המחאה חוזרת? באר שבע סוערת מהתייקרות הארנונה והגזירות הכלכליות החדשות

העלאת הארנונה, עליית מחירי החשמל, המים והתחבורה הציבורית – כך תשלם כל משפחה בבאר שבע מאות שקלים נוספים מדי חודש
send whatsapp messsage send FB messsage
 המחאה חוזרת? באר שבע סוערת מהתייקרות הארנונה והגזירות הכלכליות החדשות שר האוצר סמוטריץ (אתר הכנסת), המחאה בבאר שבע 2011 (AVIVI / CC BY SA 3.0)

מאות שקלים נוספים מדי חודש – זה המחיר שתשלם כל משפחה בבאר שבע בעקבות גל ההתייקרויות. בראשן – העלאת הארנונה, מחירי המים, החשמל והתחבורה הציבורית. תושבים רבים כועסים במיוחד על גביית הארנונה הרטרואקטיבית – סכומים של מאות שקלים שנגבו כ"הפרשי ארנונה". ההחלטה אושרה פה אחד במועצת העיר, גם על ידי נציגים שהבטיחו “לדאוג לאזרח הקטן” במועצת העיר. מאחר והקואליציה בבאר שבע היא מקיר לקיר, ללא אופוזיציונרים, ישיבות המועצה הופכות להיות אקט פורמלי. מחאות כמו זו שגררה פרשת טובול, הפכו דבר נדיר. חברי הקואליציה מחוייבים להצביע בעד וזה מה שקורה.  

הארנונה תתייקר ב-5.29% עקב עדכון ה"טייס האוטומטי", ובנוסף, נגבתה רטרואקטיבית תוספת על שנת 2024. בעירייה הסבירו כי הסכום נגבה משום שבמהלך השנה נגבו 2.5% בלבד מתוך 5% שנקבעו, ולכן הושלם ההפרש בסוף השנה. צעד זה עורר זעם רב בקרב התושבים, שחלקם הגיבו בכעס ברשתות החברתיות.
"אין ניקיון, אין ביטחון, אבל ארנונה מופקעת יש!" – כתבה יהודית, תושבת העיר. "הם יודעים לקחת כסף, אבל שירות לתושב? לא ראינו. ומה עם אגרת הביטחון המיותרת?" הוסיפה.
הביקורת נמשכת גם מצד תושבים כמו שמעון, שטוען ש"באר שבע היא עיר יקרה לחיות בה – גם בארנונה, גם בצהרונים וגם בחוגים". שמעון מתלונן שהעירייה "חונקת את התושבים" ושבני נוער ומשפחות צעירות מעדיפים לעזוב לערים אחרות כמו אופקים והמרכז. "אין ברירה, כולנו שבויים כי אנחנו לא במרכז הארץ", הוסיף.

מציאות כלכלית שמכבידה על המשפחות – העדות של רבקה

המציאות הכלכלית החדשה לא פסחה על רבקה, תושבת שכונה י"א בבאר שבע, שמתקשה לשרוד את יוקר המחיה. "אין לי. הכסף כבר לא מספיק לכלום", היא אומרת בעצב. לדבריה, כדי לצמצם הוצאות, מכרו את הרכב המשפחתי. "הביטוח, האגרות, הדלק – הכל התייקר. אני נוסעת עכשיו באוטובוסים ורק כשממש חייבים, בעלי נוסע לטיפולים במוניות", הוסיפה. גם בילויים הפכו לחלום רחוק: "על בתי קפה או מסעדות אין מה לדבר".
אבל לא רק זה – רבקה נאלצה לקחת הלוואה גדולה כדי להתמודד עם החובות. "לקחתי הלוואה של 40,000 ש"ח כי הצטברו לנו חובות על ארנונה, חשמל ועוד תיקונים בבית. עדיין לא סיימנו לשלם משכנתא", היא מספרת בכאב.
לדבריה, השכנות יודעות על מצבה אך מציינת ש"כולם פה באותו מצב". לדבריה, על מנת לשרוד כלכלית, נדרש כיום שכר חודשי של לפחות 12,000 ש"ח. "אבל מי בבאר שבע מרוויח כזה שכר?" היא שואלת בעצב. עדות זו משקפת את מצוקות התושבים בעיר שמתמודדים עם יוקר המחיה ותחושת המחנק הכלכלי שמקיפה אותם מכל עבר.
בנוסף, ביקורת קשה מופנית על לעבר היטל הביטחון, מאחר ותחושת הביטחון של התושבים ירודה, כפי שמשתקף מנתונים שפרסמה למ''ס.

