ישראל תייבא אלפי טון עגבניות, אחרי שהיבול המקומי נשרף בשמש ובהפגזות
משרד החקלאות וביטחון המזון מודיע על פתיחת מכסות ייבוא עגבניות פטורות ממכס בהיקף של 5,000 טונות ועד לסוף ספטמבר. פתיחת המכסה הינה לנוכח מחסור שנוצר בשל ירידה בהיקפי היבול עקב הטמפרטורות הגבוהות בחודשי הקיץ, לצד החרם שהטילה טורקיה על ישראל, שהינו יעד עיקרי של יבוא עגבניות בשנים האחרונות.
בנוסף, מלאי נמוך של תוצרת בירדן, שהינה היעד המרכזי לאור עצירת היבוא מטורקיה, לצד הקפאת היבוא ממנה בימים האחרונים. וכן, סיבות נוספות הנוגעות להתנהגות צרכנים, כמויות נדרשות לאוכלוסייה ולמשק ועוד.
המשרד ממשיך לעקוב אחר היצע העגבניות בשווקים ויגדיל את המכסה ככל שיידרש. פתיחת היבוא מטורקיה החל משנת 2016, הלכה ושחקה בהדרגה את הייצור המקומי, מכ-180 אלף טונות עגבניות ישראליות בייצור מקומי בשנים אלה לכ-120 אלף טונות בשנתיים האחרונות. בימים האחרונים נעצר היבוא מירדן על רקע גילוי מחלת הכולרה במי הירמוך.
יחידת המדענית הראשית במשרד החקלאות תממן ותלווה מחקר רב-תחומי להעלאת כמות ואיכות העגבניות המיוצרות בישראל, תוך הורדת המחיר לצרכן. במסגרת המחקר, יושקעו כ-15 מיליון שקלים למשך תקופה של חמש שנים, בה יפתחו וייבחנו טכנולוגיות חדשות להפיכת ממשק גידול העגבניות לרובוטי וממוחשב, עם מינימום ידיים עובדות, כך שכדאיות גידול העגבניות תגבר מחד, ומאידך תתאפשר הורדת מחיר העגבניות לצרכן. במקביל, המשרד בשיתוף רשות החדשנות ומנהלת תקומה יתמכו במשותף בפיילוטים של מיזמי אגטק, לשיפור יכולות טכנולוגיות בחקלאות בהשקעה של 16 מיליון ש"ח.
כיום, ניתן לייבא עגבניות משלל מקורות (22 מדינות שונות, בהן רוב מדינות אירופה, בין המדינות: יוון, קפריסין, פולין, הונגריה, ספרד, איטליה, הולנד, אזרבייג'ן ועוד. בחודשים האחרונים היבוא מגיע מירדן.