''הקאנטרי קלאב בבאר שבע ייסגר - הקרקע תימכר לטובת נדל''ן'': מחלוקת עם העירייה מאיימת על המשך קיומו
הקאנטרי קלאב הבאר שבעי הוותיק עומד בפני סגירה, בשל מחלוקת על גובה הארנונה עם עיריית באר שבע. אחת הבריכות,
מהמעטות בבאר שבע שמאפשרות כניסה חד פעמית ומהוותיקות בעיר, ייסגר על פי הנראה בקרוב, אם הצדדים לא יגיעו לכדי הסכמה.
משיחה עם המנכ''ל, יוסי בננו, הקאנטרי משלם כיום ארנונה שנתית בגובה בסך למעלה מ-500 אלף שקלים. לפני כשמונה שנים, העירייה ביקשה לייקר את הארנונה באופן חד ובבת אחת.
לאחר דין ודברים בוועדה, מספר בננו, הוחלט כי הקנאטרי ישלם ארנונה בסך 940 אלף שקל בשנה.
‘’אני לא מביא כסף מהבית, כל שקל מגיע מהכסף של המנויים, העלאת הארנונה באופן חד יגרום להעלאת המנוי ללמעלה מ-10,000 שקלים. במצב הזה, משפחות רבות בבאר שבע, למענן הוקם הקאנטרי, לא יוכלו לעמוד במחיר הזה''.
מאז הקורונה אנחנו מפסידים כסף, נכנסה לנו מלחמה באמצע, נתנו כמעט שנה שלמה מנוי חינם, ואנחנו פשוט לא מצליחים להתאושש. אז עכשיו אתה הולך להפיל עליי עוד מכה. למה? מה קרה? תתחשב, דבר איתי בעוד עשר שנים, כשהמצב השתפר, אתן לך מה שאתה רוצה. לא עכשיו
בננו, שהיה חבר מועצת העיר וסגן ראש עיריית באר שבע, אומר כי הוא מכיר איך דברים מתנהלים.
‘’לא מעלים ארנונה בבת אחת וכשזה נוגע למתקני ספורט לכלל המשפחה, ניתן לגלות שיקול דעת. אין בבאר שבע בריכות שחיה רבות. סגירת הקאנטרי קלאב תהיה מכה קשה'', אומר בננו.
‘’מה יעשו במקום? יבנו בניינים ושראש העיר יבנה שם בריכה ושהאנשים בבאר שבע ישחו בחול, כמו ששחינו בחול כשהיינו קטנים, הוא רוצה להחזיר אותנו לימי האבן, ראש העיר. בושה וחרפה''.
‘’נמאס לי ממנו, למרות שתמכתי בו שתי קדנציות. אני מאוכזב ממנו'', אומר בננו, שניהל משא ומתן מול וועדת הארנונה.
לדברי בננו, ברשויות אחרות ניתנה לרשת הנחה גדולה בארנונה, בשל אופי הפעילות שלה וקהל היעד:
‘’יש רשויות שנתנו לנו תשעים אחוזי הנחה. המנכ''ל שלנו היה בבאר שבע בביקור אצל ראש העיר ואמר לי ‘יוסי, אני בבאר שבע רגוע.
ראש העיר מכיר אותך אישית, מחבק אותך, מוסר ד’'ש לאשתך… אין לנו בעיה'. דקה אחרי זה הוא מחליט על העלאה חדה של הארנונה''.
לדברי בננו, ‘’הוא פשוט מאוד פוגע בתושבי באר שבע. במקום להשקיע את הכסף בעוד אלמנט, בעוד מכשירים, בעוד בנייה של מלתחות ומקלחות נורמליות, ועוד בריכה לילדים, זה הולך לארנונה. ומה יש לנו? החניה שלנו נראית כמו עזה''.
הסיבה לסגירת הקאנטרי היא, לדברי בננו, דרישה של העירייה לתשלום רטרואקטיבי של הארנונה:
‘’אחרי קורונה ומלחמה, רצו מיליון וחצי, הורידו את זה לתשע מאות ארבעים אלף שקלים בטובה, אך זה לא נגמר: רוצים רטרואקטיבית, עוד כשלושה מיליוני שקל.
מאיפה נביא סכום כזה? נראה כביכל שראש העיר נתן הוראה לחסל את כל מה שטוב בעיר הזאת.
שאנחנו נהיה חוטבי עצים, כשהתושבי באר שבע יהיו חוטבי עצים ושואבי מים. שתושבי באר שבע הם יחיו כמו בימי האדם הקדמון''.
