למה העיריה מתעלמת מהשכונות החלשות בעיר?

לכל בר דעת מתקבל הרושם שהעיריה באופן מודע בוחרת לחזק את השכונות החזקות עוד יותר ולהתעלם מהשכונות החלשות שדווקא הן יכולות להנות מהתמיכה על ה-'גב' של העיריה
send whatsapp messsage send FB messsage
למה העיריה  מתעלמת מהשכונות החלשות בעיר? פארק הסופרים בשכונה ב' (צילום: ד''ר אלחנן מגידוביץ)

עם כל הכבוד להיסטוריה העשירה של העיר, לעיר העתיקה הקסומה שלה, נראה כי העיריה במודע בוחרת להתעם ממקור הכח העקרי שלה והוא אוניברסיטת בן גוריון, או במילים אחרות מהסטודנטים המהווים עורק וציר כלכלי משמעותי אי אפשר להתעלם מהתרומה הכלכלית של 20,000 הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון.

בעיר בה יש 214,000 תושבים, הסטודנטים מהווים כ- 10%, זה מספר משמעותי מאוד המעיד על היות הסטודנטים נדבך חשוב מאוד בשיפור בה העיר חווה בשנים האחרונות.

רצה הגורל ואוניברסיטת בן גוריון הוקמה ממש בין 3 מהשכונות הוותיקות בעיר:
שכונה ד- המתוחמת ברחובות רגר, מצדה ויהודה הלוי
שכונה ג- המתוחמת ברחובות שדרות רגר, בן גוריון וזלמן שז"ר
שכונה ב- המתוחמת בין שדרות רגר, מצדה והמשחררים

בעוד ושלוש שכונות אלו חולקות את אותו רחוב מרכזי הלא הוא שדרות רגר, שתי השכונות האחרות נראה כאילו זוכות להזנחה והתעלמות מצד העיריה בעוד ושכונה אחת זכתה לחיבוק חם ומלטף.

 

שכונה ג': בניין סטודנטיאלי חדש מול בניה ישנה, זה מול זה (צילום: דני בלר)


שלוש השכונות חלוקות קרבה גיאוגרפית ואסטרטגית לשניים מהעוגנים החזקים בעיר:

הראשון- אוניברסיטת בן גוריון
השני- ביה"ח סורוקה
בעוד ושכונה ג' "נהנית" גם מהקרבה היחסית לפארק ההייטק החדש.

אי שם בעבר הלא כל כך רחוק לפני כמעט כ- 15 שנים, למרות שתמיד היתה העדפה מסויימת לשכונה ב', ע"י הקהל הצעיר של העיר והסטודנטים, היו תקופות בהן שכונות ג' ו-ד' נהנו מביקוש סביר של סטודנטים וקהל צעיר והאוכלוסיה שם היתה יחסית מעורבת בקהל הסטודנטים והסטודנטיות הצעיר עם האוכלוסיה הוותיקה של השכונות.

בשנים האחרונות ניתן לראות כי יש לא פחות מ- "נטישה" של הקהל הצעיר של שכונות ג' ו- ד' לפחות למראית עין נראה כאילו זה נעשה בעידוד העיריה במודע או שלא.
בעוד ובשכונות ג' ו- ד' ראתה העיריה לנכון לחדש את המדרכות והתאורה לפני כמה שנים, ובזה הפיתוח הסביבתי נעצר.

בשכונה ב' ראתה לנכון העיריה להמשיך ולטפח, לדוגמא פרוייקט הדגל פארק הסופרים. פארק הסופרים הוא אכן סיפור הצלחה ומהווה מוקד משיכה ועורק חיים ופעילות שכונתית ענפה.
מתקני האימונים מושכים את הצעירים והצעירות של העיר להתאמן, המדשאות הירוקות מזמינות את הזוגות הצעירים להרגע על המחצלות, ובית הקפה הטרנדי מספק את מנת הקפאין הדרושה.
הידד לג'נטריפיקציה!

בעוד ושינויי האוכלוסיה עשו טוב לשכונה ב'.
ללא כוונה וללא תוכנית מקבילה בשכונות ג' ו- ד' יש אפקט שלילי.

