התעללות במטופלים סיעודיים: דיון סוער בכנסת חושף כשלים חמורים
הכנסת קיימה היום (ד') דיון סוער בוועדה המיוחדת לעובדים זרים, שהתמקד במקרי התעללות במטופלים סיעודיים, תופעה שהולכת ומתרחבת בשנים האחרונות. הדיון, בהובלת יו"ר הוועדה ח"כ אליהו רביבו, העלה שאלות קשות על היעדר פיקוח, סנכרון מידע בין הגורמים, והיעדר הגדרה ברורה של "חסר ישע".
סמנכ"ל משרד הרווחה יריב מן דיווח כי בשנת 2023 נרשמו 8,400 מקרים של התעללות בקשישים, אך רק 2% מהמקרים בוצעו על ידי עובדים זרים. “רוב המקרים מתבצעים על ידי משפחתם או קרוביהם”
בפתח הדיון אמר ח"כ רביבו: "לא קיים נוהל לסנכרון והעברת מידע בין הגורמים במקרה של אלימות, התעללות או הזנחת מטופלים סיעודיים או נכים. כבר 20 שנה לא שונה נוהל המשרד לזיהוי מקרי אלימות". רביבו הוסיף אזהרה קשה: "מי שמחזיק במידע על עובד שמתעלל בחסר ישע מחזיק ברימון ללא ניצרה. אם העובד משוחרר לדרכו, הוא יתעלל במטופל הבא שלו".
שר הרווחה יעקב מרגי הודה במהלך הדיון כי למשרד הרווחה אין את המידע המלא על האזרחים הוותיקים בישראל: "רוב שירותי המשרד מופרטים, וטוב שכך. למשרד אין מידע על כל הקשישים - מי ערירי ומי נזקק". לדבריו, יש לאסוף את המידע באופן ידני, והוא הביע תסכול מהיעדר התקשורת בין משרדי הממשלה.
סמנכ"ל משרד הרווחה יריב מן דיווח כי בשנת 2023 נרשמו 8,400 מקרים של התעללות בקשישים, אך רק 2% מהמקרים בוצעו על ידי עובדים זרים. "רוב המקרים מתבצעים על ידי משפחתם או קרוביהם", אמר, וציין כי איסוף נתוני 2024 עדיין בעיצומו.
השופט בדימוס משה, המטופל בעצמו, הביע זעזוע עמוק ואמר: "מטופל חושב חמש פעמים אם להתלונן על המטפל שלו. אני מזדעזע למשמע הדברים. דואגים לפרטיות של המטפל, אבל מי שנפגע זה המטופל".
במהלך הדיון התעוררה מחלוקת על הגדרת "חסר ישע". סמנכ"ל משרד הרווחה אמר כי לא כל אזרח ותיק מוגדר כחסר ישע, אך ח"כ רביבו טען בתוקף: "אין מטופל סיעודי שבהגדרה אינו חסר ישע".