האם תפרוץ מחאה חדשה כמו ב-2011?

ברקע גל ההתייקרויות החדש, עולות תהיות אם תפרוץ מחאה חברתית כמו זו שהתרחשה בקיץ 2011, אז יצאו לרחובות אלפי ישראלים במחאה על יוקר המחיה. גם בבאר שבע הוקמה אז עיר אוהלים, אך ההפגנות לא הצליחו להניע שינוי משמעותי. ספק עם מישהו היום זוכר את ‘’וועדת טרכטנברג'', שלא לדבר על שינוי אחד שהצליחה לחולל.
הפעם, הסיכוי למחאה רחבת היקף נראה קלוש. רבים סבורים כי הפלטפורמות הדיגיטליות כמו פייסבוק וטוויטר שימשו תחליף להפגנות הרחוב. "אנשים כבר לא יוצאים להפגין, רק מוציאים קיטור ברשתות החברתיות", אמר אחד התושבים.
בנוסף, בעוד שב-2011 המחאה נתפסה כמחאה "תל אביבית", הפעם, הנטל הכלכלי מורגש דווקא בערי הפריפריה כמו באר שבע. תושבים טוענים כי לא רק יוקר הדיור פוגע בהם, אלא גם יוקר הצהרונים, החוגים, המזון והתחבורה הציבורית. המשבר הכלכלי בבאר שבע החל כבר לפני למעלה משנה, בעקבות מתקפת הטרור ומלחמת חרבות ברזל. פיצוי מועט ניתן על ידי הממשלה ויעיד עלח המצב סיבוב בעיר העתיקה וחלק מהקניונים: חנויות נסגרות, אחרות מתקשות לשרוד. 
העובדה ששער הדולר ירד והבורסה הישראלית רושמת עליות בעיקבות תחושת ‘’סוף מלחמה'', אינה מחלחלת לפריפריה. לפני הצפון והדרום - קו העימות ועוטף עזה, תהליך שיקום יקר וארוך. בעוד שבעולם הכלכלה מתאוששת, בישראל הגרעון בתקציב שנוצר במלחמה ייפתר בעיקר במאצעות מיסוי כבד והטלת נטל נוסף על האזרחים.

התייקרויות נוספות צפויות ב-2025 – איך זה ישפיע על הכיס של המשפחות?

בנוסף להתייקרות הארנונה, החשמל והמים, ב-1 בינואר 2025 צפויות גזירות נוספות שיפגעו בכל משפחה בישראל:

  • עליית המע"מ ל-18%: כל רכישה תתייקר אוטומטית ב-1%.
  • עליית מחירי החשמל: תוספת של כ-15 ש"ח בחשבון החשמל החודשי.
  • התייקרות מחירי המים: חשבון המים יעלה בכ-7 ש"ח לחודש למשפחה ממוצעת.
  • עליית מחירי התחבורה הציבורית: תוספת של 2 ש"ח לכל נסיעה.
  • הפחתת ימי הבראה: כל עובד יפסיד שווי של 470 ש"ח בשנה.

על פי החישובים, משפחה ממוצעת תשלם כ-383 ש"ח נוספים בחודש (כ-4,600 ש"ח בשנה) בעקבות ההתייקרויות הצפויות. מדובר בעלות משמעותית שתכביד עוד יותר על המשפחות, במיוחד בערים שבהן יוקר המחיה כבר כבד – כמו באר שבע.