''גיליון הציונים'' של באר שבע חושף ממצאים מדאיגים על מצב הדמוקרטיה בעיר

התושבים ממעטים להשמיע דעה, להתארגן או להפגין ולא מעורבים בנעשה במועצת העיר: ממצאים מעוררי דאגה מתוך דוח שפרסם ארגון ‘’פנימה'' על מאפייני הדמוקרטיה ברשויות המקומיות בישראל
send whatsapp messsage send FB messsage
''גיליון הציונים'' של באר שבע חושף ממצאים מדאיגים על מצב הדמוקרטיה בעיר צילום: דני בלר

מעורבים פחות במה שקורה במועצת העיר, אבל חיים בעיר נוחה ולא צפופה. התושבים ממעטים להביע דעה ולהפגין ומקבלים בשל כך ציון ‘’עובר'' בדמוקרטיה  עירונית - אלה שני ממצאים מעניינים מתוך דוח שוהציא ארגון ‘’פנימה'' על מאפייני הדמוקרטיה ברשויות המקומיות בישראל. בדוח, שהתפרסם לאחרונה, נתונים המתייחסים לשנת 2023, אשר ניתוחם ועיבודם הסתיים בשנת 2024. 

בארגון פנימה חברים אנשי רוח מכל הקשת הישראלית. נשיא ‘’פנימה'' הוא הרב שי פירון.

‘’הרצון להרחיק את גילוי המחלוקת מהפרהסיה הציבורית הוביל להתבססות תרבות של רמייה. אולם מתחת לפני השטח המחלוקת מבעבעת, השנאה והפילוג מתעצמים, הסולידריות נשחקת והלכידות הלאומית בסכנה'', נכתב בדברי ההקדמה לדוח. 

‘’מדד הדמוקרטיה המקומית מעריך ומדרג רשויות וקהילות מקומיות בישראל בשישה ממדים המשקפים את רמת הדמוקרטיה המקומית. בשנת 2023 התבצעה מדידה ראשונה, ובמסגרתה נמדדו 15 עיריות גדולות בישראל. דוח זה כולל את פירוט הרקע והמתודולוגיה לבניית המדד, לצד פירוט הציונים של הרשויות המקומיות שנכללו בשלב המדידה הראשון. השלבים הבאים יכללו את ניתוח התוצאות, הסקת מסקנות וניסוח המלצות, שיפור וטיוב המדד, עבודה עם הרשויות המקומיות וביצוע מדידות תקופתיות במספר גדל והולך של רשויות מקומיות בישראל''.

בשיקלול כלל הנתונים, באר שבע ממוקמת במקום הרביעי, עם ציון דומה לזה של פתח תקווה. העיר עם הציון הגבוה ביותר היא ראשון לציון. תל אביב, מעוז הליברליות, זכתה רק במקום השלישי. 



אחד הנתונים המעניינים בדוח הוא הניגודים בין שתי הערים הגדולות בנגב - באר שבע ורהט. על פי הדוח, תושבי רהט מעורים יותר בנעשה בעירייה ובמועצת העיר, מאשר תושבי באר שבע. תושבי באר שבע חוששים או אינם ששים להביע עמדות פוליטיות ואחרות בפומבי וגם משתתפים בהפגנות במידה מועטה יותר. עם זאת, צפיפות האוכלוסין בבאר שבע נמוכה, למעשה הנמוכה ביותר מבין הערים הגדולות שנבדקו בדוח. 

הנתונים בדוח, המבוססים על סקר בין התושבים, בתוספת נתונים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מעורבות ציבורית: באר שבע מתחת לממוצע הארצי
רהט: 47
באר שבע: 37
ממוצע ארצי: 37.8

הבעת עמדות: באר שבע מתחת לממוצע הארצי
באיזו מידה התושבים נוהגים לשלוח או לפרסם מכתבי תמיכה או מחאה לאנשי ציבור, בעיתונות מקומית או ברשתות חברתיות?

רהט: 42
באר שבע: 29
ממוצע ארצי: 29.1


התארגנות חברתית - באר שבע מתחת לממוצע הארצי
באיזו מידה התושבים חברים בארגון מקומי או קהילתי כגון ועד הורים או ועד שכונה?

רהט: 31
באר שבע: 27
ממוצע ארצי: 27.1

מעורבות חברתית - באר שבע מתחת לממוצע הארצי
באיזו מידה התושבים משתתפים בהפגנות, כינוסים, עצומות או ישיבות בנושאים מקומיים?

רהט: 40
באר שבע: 27
ממוצע ארצי: 27.9

עניין התושבים בנעשה במסדרונות העירייה - באר שבע מתחת לממוצע הארצי
מהי ההתעדכנות של התושבים בסדר היום, החלטות המועצה והקצאת המשאבים?

רהט: 52
באר שבע: 40
ממוצע ארצי: 41.3

צפיפות אוכלוסין – נפש לקמ''ר:
באר שבע: 1,824
בני ברק: 29,700

אמון התושבים  בעירייה:  72 מתוך 100
אמון מתייחס למידה שבה הרשות נתפסת על ידי הציבור ככשירה למלא את תפקידיה, ובפרט עד כמה היא נתפסת כמקצועית, נקייה משחיתות ומעוניינת בטובת הציבור. לעיון במתודולוגיה המלאה הורידו את ספר המדד.

ציון כולל לדמוקרטיה המקומית: באר שבע מקבלת ציון ‘’עובר'' בלבד
הציון הסופי במדד הוא ממוצע הציונים בששת הממדים המרכיבים את המדד. הציונים הסופיים במדד הדמוקרטיה המקומית משתרעים בטווח שבין 37 בבני ברק ו-67 בראשון לציון. והציון הממוצע הוא 55. באר שבע מקבלת את הציון 60. רהט מקבלת את הציון 49.

הציונים בממד "איזונים ובלמים" משתרעים בטווח שבין -  53 בבית שמש ו-96- בנתניה והציון הממוצע הוא 75 . באר שבע מקבלת את הציון 81. 

הממד בוחן את הפריטים הבאים: מינוי בעלי תפקידים מרכזיים, ההגשה והדיון בדוחות של מבקר הפנים והממונה על תלונות הציבור, כינוס ועדת הביקורת והקמת צוות מעקב אחר תיקון הליקויים, מספר ישיבות המועצה ושיעור הנוכחות של חברי המועצה בהן, קיומה של לפחות סיעת אופוזיציה אחת במועצה.

מאחר והנתון בסקר מתייחס לתקופה שלפני הבחירות, כאשר במועצת העיר באר שבע היה חבר אופוזיציה בודד (משה ינאי מסיעת אור), ייתכן ובבחינה מחודשת, מאחר ואין אופוזיציה במועצת העיר באר שבע, הציון יהיה נמוך יותר.