כל אזרח שלישי - עני: הדוח החמור של ארגון 'לתת' מתריע מפני קריסת משפחות

כל אזרח שלישי בישראל - עני. הדרום, שנפגע אנושות במתקפת הטרור ובמלחמת חרבות ברזל, ממשיך לשלם מחיר כבד, חברתי, בריאותי וכלכלי. קריסת עסקים, חובות של עצמאים והתייקרויות מתמשכות מובילים אלפי משפחות נוספות במרחב הדרומי למעגל העוני, אשר רק הולך ומתרחב, לקראת גזירות תקציב 2025
דו"ח עוני שפורסם לאחרונה על ידי ארגון "לתת" מתאר מציאות כלכלית קשה במיוחד: כ-3 מיליון ישראלים חיים בעוני, מתוכם כ-40% הם ילדים. במקביל, יותר מ-78% ממשקי הבית הנתמכים בדרום מדווחים על חובות כבדים, שנגרמו כתוצאה מהשבתת עסקים, ירידה חדה בהכנסות ועלויות מחיה גבוהות.
לקראת סוף השנה מתפרסמים 3 דוחות חשובים: דוח העוני של הביטוח הלאומי, דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון ‘לתת’ ודוח מסכם של עמותת ‘עלם’. שלושתם מציירים תמונת מצב - בשנות שגרה ובשנות מלחמה. הדוח של ארגון לתת סוקר את שנת המלחמה, שהחלה במתקפת הטרור ב-7.10, דרך פינויים של 120,000 ישראלים מבתיהם, בדרום ובצפון.
בעקבות המלחמה, ענפים שלמים קרסו, וההשפעה על העסקים בדרום היא חסרת תקדים. חנויות קטנות, בתי קפה ומסעדות שניסו להחזיק מעמד בחודשים הקשים, נאלצים כעת לסגור את שעריהם. במקביל, עצמאים רבים נקלעו לחובות בלתי אפשריים מול הבנקים והנושים.
מנתוני "לתת" עולה כי עלות המחיה המינימלית החודשית עומדת על 13,617 שקלים למשפחה המונה שני מבוגרים ושני ילדים – עלייה של כמעט 7% ביחס לשנה הקודמת. כאשר ההכנסה החודשית הממוצעת בקרב המשפחות הנתמכות עומדת על 6,092 שקלים בלבד, הפער הבלתי אפשרי מוביל למשבר קיום חמור.
משפחות במצוקה
ביישובי הדרום, משפחות רבות מדווחות על ויתור על מזון בסיסי, תרופות ותשלומים חיוניים. "אנחנו מנסים לשרוד, אבל כל חודש מחדש זו מלחמה", מספרת אם לשלושה מבאר שבע, שהעסק המשפחתי שלה קרס. לדבריה, הוויכוחים בבית התגברו: "אין כסף לחוגים, לשיעורים פרטיים, אפילו לחשמל בקושי."
הדו"ח חושף גם את ההשפעה הקשה על הילדים:
- 44.6% מהילדים בדרום חוו פגיעה בהישגיהם הלימודיים.
- 46.7% מדווחים על הידרדרות במצב הנפשי בעקבות המלחמה.
- כחמישית מהילדים נשרו ממסגרות החינוך או נאלצו לעבור לפנימיות.
עליית המחירים הצפויה: "משבר כלכלי נוסף בדרך"
כפי שמזהירים בארגון "לתת", הצעדים הכלכליים המתוכננים – העלאת המע"מ, התייקרות מחירי החשמל, המים והארנונה – צפויים להחמיר את המצב, במיוחד בדרום. ההשלכות יהיו הרסניות עבור מעמד הביניים הנמוך, שלא מצליח להתאושש מהמשבר. "המדינה חייבת להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי," קוראים בארגון. “מדובר במלחמה נוספת – המלחמה בעוני.”