות הייתה מזנקת מ-30.6% ב-2022 ל-31.1% ב-2023.
בקרב החרדים והערבים חלה ירידה מסוימת בעוני בהשוואה לשנת 2022, אך תחולת העוני באוכלוסיות אלו נותרה גבוהה. תחולת העוני בקרב משפחות ערביות עמדה על 42.4%, בעוד שבקרב משפחות חרדיות היא הגיעה ל-22.5%. במגזר היהודי שאינו חרדי, תחולת העוני נמוכה משמעותית ועומדת על 14% בלבד.
פגיעה בעצמאיים ובענפי משק מסוימים
הדו"ח מצביע על כך שמשבר הקורונה והמלחמה הובילו לפגיעה קשה במיוחד בעצמאיים. תחולת העוני בקרב עצמאים עלתה, בעיקר בענפים כמו אירוח, מסעדנות, שירותי בריאות וסיעוד, וכן בענפי הבידור, החינוך והחקלאות. הביטוח הלאומי מדגיש כי יש צורך בעיצוב כלי מדיניות מותאמים שיסייעו לעצמאיים בתקופות משבר כלכלי. עדות לכך ניתן לראות במכות העסקים המבהילה שנסגרו בבאר שבע, בהם עסקים ותיקים שלא הצליחו לשרוד את המשברים האחרונים.
חשש עמוק מהגזירות הכלכליות: משפחות חוששות לגורלן
בעוד פחות משבועיים, עם כניסת השנה האזרחית, ייכנסו לתוקפן גזירות כלכליות, שמשמעותן פגיעה בסך אלפי שקלים למשפחה. לעומת זאת, הממשלה לא סגרה משרדים מיותרים ולא ויתרה על כספים קואליציוניים - לכדי סכום כולל של כ-40 מיליארדי שקלים. את הגרעון בתקציב יישאו בעיקר המגזר העובד ומשפחות מעוטות יכולת. בארגונים החברתיים מביעים חשש מ'צונאמי' חברתי - עליה מבהילה במספר המשפחות שיירדו מתחת לקו העוני.
כמעט שליש מהילדים - עניים
תחולת העוני בקרב ילדים עומדת על 27.9%, נתון שמציב את ישראל במקום השני בשיעור עוני ילדים מבין מדינות ה-OECD, אחרי קוסטה ריקה. הילדים מהווים 32.5% מכלל האוכלוסייה, אך 44% מהעניים. תחולת העוני בקרב אזרחים ותיקים ירדה ל-8.4% בקרב אלו המתגוררים עם משפחותיהם, אך בקרב אזרחים ותיקים המתגוררים בגפם, תחולת העוני עומדת על 19.8%.
לצד תחולת העוני, הדו"ח מציג גם ירידה של 1.5% במדד ג'יני, המודד אי-שוויון בהכנסות נטו, בהשוואה לשנת 2022. למרות הירידה, ישראל עדיין ממוקמת במקום גבוה במדד האי-שוויון מבין מדינות ה-OECD, עם מדינות כמו ליטא, ארה"ב, מקסיקו וטורקיה שמדורגות מעליה.
שר העבודה יואב בן צור אמר בתגובה: "בקדנציה שלי עלה שיעור התעסוקה ונרשמה עלייה בשכר הממוצע – אלו שני נתונים משמעותיים המבטיחים יציאה מעוני. עם זאת, יש לפעול לסיוע לעצמאיים קטנים ולשיפור קצבאות לאוכלוסיות מוחלשות."
ממלא מקום מנכ"ל הביטוח הלאומי, צביקה כהן, הדגיש: "הדו"ח מראה באופן ברור שהמשברים הכלכליים יימשכו ויש לשים דגש על חוק ההסדרים כדי לא לפגוע באוכלוסיות מוחלשות. ההשפעה הכלכלית תימשך שנים קדימה."
דוח העוני לשנת 2023 משרטט תמונה מורכבת על מצב הכלכלה הישראלית, כשהוא חושף את הפערים המשמעותיים בין אוכלוסיות שונות ואת ההשפעות של המשברים הכלכליים והביטחוניים על המשק. אמנם יש ירידה קלה בתחולת העוני של משפחות וילדים, אך הנתונים עדיין מעידים על מציאות קשה שבה חלקים גדולים מהאוכלוסייה מתמודדים עם עוני מתמשך. הביטוח הלאומי מדגיש את הצורך במתן מענים חברתיים וסיוע ממשלתי משמעותי יותר כדי להבטיח צמצום פערים ושיפור במצב הכלכלי של האוכלוסייה כולה.