מחדל נחל צפית: בית המשפט הרשיע את מנהלי מכינת ''בני ציון'' בגרימת מוות ברשלנות

עשרה מטיילים צעירים קיפחו את חייהם באסון שניתן היה למנוע. בית המשפט קבע כי מנהלי הטיול התרשלו בהתנהלותם תוך התעלמות מהתרעות חמורות לשיטפונות.
send whatsapp messsage send FB messsage
מחדל נחל צפית: בית המשפט הרשיע את מנהלי מכינת ''בני ציון'' בגרימת מוות ברשלנות זירת האסון (צילום: משטרת ישראל)

בית המשפט המחוזי בבאר שבע, בראשות השופט יובל ליבדרו, הרשיע את יובל כאהן, מנהל מכינת "בני ציון", ואת אביב ברדיצ'ב, המנהל החינוכי של השלוחה בתל אביב ומוביל הטיול, בעשר עבירות של גרימת מוות ברשלנות ועבירה של גרימת חבלה ברשלנות לשני חניכים נוספים. הכרעת הדין מתייחסת לאסון נחל צפית שהתרחש ב-26 באפריל 2018, אחד האסונות האזרחיים הקשים בתולדות ישראל, שבו נספו עשרה צעירים בתנאי שטח קטלניים.


השופט קבע כי הנאשמים "נטלו סיכון בלתי סביר לגרימת מותם של המטיילים" והתייחס לתחושת האחריות הנדרשת ממנהלי טיולים מסוג זה


ביום האסון יצאה קבוצת מועמדים למכינה לטיול גיבוש באזור נחל צפית. על אף אזהרות חמורות על סכנת שיטפונות, החליטו מנהלי הטיול לקיים את המסלול. כאשר הגיעה הקבוצה לערוץ הנחל, הכה בהם שיטפון פתאומי שגרם למותם של עשרה מטיילים ולחבלות לשניים נוספים.

בית המשפט מצא כי ההחלטה לקיים את הטיול למרות מזג האוויר והתרעות השיטפונות התקבלה תוך זלזול בוטה בהתרעות ובנהלי הבטיחות. צוות המכינה שינה את המסלול המקורי אך לא נמנע מכניסה למסלול חלופי מסוכן. כאהן וברדיצ'ב פעלו תוך לקיחת סיכון בלתי סביר, תוך התעלמות מהשלכות אפשריות קטלניות.

התנהלות מנהלי הטיול  
השופט ליבדרו ציין כי כאהן, כמנהל המכינה, התעקש לקיים את הטיול חרף מזג האוויר הבעייתי ונמנע מלברר היכן נמצאת הקבוצה במהלך יום האסון. ברדיצ'ב, ששהה עם הקבוצה בשטח, קיבל התרעות נוספות על הסכנה לפני הכניסה לערוץ הנחל, אך בחר להמשיך בטיול. התנהלותם הוגדרה כרשלנות חמורה שתרמה באופן ישיר לתוצאה הטראגית.

עמדת בית המשפט  
בית המשפט דחה את הטענה של הנאשמים להגנה מן הצדק בשל אכיפה בררנית, אך ציין כי לא הוכחה אשמתם בעבירה חמורה יותר של המתה בקלות דעת. השופט קבע כי הנאשמים "נטלו סיכון בלתי סביר לגרימת מותם של המטיילים" והתייחס לתחושת האחריות הנדרשת ממנהלי טיולים מסוג זה.  

בנוסף, הוזכר כי משרד החינוך, שאמור לספק הנחיות למכינות, לא שיתף פעולה עם צוות המכינה ולא אפשר להם להסתייע בחדר המצב. "הנחיות בטיחות לא אמורות להיכתב בדם", הדגיש השופט.

קורבנות האסון  
האסון גבה את חייהם של שני שמיר, רומי כהן, צור אלפי, עדי רענן, מעיין ברהום, יעל סדן, גלי בללי, אילן בר שלום, אגם לוי ואלה אור ז"ל. המשפחות איבדו את היקר להן מכל בעקבות התנהלות רשלנית של צוות המכינה.

השפעות המשפט  
הכרעת הדין מהווה מסר חד וברור לחשיבות שמירת הבטיחות בטיולים, במיוחד במצבים של סיכון חיי אדם. בית המשפט הדגיש את הערך העליון של קדושת החיים וקרא למקבלי ההחלטות במוסדות החינוך והמכינות לפעול באחריות ובמקצועיות.


המשפט הסתיים במילים הנוקבות של השופט ליבדרו:   "לא הכל משמיים, אלא גם מבני אדם."   מילים אלו מדגישות את הצורך בקבלת אחריות אישית ומערכתית, כדי למנוע את האסון הבא.