רובע בדואי חדש יוקם סמוך לבאר שבע: הוועדה המחוזית אישרה אלפי יחידות דיור בבניה אקולוגית

תכירו את השכנים החדשים: אושרה הקמת 1,400 יחידות דיור בבנייה אקולוגית, עבור 16,000 תושבים: ''ייצור מובילות חברתית ושגשוג'', אומרים היזמים
send whatsapp messsage send FB messsage
רובע בדואי חדש יוקם סמוך לבאר שבע: הוועדה המחוזית אישרה אלפי יחידות דיור בבניה אקולוגית כפר בלתי מוכר בנגב (צילום: Stéphanie Groma)

חלום המטרופולין בנגב מתגשם: תוכנית "אל-בוואדי", שאושרה להפקדה בוועדה המחוזית דרום ב-10 באוקטובר 2024, מציעה מודל חדשני של רובע מגורים בדואי, לראשונה ביוזמה פרטית. הרובע מתוכנן לקום באבו תלול, יישוב בדואי הממוקם בתחומי מועצה אזורית נווה מדבר, כ-13 ק"מ מדרום-מזרח לבאר שבע, וצפוי לאכלס כ-16,000 תושבים.


מיקומו האסטרטגי של הרובע, בקרבה למחלף נבטים ולכביש 6, יאפשר צמיחה חברתית ויצירת שוק דיור משגשג


הפרויקט, המנוהל על ידי חברת "רני צים בנגב בע"מ", מתפרש על שטח של 1,300 דונם שנרכש בשנת 2022 תמורת 53 מיליון שקל. תוכנית הרובע כוללת 1,400 יחידות דיור, 170,000 מ"ר לשטחי מסחר ותעסוקה, וכן פארק ציבורי רחב. הבנייה ברובע תהיה אקולוגית ותתמקד ביעילות אנרגטית והתאמה לסביבה המדברית, במטרה ליצור קהילה עירונית "אל-שבטית" שתמשוך אליה תושבים מהחברה הבדואית.

בפרוטוקול הוועדה המחוזית צוין כי "מיקומו האסטרטגי של הרובע, בקרבה למחלף נבטים ולכביש 6, יאפשר צמיחה חברתית ויצירת שוק דיור משגשג." עוד הוסיפו כי המודל יוכל לתרום לקידום מוביליות חברתית ולהרחבת שירותים עירוניים לתושבי האזור.

היישוב אבו תלול, שבעבר הוגדר כ"ישוב לא מוכר", הוסדר במסגרת תוכנית המתאר המחוזית תמ"מ 4 בשנת 2007, וכיום מתגוררים בו כ-3,000 תושבים. המדד החברתי-כלכלי של התושבים עומד על 1 מתוך 10, מה שמדגיש את חשיבות הפרויקט לשיפור תנאי החיים באזור.

התומכים בתוכנית מציינים לחיוב את העובדה שהרובע יוקם במיקום אסטרטגי, שיאפשר לתושבים נגישות לעורקי תחבורה ראשיים, מרכזי תעסוקה ומוסדות הממשל והבריאות בבירת הנגב, באר שבע. היישוב החדש, כך מבטיחים, יביא לשגשוג רב לתושבים ולאיזור. 

תוכנית צופה פני עתיד, לקראת תוכנית נגב 2040: האוכלוסיה החילונית בבאר שבע תהווה  מיעוט, במטרופולין באר שבע שתי האוכלוסיות הגדולות יהיו חרדים ובדואים, כאשר החילונים ייהגרו לרצועת החוף

המועצה  הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה הכינה כבר לפני כשבע שנים דוח, הבוחן את אוכלוסיית ישראל בשנים 2030 ו-2040. מטרת הדוח היא לתכנן את התשתיות, את המערכות הציבוריות, את התקציבים, את הדגשים בחינוך ולנסות לצפות את מארג החיים בישראל. הדוח מתבסס על נתונים הסטוריים, על מגמות קיימות ומספק מספר תרחישים, מתרחיש שמרני, מבוסס נתונים הסטוריים וקצבי גידול האוכלוסיה מבוססי הגירה פנימית וילודה ועד לתרחיש פחות שמרני, אם כי ההבדלים בתוצאות אינם גדולים.
על פי הדוח, בשנת 2040 יחיו במה שמכונה נפת באר שבע - מטרופולין שמרכזו בירת הנגב -  1.2 מיליון תושבים. באר שבע תהיה אחת הערים הצעירות בישראל, בשל הילודה הגבוהה בפזורה הבדואית. על פיי הערכות שמרניות בדוח, בבירת הנגב וסביבותיה לא פחות מ-חצי מיליון ילדים ובני נוער, דבר שיביא עדנה למערכת החינוך, לגני הילדים ולחנויות למוצרי תינוקות.  
משקל האוכלוסיה באיזור ישתנה אף הוא: היהודים החילוניים יהוו רק כ-43 אחוזים בבאר שבע וסביבותיה. הקבוצה השניה הגדולה היא האוכלוסיה הערבית באיזור, שתהווה 43 אחוזים מכלל התושבים. על פי הצפי, כמעט 14 אחוזים יהיו יהודים חרדים.

כיום מהווה האוכלוסיה היהודית החילונית את הרוב בבאר שבע וסביבותיה (כמעט 60 אחוזים). בשנת 2040 העיר תל אביב תהפוך למובלעת יהודית חילונית (80 אחוזים מהאוכלוסיה), יחד עם חיפה, בה גם יהיה רוב יהודי חילוני. על התרחישים, האוכלוסיה היהודית החילונית תתרכז בעיקר בנפת תל אביב ובנפת חיפה. ירושלים תהיה עיר של שלישים: שליש חילונים, שליש חרדים, שליש ערבים. נפת באר שבע,  לע פי הדוח, תהפוך להיות איזור מעורב, בה האוכלוסיה הערבית תהיה שקולה בהיקפה לאוכלוסיה היהודית החילונית.

קראו עוד באותו נושא:
מטרופולין ב''ש ב-2040: 1.2 מיליון תושבים, 44 אחוזים מתוכם בדואים