גרעון עמוק ומשבר ניהולי: מה קורה בחברת ''כיוונים''?
"כיוונים", חברת הבת של עיריית באר שבע, לא רק שרויה בגירעון כבד, אלא שהיא ממשיכה לפעול ללא מנכ"ל קבוע, חרף הניסיונות לאייש את התפקיד המרכזי.
אל המכרז האחרון ניגשו למעלה מ-50 מועמדים – ואף אחד מהם לא נמצא מתאים, מה שגרם לא רק למירמור אצל המפסידים,
אלא לסימני שאלה רבים באשר להתנהלות החברה בשנים האחרונות ומידת הפיקוח על פעילותה.
מאז שהמנכ"ל הקודם, שלומי נומה, פנה לחיים הפוליטיים בתפקידו החדש כסגן ראש העיר, פורסם מכרז אליו ניגשו למעלה מ-50 מועמדים,
אך אף אחד מהם לא נמצא מתאים על ידי ועדת הבחירה המורכבת מנציגי העירייה, משרד הפנים ורשות החברות העירוניות הארצית. גורמים עימם שוחחנו טענו כי באשר לזהות הנבחר שוררת ''רוח המפקד''.
מנכ''ל עם גרזן: כיוונים תידרש לקיצוצים כואבים
המנכ''ל שייבחר בסופו של דבר יאלץ לבצע שורה ארוכה של צעדים לא פופולריים.
החברה תיאלץ לצאת לסבב פיטורים מסיבי במטרה להקטין את ההוצאות, להתגבר על הגירעון ולמנוע ממנה להגיע למצב של חדלות פירעון. אם לא תעשה כך,
תוך מהלך כואב במיוחד, בעיריית באר שבע עלולים לראות במהירות התערבות מצד משרד הפנים ומינוי מלמעלה. החברה תצטרך להיפרד מכל מה שלא מניב ובעיקר מפעילויות נישה.
המבוי הסתום בבחירת המנכ"ל מדאיג רבים בעיר, שכן "כיוונים" היא הגוף המרכזי שאחראי על רוב פעילות התרבות, הפנאי והספורט בבאר שבע והיא גם אחד המעסיקים הגדולים בעיר.
החברה מתמודדת עם גרעון כספי המוערך במיליוני שקלים, יש הטוענים עשרות מיליונים. היא ניצבת בפני אתגרים עצומים בשל שורת משברים שלא היו בשליטתה, כולל מגפת הקורונה, סבבי הלחימה האחרונים ומלחמת חרבות ברזל, אך גם בשל היקפי פעילותה.
בעקבות המלחמה, פעילויות תרבות רבות בעיר בוטלו, והאירועים שמתקיימים היום הם מעטים ומצומצמים, בהתחשב במצב הביטחוני הקשה.
עם זאת, רבים מביעים תמיהה כיצד איש לא ראה את הגרעון הולך ותופח. האם זה קשור להיעדר בקרה – או שמא מדובר היה במצב בלתי נמנע?
שלושה מנהלים בכירים כבר לא בחברה והרביעי בדרך
תפקיד מנכ''ל כיוונים הוא אחד המרכזיים בבאר שבע. איושו מצריך מינוי איש אמון, וכזה לא נמצא בין למעלה מ-50 מועמדים.
אחרי המעבר של נומה לחיים הפוליטיים לפני כשנה וחודשיים, שמותיהם של אישים – אגב, כולם טובים וראויים – עלתה למרחב השיח בהם דמויות בכירות שצמחו בתוך החברה עצמה, כמו אלעד אזולאי, סגן מנהל אגף פנאי וקהילה, ומאיר אלפסי, מנהל אגף הספורט העירוני. אלפסי ''נשלף'' ומונה לתפקיד עוזר ראש עיריית באר שבע, במקומו של צביקה כהן, שעזב לאחר 16 שנים. לעומתו, יאיר נגיד, דמות מרכזית בעולם התרבות הבאר שבעית, עבר לנהל את הסינפונייטה.
משיחות עם גורמים המעורים במתרחש, עולה כי היו כאלה שלא ששו להתמנות, בשל מצבה של החברה.
למרות מצבה של החברה, היא אמורה לעבור למיקום חדש, במשרדים חדשים. מבדיקה שערכנו במערכת באתר החברה, כיום משרדי אגפי כיוונים פרוסים על מספר מבנים בעיר מלבד המשרדים שישנם במוקדי התרבות בשכונות
משרדי השירות של המחלקות מצויים במספר מבנים הכוללים את המבנה הישן במתנ״ס לוין, משרדי ההנהלה ברחוב ההסתדרות, ובכבישים המקבילים מבנה למוקד הרישום ושירות לקוחות, משרדים לאגף האירועים ולאגף החינוך במבנה נוסף, כמו כן גם לאגף התפעול ולמערכות מידע
תזוזות ועזיבות לא רק בחברת הבת
אבל לא רק בכיוונים היו תזוזות. בצמרת עיריית באר שבע נעשה תהליך של ריענון שורות מסיבי:
יציאתה של מנכ"לית העירייה אבישג אבטובי לגמלאות ושינויים נוספים: במחלקת רישוי העסקים פרישתה של מלכה גל ובאגף הרווחה פרישת המנהלת אתי כהן.
יש לציין: חלק מהפורשים עשו זאת כי הגיעו לגיל גמלאות, אחרי עשרות שנים בשירות הציבורי. אחרים פרשו ויפרשו בקרוב והוויכוח הוא בעיקר סביב העוצמה בה טרקו את הדלת.
בחודשים הקרובים בכירים נוספים עשויים-עלולים לפרוש, בין אם מפאת גילם או בגלל שינויים מבניים אליהם תידרש העירייה, במסגרת הצמצום הדרסטי בתקציבים.
שר האוצר כבר הבהיר, כי תקציב 2025 הולך להיות ''תקציב מלחמה'', עם קיצוץ כואב במגזר הציבורי.
זה לא סוד שהעיר באר שבע נכנסה אל חרבות ברזל כשכבר הייתה נתונה במשבר. בירת הנגב, שמובילה בשנים האחרונות בהיקף העסקים הנמצאים בסכנת סגירה, מתמודדת עם הגירה שלילית כאשר תושבים צעירים עוזבים למרכז בשל היעדר תעסוקה ואופק קידום, בעוד אחרים מעדיפים לעבור לאופקים ונתיבות בשל הטבות המס.
מי שנשארים בעיר, מתמודדים עם מציאות כלכלית לא קלה. עסקים קטנים רבים מתקשים לעמוד בתשלומי הארנונה ובצעד של חוסר ברירה, סוגרים. מי שנפגעו הכי קשה הם עולמות התרבות והפנאי, בהם הפעילות ירדה לכמעט אפס.
מה שהיה אמור להיות קדנציה מאופיינת בהתקדמות במישורים רבים בעיר, מסתמן כתקופה קשה לכולם. על מנת לצלוח תקופה כזו נדרשות מנהיגות ויציבות.