דור אבוד? נתונים מבהילים על בני נוער בסיכון בעקבות המלחמה נחשפים

רגע לפני הקיצוץ החד בתקציבי הרווחה, דו''ח שנתי חדש מצביע על עלייה חדה בשיעור הדיכאון, הבדידות והשימוש בסמים בקרב בני נוער בדרום ובצפון במהלך המלחמה – ומציג תמונה מדאיגה של משבר חברתי מתמשך
send whatsapp messsage send FB messsage
דור אבוד? נתונים מבהילים על בני נוער בסיכון בעקבות המלחמה נחשפים צילום: מתוך דוח עמותת עלם

דו"ח שנתי שפורסם היום (שני) על ידי עמותת עלם חושף מציאות עגומה בנוגע למצבם של בני נוער בסיכון בישראל. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, בני נוער רבים מתמודדים עם תחושת בדידות, דיכאון וחרדה, כאשר 1 מכל 3 בני נוער מדווח על מצוקה נפשית חמורה. הנתונים מצביעים על כך ש-45% מהנערים צורכים אלכוהול, ו-1 מכל 4 משתמש בסמים. בנוסף, 1 מכל 5 בני נוער חש צורך להתחמש באמצעי הגנה, בהם סכינים מאולתרים. הבעיה ניכרת היטב בקרב בני נוער בדרום, שפונו מבתיהם - ואצל חלקם, חבריהם נרצחו או נחטפו, בתיהם חרב, הקהילה לה הם היו רגילים התפזרה בעקבות המלחמה.


הצעירים נמצאים בעולם של מצוקה. בתקופות מלחמה למעלה מ- 10% מבני הנוער שמשתמשים בסמים יתמכרו לכך וישתמשו בסמים קשים יותר גם בגילאים הבוגרים


הדו"ח הוגש לשר הרווחה יעקב מרגי ולמנכ"ל המשרד ינון אהרוני על ידי הרב שי פירון, יו"ר עלם, וטלי ארז, מנכ"לית העמותה. "הנתונים משקפים מציאות מורכבת במיוחד בתקופה זו," אמרה ארז. “היכולת שלנו להגיע לנוער במצוקה היא קריטית למניעת הידרדרות.”
מאז תחילת המלחמה פונו מבתיהם כ-130 אלף תושבים בדרום ובצפון, בהם אלפי בני נוער שנותרו ללא מסגרות יציבות וללא עורף משפחתי תומך. עבור רבים מהם, אובדן תחושת הביטחון הוביל לנשירה מבתי הספר ולחיפוש אחר פתרונות זמניים, שלא פעם מערערים עוד יותר את יציבותם הנפשית.
עמותת עלם מתמודדת עם המצוקה באמצעות תכניות סיוע ייחודיות – החל מצ'אט אנונימי שבו התקבלו מעל 6,000 פניות השנה, ועד מרכזים טיפוליים הפועלים 24/7 למתן עזרה לנערים ונערות במצבי קצה. "אנחנו דוחפים לתוכנית חירום לאומית ארוכת טווח, בשיתוף עם הממשלה והרשויות המקומיות," הוסיף הרב פירון.
במשרד הרווחה התחייבו, 437 ימים אחרי תחילת המלחמה, ‘’להמשיך לפתח מענים ייחודיים לבני הנוער בשנים הקרובות, במטרה למנוע הידרדרות נוספת ולשקם את הדור הצעיר שמתמודד עם משבר חסר תקדים''. "הנוער שלנו הוא האחריות של כולנו," סיכם השר מרגי.
הדו"ח נחתם במחווה לזכר מתנדבי עלם שנרצחו באירועי ה-7 באוקטובר – אנשים שהקדישו את חייהם להצלת אחרים, ומותם מדגיש את חשיבות המאבק למען עתיד טוב יותר לדור הבא.

נתונים עיקריים על בני הנוער המפונים מדרום ומצפון - מגמות מדאיגות

  • 1 מכל 4 בני נוער סובל מדיכאון וחרדה, חווה תחושת בדידות או קשיי התמודדות נפשית.
  • 50% מבני הנוער המפונים דיווחו על הרעה במצבם הנפשי בעקבות המצב הביטחוני.
  • 33% מבני הנוער חווים ניתוק ממסגרות חינוכיות וחברתיות – החל מנשירה חלקית ועד ניתוק מוחלט.
  • 30% מבני הנוער דיווחו על שימוש באלכוהול ובסמים, תופעה מדאיגה בעיקר בקרב גילאי 15-12.

גם בני נוער שלא פונו ‘’איבדו את הצפון''
חודשי הלחימה הארוכים, גם ביישובים שלא פונו, עשו את שלהם. בבאר שבע ניתן לראות את זה בעיקר בתופעה של נוער משוטט, לאו דווקא ממצב סוציו-אקונומי  קשה. ‘’אם אני רואה בכניסה לקניון ילדים עם סיגריות ורדבולים (משקאות אנרגיה), מסתובבים בחבורות ומחפשים להתעמת, זה לא תקין'', מספר לנו מאבטח במרכז קניות גדול בבאר שבע. ‘’ילד בן 12-13 לא אמור להיות עם סיגריות. אתה שומע את השפה, רואה את ההתנהגות, מרגישים שההורים בכלל לא בתמונה. את הבעייתיים אני לא מכניס והם יודעים את זה. ילדים לא אמורים להסתובב בלילה''.

צילום המחשה: ALEX FROM PIXABAY


חלק מהבעיה מורגשת בשכונות הוותיקות של באר שבע, עם בעיה של חבורות רחוב, של נוער שלכאורה אינו מוגדר ‘’מנותק'', אך התנהגותו מובילה אותו למצבי סיכון והסתבכויות עם החוק.
כבר לפני שנה התריעו גורמי מקצוע  כי הנוער מעוטף עזה, שחווה טראומה נוראית של מתקפת טרור, במהלכה חבריהם נרצחו או נחטפו וביתם נחרב, נופל לתופעות של צריכת סמים ואלכוהול בבתי המלון. 
כבר אז התריע איתן אקשטיין, מנכ"ל כפר הגמילה למכורים ‘’רטורנו'' כי: "הצעירים נמצאים בעולם של מצוקה. בתקופות מלחמה למעלה מ- 10% מבני הנוער שמשתמשים בסמים יתמכרו לכך וישתמשו בסמים קשים יותר גם בגילאים הבוגרים. יש צורך להקים שולחן עגול של כל הגומרים המקצועיים ולחלק אותו להסברה, מניעה וטיפול באנשים מכורים".

קראו עוד באותו נושא:
איבדו את החברים ואת הבית, נופלים לסמים ואלכוהול: מצוקת הנוער המפונה