סקר מכון שהוקם על ידי הסוכנות היהודית: 46% בעד הליכה לבחירות ''תוך שלושה חודשים''
המדד החודשי של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) לספטמבר 2024 מצביע על מגמה מדאיגה של ירידה באמון הציבור במוסדות המדינה והצבא, לצד קריאה גוברת להקדמת הבחירות. הסקר, שנערך על רקע המשבר המתמשך במלחמה ובזירה הפוליטית, חושף נתונים המצביעים על רצון ברור לשינוי פוליטי.
לפי ממצאי הסקר, 46% מהישראלים תומכים בהליכה לבחירות בתוך שלושה חודשים, בעוד 12% נוספים מעדיפים בחירות מיד לאחר סיום המלחמה. רק 28% מהציבור סבורים שהבחירות צריכות להתקיים במועדן הרגיל. נתון זה מדגיש את הקרע העמוק והחשש המתמשך מהמצב הביטחוני והפוליטי.
המשבר באמון הציבור מתבטא גם ברמת האמון הנמוכה בממשלה, כאשר רק 28% מהישראלים מביעים אמון גבוה או די גבוה בממשלה הנוכחית. בקרב מצביעי האופוזיציה, התמיכה בבחירות מיידיות גבוהה במיוחד: 93% מתומכי השמאל, 91% מתומכי שמאל-מרכז, ו-72% ממצביעי המרכז דורשים בחירות תוך שלושה חודשים.
הסקר גם חושף ירידה באמון בפיקוד הבכיר של צה"ל, כאשר רק 44% מהיהודים מביעים אמון גבוה או די גבוה בפיקוד, לעומת 56% המביעים אמון נמוך או נמוך מאוד. נתון זה משקף את הלחץ הציבורי הנמשך על מערכת הביטחון בתקופה זו של מלחמה.
בנושא עתיד המלחמה, הסקר מראה כי רק 40% מהציבור היהודי בישראל סבורים שישראל תנצח במלחמה, בעוד כשליש מעריכים שישראל לא תנצח. בקרב הציבור הערבי, האופטימיות נמוכה אף יותר, כאשר 55% מהנשאלים אינם בטוחים בניצחון ישראלי.
רק כמחצית מהנשאלים תמכו בעסקת חטופים
הדיון הציבורי סביב עסקת החטופים ממשיך לעורר מחלוקת, כאשר 51% מהישראלים תומכים בעסקה הכרוכה בוויתורים משמעותיים מצדה של ישראל. אולם, 45% מהציבור סבורים כי ראש הממשלה פועל משיקולים פוליטיים בלבד בנושא זה, ורק 30% מאמינים ששיקוליו הם ביטחוניים, הומניטריים ומדיניים.
פרופ' ידידיה שטרן, נשיא המכון למדיניות העם היהודי, סיכם את ממצאי הסקר באומרו: "הנתונים מצביעים על משבר אמון עמוק בין הציבור להנהגה, בעת שישראל ניצבת בפני אתגרים קיומיים. הירידה באמון בניצחון במלחמה, לצד החשדנות כלפי מניעי ראש הממשלה, מדגישים את הצורך הדחוף בשיקום האמון ובגיבוש אסטרטגיה לאומית מוסכמת."
ממצאי הסקר מציבים אתגרים משמעותיים בפני ההנהגה הישראלית, במיוחד כשמתקרבים לבחירות אפשריות. הקריאה הציבורית להקדמת הבחירות, לצד חוסר האמון בממשלה ובפיקוד הצבאי, עלולה להשפיע על העתיד הפוליטי והביטחוני של ישראל.