 

שכונה ד': עזובה היכן שלא גרים סטודנטים (צילום: דני בלר)


חוסר עניין של צעירים להתגורר בשכונה, פוגעים בתמהיל הבריא של השכונה ומשאירים בתוכה את האוכלוסיה הוותיקה והמוחלשת, ואלו בתורם מחלישים את השכונה, הזנחה של תשתיות, והזנחה של הרגשת הבטחון האישית- מראים אותותיהם.

טוב תעשה העיריה והעומד בראשה אם יתעוררו, ויבינו מה התפספס בנוגע לשתי השכונות הוותיקות הנוספות המצויות בלב הפועם של העיר, שדרות רגר, ביה"ח סורוקה והאוניברסיטה, ויתקנו את המצב פן יהיה מאוחר מדי.
העיריה אכן תטען להגנתה שהיא מקדמת תוכניות להתחדשות עירונית בכמה מתחמים, אך עד שאלו באמת יראו את אותותיהן בשטח יעברו לפחות 10 שנים- ועד אז מה? ההזנחה בשכונות תמשך?

הפתרון לא כל כך מסובך כפי שהוא נראה, את תהליך הג'נטריפיקציה שהצליח כל כך יפה בשכונה ב' ניתן לשכפול גם לשכונה ג' הצמודה לדוגמא, גם בשכונה ג' ישנם שטחים ציבוריים כגון גן אליעזר פרי בין רחובות חנה סנש וחביבה רייק אשר בהשקעה לא כל כך גדולה יכול להיות פינת חמד המשלבת עצים גינון ומעין ספורטק עם מגרשי הספורט המצויים שם, יש את ציר וינגייט המהווה ציר מרכזי בשכונה.

עם קצת מתיחת פנים מצד העיריה, סיורי בטחון תכופים יותר של האבטחה העירונית, יכולים להחזיר לשכונה את קסמה, להחיות את העסקים המדשדשים בה ולפתוח עסקים חדשים לרווחת התושבים.

 

פארק גב ים (צילום: דני בלר)


אחד הפספוסים הגדולים של השכונה הינו פארק ההיי-טק, הוא כל כך קרוב פיזית ועם זאת כל כך רחוק תפיסתית, הפארק שיכל ביח"צ נכון להיות סוג של מוקד משיכה לשכונה ועוגן לקהל שמסיים את לימודיו באוניברסיטה וחלקו מוצא עבודה בשלב הבא בחיים, טוב היה אילו העירייה היתה מעודדת אותם להתגורר בשכונה ג' ומעודדת תהליך ג'נטריפיקציה, שתוך זמן לא רב יכול לשנות את פני השכונה ולהזניק אותה מעלה.

השאלה הנותרת פתורה- היא מדוע העירייה לא עשתה זאת עד כה? ונראה כי מעדיפה את השכונות הללו שוקעות, ישנות  ונשכחות.
נראה טבעי כי זה רק עניין של החלטה שהעיריה תקח את שכונות אלו כפרוייקט ותמנף את המיקום,  
את מוקדי המשיכה כמו: האוניברסיטה, ביה"ח ופארק ה-הייטק כמקור הכח והצמיחה של שכונות אלו.

במציאות של עליית מחירים ומדדים יחד עם מחירי השכירות הידידותיים לכיס בשכונה ג', יכולים להוות מצד אחד חלופה טובה וזמינה לקהל הצעיר של העיר, ומצד שני לזרז תהליך ג'נטריפיקציה והצערה של השכונה ויצירת תמהיל נכון יותר לשכונה שהיא למעשה יהלום לא  מלוטש שרק ממתין שילטשו אותו.

קישור לערוץ הטיק-טוק המרתק של ד''ר מגידוביץ'

על הכותב:
ד"ר אלחנן מגידוביץ', החל את דרכו בהשקעות נדל"ן ממש במקרה בזמן שהיה סטודנט באב"ג, לאחר עסקאות רבות בב"ש, חיפה, מרכז הארץ וחו"ל צבר מומחיות ודרך תהליך הכשרת המשקיעים הייחודי שלו סייע למשקיעות ומשקיעים רבים להיכנס לעולם המרתק של השקעות בנדל"ן, תוך שהם מיישמים ומשקיעים בזכות עצמם למטרת עתיד פיננסי  נכון יותר למשפחתם.