ענבל אור – מהבטחת נדל''ן להונאה: הכרעת הדין החמורה של יזמית הנדל''ן
ענבל אור, שבעבר נחשבה לאחת היזמיות המבטיחות בתחום הנדל"ן בישראל, מוצאת עצמה כעת במרכז פרשה כלכלית חמורה. הכרעת הדין שהתקבלה בבית משפט השלום בתל אביב ב-8 בנובמבר 2024 מציירת תמונה קשה של עבירות מס, הונאה ופעילות עסקית שהייתה רחוקה מלהיות שקופה.
אור בנתה לעצמה שם בתחילת דרכה עם הבטחות לדיור חדשני במחיר סביר, בעיקר באמצעות פרויקטים של קבוצות רכישה, שהתאפיינו במבצעים אטרקטיביים ובמיקומים מבוקשים. בתוך זמן קצר התברר שהמציאות רחוקה מהחזון שהציגה אור לציבור.
הכרעת הדין: עבירות חמורות ומערכת מרמה מתוחכמת
בפסק הדין המפורט, שניתן על ידי שופט השלום, נחשפו ליקויים חמורים בניהול העסקי של אור, הכוללים עבירות מס מתוכננות היטב, זייפנות, ופעילות כלכלית כוזבת.
עבירות מס והפקת חשבוניות כוזבות
לפי הכרעת הדין, אור, יחד עם חברות שבבעלותה, עשתה שימוש בחשבוניות מס לא חוקיות ולא דיווחה על עסקאות נרחבות. חובות המס שהצטברו בעקבות פעילות זו נאמדים במיליוני שקלים, כאשר נחשפו ניסיונות הסתרה ותיאום עסקאות שלא הוצגו כדין לרשויות המס.
זיופים ומסמכים כוזבים
אחד הממצאים המרכזיים בהכרעת הדין היה הפקת מסמכים מזויפים במטרה להשיג גישה למשאבים כספיים ולהימנע מתשלומים. אור ואנשיה הנחו את עובדיהם לשנות נתונים בבקשות הלוואה ובמסמכים בנקאיים, כדי להציג תמונה כוזבת על מצבם הפיננסי של הפרויקטים. כל זאת, כדי להשיג אשראי מהבנקים או להבטיח פריסה נוחה לתשלומים.
פגיעה בצרכנים
לצד עבירות המס, נחשפה גם פגיעה חמורה בצרכנים. הכרעת הדין הצביעה על פרסומים כוזבים ושיטות שיווק שהטעו את ציבור רוכשי הדירות. לדוגמה, אור פרסמה דירות בפרויקטים שלא היו קיימים, תוך שהיא מציגה נתונים על זמינות דירות ומחירים אטרקטיביים, כדי למשוך רוכשים להפקדת מקדמות לפרויקטים עתידיים, חלקם כלל לא מומשו.
תוצאות המשפט והשפעת פסק הדין
פסק הדין הנוכחי הוא שיאו של תהליך ממושך ומורכב, המתייחס לעבירות רבות שביצעה אור ומצביע על פגיעות רחבות היקף. הציבור אשר נתן אמון בפרויקטים של ענבל אור מוצא עצמו כיום מול חשבון נפש מורכב, כאשר נזק כספי משמעותי נגרם לחלק מהרוכשים, שנפגעו ממעשי המרמה שבוצעו.
תמונה מורכבת של יזמית שנפלה
פסק הדין, החושף את עומק העבירות, הוא תזכורת לכך שתחום הנדל"ן והעסקים דורש שקיפות, אמינות ונאמנות. ענבל אור, שהחלה את דרכה כהבטחה בעולם הנדל"ן הישראלי, סיימה בהכרעת דין המחדדת את גבולות האחריות של יזמים ומשקיעים בישראל.
בעת הקראת הכרעת הדין ביהמ"ש ציין את התנהגותם ההוגנת של באי כוח המדינה במהלך ניהול ההליך.
עורכי הדין שייצגו בהליך, עו"ד טפת מויאל-רוטשילד, רוי גורדון וטל-יה קליין מפרקליטות מיסוי וכלכלה, התייחסו לכך שהכרעת הדין סיימה הליך יוצא דופן משני היבטים, ואמרו:
"ההיבט הראשון הוא היקף האישומים הנרחב נגד הנאשמת והמטרייה שבה הם עוסקים בתחום של עבירות מע"מ ומרמה ביזמות וארגון קבוצות רוכשים בשוק הנדל"ן בישראל. פסק הדין הוא פסק דין חשוב הן בהיבט האחריות כלפי רשויות המדינה והן באחריות כלפי לקוחות שמפקידים בידי היזם את הונם ואמונם.
היבט משמעותי נוסף נוגע לאופן החריג שבו התנהל ההליך. הנאשמת בחרה לייצג את עצמה לאורך כל ההליך, הפריעה לדיונים ונמנעה מלהתייצב לדיונים ועשתה כל שיכלה כדי לעכב ולסכל את הליך המשפטי.
בית המשפט נתן כמה וכמה החלטות לאורך הדרך בנוגע לייצוג ולהיעדרות מדיונים והעביר מסר שנאשם שעושה דין לעצמו ולא מקבל את כללי המשחק - ינוהל נגדו הליך הוגן אך הוא לא יצא נשכר".