‘’מחיר המנוי יזנק ל-20,000 שקלים, בריכה רק לעשירים''
‘’היו בריכות שחיה רבות בבאר שבע: בשכונה ג', בשכונה ד', בשכונה א', בנאות מדבר. כולן נסגרו. רק הקאנטרי קלאב עומד עדיין. כל המשק עבר תקופה קשה. מחודש ינואר, אנחנו מקבלים משכורת מההסתדרות.
אין לנו יכולת לשלם משכורות מהסכומים שאנחנו גובים מהמנויים.
העלאת הארנונה והדרישה לשלם רטרואקטיבית יעלו את מחיר המנוי ל-20,000 שקלים.
אנחנו יושבים איתם בוועדות, אבל יושבים שם אנשים אטומים, שחלקם אפילו לא גר בעיר. הייתי חמש עשרה שנה חבר מועצת עיר וסגן ראש העיר.
ממונה על תיק החינוך והספורט, אגף שפע, תחבורה ציבורית, ועדת תמיכות, הכל היה בידיים שלי. הייתי האיש הכי חזק בעיר באר שבע, אבל הייתי בשביל התושבים, לא בשביל עצמי, רק בשביל התושבים''.
‘’פעם הצבעתי נגד התקציב אותו הציע איז'ו רגר ז''ל, דרשתי ממנו להשקיע גם בשכונות הוותיקות, לא רק ברחובות הראשיים.
הוא אמר לי ‘אתה חבר קואליציה’, אמרתי לו ‘מה אתה יכול לעשות לי? תפטר אותי? פטר אותי. לא תהיה בקואליציה, אהיה באופוזיציה ואלחם בך.
בסופו של דבר הוא הכניס לתקציב גם את השכונות. אותו דבר פה, אין חברי מועצת העיר הם אילמים. לא יודעים לדבר. הגיע הזמן שהוא יחליט שהוא לא לוקח שקל ארנונה, לא מיליון שקל, שקל הוא לא לוקח’'.
לדברי בננו, אם לא יהיה שינוי בהחלטה, הקאנטרי ייסגר, עובדיו יפוטרו, האדמה עליה הוא יושב תימכר.
‘’מאז הקורונה אנחנו מפסידים כסף, נכנסה לנו מלחמה באמצע, נתנו כמעט שנה שלמה מנוי חינם, ואנחנו פשוט לא מצליחים להתאושש.
אז עכשיו אתה הולך להפיל עליי עוד מכה. למה? מה קרה? תתחשב, דבר איתי בעוד עשר שנים, כשהמצב השתפר, אתן לך מה שאתה רוצה. לא עכשיו''.
לבאר שבעים אין כמעט לאן ללכת לשחות בימי הקיץ החמים
בשנות השישים ועד שנות השמונים פעלו בבאר שבע בריכות שחיה עממיות, שנסגרו אחת אחרי השניה לטובת נדל''ן: בריכת נאות מדבר ששכנה במקום בו עומד היום הגראנד קניון. הבריכה בשכונה ג', ששכנה במקום בו עומד מלון לאונרדו. בריכת ‘’גלי הנגב'', בשכונה ד'. מהימים ההם נשארו רק בריכת בית יציב ובריכת בית החייל. בריכת האוניברסיטה מיועדת בעיקר למנויים ויש בריכה במלון לאונרדו.
הבאר שבעים יוצאים בעיקר לשחות מחוץ לעיר. משך למעלה משלושים שנה מדברים על הקמת פארק מים ובריכות שחיה חדשות בבאר שבע, עיר חמה ולא מאוד מוצלת. פארק המים היחידי שהוחל בהקמתו בקרבת אצטדיון וסרמיל לא עבר את שלב הספסלים. אפשרות הבילוי במים היחידי למשפחות בבאר שבע שלא יכולות להרשות לעצמן מנוי יקר (כזכור, הדירוג הסוציו אקונומי של העיר הוא 5), הוא במזרקות המים שבפתח למתחמי קניות. לא ממש בריכה וגם עם המון כלור.
הקאנטרי קלאב בבאר שבע פועל מתחילת שנות השבעים והיה אחד הראשונים לקום במסגרת החברה למרכזי תרבות וספורט לעובד ולמשפחתו, אשר הוקמה בשנת 1972 על ידי ההסתדרות החדשה, חברת העובדים ומרכז "הפועל". פעם, הוא נחשב ‘’מחוץ לעיר'', בגלל שהמקום בו שכן היה ריק מבתים: העיר הסתיימה בתחנות הדלק של דרך מצדה ושכונה י''א טרם קמה. ילדים היו מגיעים באופניים או ברגל. כיום, בניה מכל עבר עוטפת את הקאנטרי הבאר שבעי.