השגריר הרוסי ממליץ ליוצאי רוסיה ''לעזוב את ישראל לפני שיהיה מאוחר מדי'' (תיעוד)

אנאטולי ויקטורוב, שגריר רוסיה בישראל, המליץ לכ-1.5 מיליון אזרחי רוסיה החיים בישראל לשקול עזיבה, בשל החשש מהחרפת המצב הביטחוני והפסקת טיסות.
send whatsapp messsage send FB messsage
השגריר הרוסי ממליץ ליוצאי רוסיה ''לעזוב את ישראל לפני שיהיה מאוחר מדי'' חמינאי ופוטין (קרדיט צילום: khamenei.ir), וידאו: מתוך רשת טוויטר

מתיחות שיא - וקרב פסיכולוגי נגד ישראל: השגריר הרוסי בתל אביב, אנאטולי ויקטורוב, הפנה היום (חמישי) קריאה דרמטית לכ-1.5 מיליון אזרחי רוסיה המתגוררים בישראל, חלקם הגדול בעלי אזרחות כפולה, לעזוב את המדינה בהקדם האפשרי. לדבריו, "יש לשקול לעזוב את ישראל כל עוד הדבר אפשרי". ההמלצה מגיעה על רקע החשש הגובר מהסלמה נוספת בלחימה ומהפסקת קווי טיסות סדירים בקרוב.

הצהרתו של השגריר באה בצל ההתפתחויות הביטחוניות בצפון, כשבצה"ל דיווחו כי חיסלו 15 לוחמי חיזבאללה בהפצצה אווירית בדרום לבנון. במקביל, חיזבאללה טען כי הצליח להניח מטענים ולמנוע את התקדמות הכוחות הישראליים בגבול הדרומי.
בתוך כך, נמשכים הקרבות לאורך גבול הצפון בין ישראל לחיזבאללה, מה שגורם לדאגה בקרב הקהילה הרוסית הגדולה בארץ. במקביל, רוסיה הודיעה על תחילת פינוי אזרחיה מלבנון, מה שמחזק את התחושה שהמצב האזורי עלול לצאת משליטה.
הקריאה הזו עשויה להיות רק תחילת המגמה, כשמוסקבה מסרה שהיא נמצאת ב"תקשורת רציפה" עם טהראן, בעלת בריתה במזרח התיכון, על רקע ההסלמה. גורמים מדיניים מעריכים כי הצעד הבא עלול להיות הפסקת טיסות ישירה מישראל לרוסיה, מה שיקשה על עזיבת אזרחים בזמן הקרוב.
המלצת השגריר מצטרפת להמלצות דומות של מדינות נוספות, ומדגישה את עומק החששות מהתלקחות כוללת באזור.

רוסיה ואיראן מעמיקות את שיתוף הפעולה הביטחוני: “בתיאום הדוק על רקע ההסלמה במזרח התיכון”

רוסיה ואיראן מגבירות את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן על רקע ההסלמה הגוברת במזרח התיכון, כך הודיע השבוע סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב. לדברי ריאבקוב, מוסקבה נמצאת ב"תקשורת הדוקה" עם טהראן בכל הנוגע להתפתחויות האחרונות, כאשר כל צד פועל לחיזוק בריתותיו באזור המלחמה.
הקשר ההדוק בין שתי המדינות אינו מפתיע, שכן איראן מספקת לרוסיה מערכות נשק מתקדמות, בהן גם המל"טים ההתקפיים מסוג "שהד" אשר זכו לכינוי "המתאבדים". 

כלי נשק אלה משמשים את רוסיה במלחמתה המתמשכת באוקראינה, בעוד שבמקביל איראן נעזרת בתמיכה הרוסית לחיזוק מעמדה מול יריבותיה האזוריות, כולל ישראל.
המתיחות הביטחונית במזרח התיכון, עם התקפות טילים ותקיפות אוויריות בין ישראל לחיזבאללה, מהווה מבחן לשיתוף הפעולה האסטרטגי בין מוסקבה לטהראן, כאשר כל מדינה מקווה לנצל את המצב לטובת השגת השפעה רחבה יותר באזור. "היחסים בין רוסיה לאיראן נמצאים בשיאם", אמר ריאבקוב, והוסיף כי "שני הצדדים מסכימים כי יש לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות ולנקוט צעדים בהתאם".

הידוק הברית בין שתי המדינות גורם לדאגה בקרב גורמים מערביים, שמצביעים על כך שרוסיה ואיראן פועלות לסכל את האינטרסים האמריקניים באזור ולחזק את השפעתן האסטרטגית על מדינות כמו סוריה ולבנון. במקביל, ארה"ב וישראל בוחנות את האפשרות להגיב למהלכים אלה, מה שמעלה את החשש מהסלמה צבאית ישירה.