בתי המלאכה הישנים ליד העיר העתיקה בבאר שבע יפונו לטובת נדל''ן צעיר

אזור המלאכה הישן בבאר שבע מתוכנן לעבור שינוי דרמטי: אזור התעשייה הישן אמור להפוך לרובע חדשני עם אלפי יחידות דיור, בתי ספר, ושטחי מסחר ותעסוקה
send whatsapp messsage send FB messsage
בתי מלאכה הישנים ליד העיר העתיקה בבאר שבע יפונו לטובת נדל''ן צעיר רובע המלאכה מבט אל טיילת הנחל (הדמיה: 3dbruckוALArch )

בית המלאכה הישנים של באר שבע יפונו לטובת נדל''ן לצעירים: הוועדה המקומית אישרה את מסמך המדיניות לרובע המלאכה, מהלך שאמור לשנות, לכשתושלם בנייתו, את פני העיר. במסגרת המסמך, יאושרו כ-2,000 יחידות דיור חדשות בשכונה הוותיקה, שתשתלב במרקם האורבני של העיר העתיקה ופארק נחל באר שבע.

מדובר בשטח שבין שדרות דוד חכם במזרח, דרך חברון בצפון ונחל באר שבע ממערב ודרומה.

הרובע, שעד כה שימש בעיקר כמוקד למלאכה ותעשייה זעירה, עומד להפוך לאזור מגורים משולב עם תעסוקה, פנאי ושטחי ציבור מתקדמים. לצד הדירות החדשות, שיכללו מגורים למשפחות צעירות, צעירים ואזרחים ותיקים, ייבנו שני בתי ספר יסודיים ומתחם תעסוקה חדש ומודרני.
 

מראה האיזור כיום (גוגל מפות)

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', הבטיח כי "המהפך ברובע המלאכה תואם את חזון העיר להפוך למטרופולין מוביל בישראל". לדבריו, המטרה היא להפוך את האזור הישן לשכונה תוססת שתמשוך אליה אוכלוסייה חדשה ותיצור חיבור בין חלקי העיר.

 

רובע המלאכה – מבט על (הדמיה:  3dbruckוALArch )

מהנדסת העיר, תמר פוריה, ציינה כי המדיניות החדשה נועדה לחבר את הרובע למוקדי העניין המרכזיים בעיר, כולל השוק העירוני, העיר העתיקה ופארק נחל באר שבע. התכנית כוללת גם טיילת חדשה לאורך הנחל, שבילי אופניים, מסעדות בוטיק ומרחבים לפעילויות קהילתיות.

עם זאת, למרות החזון המרשים, עולות מספר שאלות ואתגרים משמעותיים:

1. יישום התוכנית: בעוד שהרעיונות נשמעים מבטיחים, המעבר מתכנון ליישום עלול להיות מורכב. שינוי כה דרמטי באזור תעשייה ותיק מעלה שאלות לגבי פינוי העסקים הקיימים והתמודדות עם בעיות תשתית ואפשרות לזיהומי קרקע.

2. מימון: התוכנית אינה מפרטת את העלויות הצפויות או מקורות המימון. האם העירייה ערוכה כלכלית לפרויקט בסדר גודל כזה?

3. השפעה על העסקים הקיימים: לא ברור מה יעלה בגורלם של בעלי העסקים הפועלים כיום ברובע. האם יקבלו פיצוי הולם או אפשרות להשתלב בתוכנית החדשה?

4. עומס על תשתיות: תוספת משמעותית של יחידות דיור עלולה ליצור לחץ על תשתיות קיימות כמו כבישים, מערכות מים וביוב. האם נערכו תכנונים מקיפים להתמודדות עם אתגר זה?

5. שימור אופי האזור: קיים חשש שהפיתוח המאסיבי עלול לפגוע באופי ההיסטורי והאותנטי של האזור. כיצד תבטיח העירייה שמירה על הצביון הייחודי של המקום?

6. דיור בר השגה: בעוד שהתוכנית מזכירה דיור למשפחות צעירות, לא ברור אילו מנגנונים יבטיחו שהדיור יישאר בר השגה לאורך זמן.

התוכנית, המקודמת על ידי עיריית באר שבע באמצעות מחלקת תכנון וחברת 'יעדים' בשיתוף רשות מקרקעי ישראל, ובתכנונו של אדריכל אבי ליזר ממשרד AL/Arch, מציגה ללא ספק חזון מרשים להתחדשות עירונית.

ההצלחה האמיתית תימדד ביכולת להתמודד עם האתגרים המורכבים הכרוכים ביישומה ולהפוך את רובע המלאכה למרחב עירוני משגשג ומכליל כפי שמתואר בתוכנית. הציבור ובעלי העניין יעקבו בוודאי בעניין רב אחר התפתחות הפרויקט בשנים הקרובות.

את התכנית מקדמת עיריית באר שבע באמצעות מחלקת תכנון וחברת 'יעדים' בשיתוף רשות מקרקעי ישראל. אדריכל התכנית: אדריכל אבי ליזר ממשרד AL/Arch  בניהול טלי משולם עטר מחברת א. אולניק.