השר בן גביר גאה בהריסות, תושבי אום אלחיראן מיואשים

בזמן שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתגאה בעלייה של 400% בהריסות בנייה בלתי חוקית בפזורה, תושבי אום אלחיראן פונים לקריאה להידברות במטרה למנוע הריסות נוספות. מקום לגשר על הפערים או נקודת אל-חזור?
send whatsapp messsage send FB messsage
השר בן גביר גאה בהריסות, תושבי אום אלחיראן מיואשים צילומים: מועצת הכפרים הבלתי מוכרים בנגב

המתיחות בנגב עולה מדרגה: ביום חמישי הקרוב, מתוכנן מבצע הריסה נוסף באום אלחיראן, במסגרתו מתכוונת המשטרה להשלים את ההריסות שהחלו בשבועות האחרונים. מדובר בפעולה שמגיעה בעקבות מדיניות נוקשה שמוביל השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, השואף ליישם אכיפה בלתי מתפשרת נגד בנייה בלתי חוקית ברחבי הפזורה הבדואית.


מכתב ששלח עו"ד גלעד שר, המייצג את תושבי אום אלחיראן, למנכ"ל רשות הבדואים יובל תורג'מן, משקף את תחושת חוסר האונים בקרב התושבים


בהודעתו לתקשורת, הצהיר בן גביר בגאווה על השינוי הדרמטי במדיניות ההריסה, שהובילה לעלייה של 400% בהריסות המבנים בפזורה. "המדיניות שלי ברורה," אמר בן גביר, "לא נאפשר עבריינות ולא נאפשר בנייה שלא כדין. חוק הוא חוק ולכולם". לדבריו, מדיניות האכיפה המחמירה אף גרמה לתושבים רבים להרוס את בתיהם מיוזמתם, מתוך חשש שמבנה קבע שבנו ללא היתר ייהרס.

אך בצד השני של המטבע, עומדים תושבי אום אלחיראן, שחיים במציאות של הריסות מתמשכות, חלקם עדיין מחפשים פתרונות זמניים ונאלצים לבנות מחדש במקומות אחרים. חוסאם יעקוב אבו אלקיעאן, רופא מקומי ותושב אום אלחיראן, מספר כי משפחתו – קרוב ל-20 בני משפחה כולל אמו ואחיו – מתמודדים עם איום המרחף על בתיהם מדי יום. לדבריו, חלק מהתושבים נאלצים לבנות מבנים זמניים בכפר חורה, בעוד אחרים, ללא אפשרויות חלופיות, נותרו חסרי בית.
 

השר בן גביר במבצע ההריסות (צילום: לשכת השר)


מכתב ששלח עו"ד גלעד שר, המייצג את תושבי אום אלחיראן, למנכ"ל רשות הבדואים יובל תורג'מן, משקף את תחושת חוסר האונים בקרב התושבים. במכתב קורא עו"ד שר להימנע מצעדים חד-צדדיים ולנסות להגיע להבנות עם התושבים כדי למנוע התלקחות. הוא מזכיר את הטרגדיה שאירעה בינואר 2017, בה נהרגו תושב הכפר ושוטר במהלך עימותים בין כוחות הביטחון לתושבים, וטוען כי "עדיפה הידברות על כוחניות". במכתבו מדגיש שר את הציפייה מהמדינה לקיים משא ומתן פתוח עם התושבים כדי למצוא פתרון ארוך טווח.

לדבריו של עו"ד שר, ראוי שהמדינה תנקוט בגישה מתונה יותר, במיוחד כאשר ישנם מגעים מול רשות הבדואים בניסיון למצוא מתווה להסדרת המגורים של התושבים במקום או במקומות חלופיים.

הפער בין עמדות הצדדים ממחיש את הדילמה הגדולה – מצד אחד, המדינה חותרת לאכיפת חוק בנייה בלתי מתפשרת, ומצד שני, התושבים דורשים פתרונות שיאפשרו להם לחיות בכבוד ויציבות. האם יימצא פתרון שיפתור את המחלוקת וימנע הריסות נוספות?

בינתיים, תושבי אום אלחיראן מתכוננים ליום חמישי הקרוב, ובשעות הבוקר המוקדמות מתוכננים להגיע למקום גם פעילים חברתיים במטרה לעמוד לצד התושבים ולתעד את האירועים.