יד קשה: עיריית באר שבע משתמשת בעורכי דין פרטיים לגביית חובות ארנונה

דווקא באחת התקופות הכלכליות הקשות לתושבי באר שבע, בעירייה החליטו לנקוט באכיפה אגרסיבית של חובות ארנונה, תוך שימוש במשרדי עורכי דין פרטיים. ''העמלות של עורכי הדין נגבות על פי התקנות'', מסבירים בעיריה
send whatsapp messsage send FB messsage
יד קשה: עיריית באר שבע משתמשת בעורכי דין פרטיים לגביית חובות ארנונה צילומי המחשה: דני בלר

אכיפה אגרסיבית, נגד מי שאין להם: ב', תושב באר שבע, הגיע באחד מימי השישי האחרונים למכשיר בנקט כדי למשוך מזומנים. המכשיר פלט את הכרטיס והוא קיבל מסרון שלא ניתן לבצע משיכה בשל בעיה הקשורה לחשבון הבנק ועליו לפנות לסניף בו מתנהל חשבונו. 

‘’אני אמנם במינוס, אבל בתוך המסגרת. התקשרתי לבנק וענו לי שיש צו עיקול בשל חוב ארנונה וכי לא ניתן לבצע משיכות או רכישות באשראי, עד שיוסר הצו. זה היה ביום שישי. התקשרתי למוקד העירוני 106, אבל שם הסבירו לי שרק ביום ראשון יהיה מי שיטפל. ביום ראשון הצלחתי להשיג מוקדן של אגף הגביה והתברר שהיה חוב ארנונה שלא שילמתי בזמן המלחמה וגם אם אשלם במקום, ייקח שלושה ימי עסקים להסיר את העיקול''.
 


בן אדם חייב כמה מאות שקלים, אבל פתאום הוא מוצא את עצמו חייב אלפי שקלים. איש לא באמת יודע בכמה חייבים מדובר, אבל זו מגפה. בתקופה של מלחמה, עיריית באר שבע חייבת לגלות רגישות כלפי אותם חייבים, לרוב אנשים במצב כלכלי קשה

 



ב' שילם את החוב באמצעות כרטיס אשראי של חבר, אבל אז התברר לו שעליו לסלק גם את החוב של החודש נוכחי, כדי שצו יוסר. ‘’בגלל המלחמה, העבודה שלי כעצמאי ירדה מאוד. לא היה פיצוי. מי שלא מסוגל לשלם ארנונה זה כי יש לו בעיה. צריך להזכיר למוקדנים אולי שעדיין יש מלחמה ועדיין 120,000 איש, בהם לקוחות שלי, מפונים מהבית. לא היה עם לדבר. בסוף חברים ארגנו לי כסף''. 

עיריית באר שבע הפסיקה לעבוד מול חברת מילגם, אשר עסקה בתפעול וניהול מערכות גביה ברשויות המוניציפאליות. את מקומה של מילגם תפסו עורכי דין פרטיים, אשר לדברי עיריית באר שבע, נבחרו במכרז. 

‘’קיבלנו עיקול על חוב ארנונה'', מספרת תושבת שכונה ו'. ‘’יכול להיות שבתחילת המלחמה החזירו לנו הוראת קבע כי לא היה כיסוי בבנק. יש חודשים שמאוד קשים לנו ולא אני ולא בעלי אנשים בריאים. גיליתי את זה כשהלכתי למשוך כסף לקניות לשבת וגם הכרטיס לא עבר. יש לנו כרטיס דביט, אין לנו אשראי. עמדתי עם הקניות והכרטיס לא עבר. השארתי את העגלה בסופר''.

צריך להזכיר, כי הנגב עבר מתקפת טרור נוראית ב-7.10, בעקבותיה עשרות אלפי תושבים פונו מבתיהם ועסקים רבים נסגרון או נקלעו לקשיים, מבלי שקיבלו פיצוי הולם, בעיקר עצמאים ועסקים קטנים. המלחמה השפיעה גם על שוק השכירות בבאר שבע, בשל העובדה שסטונדטים רבים גויוסו לחודשים ארוכים של מילואים. 

מן הראוי היה, שאותן רשימות שנבחרו למועצת העיר באר שבע תחת האג'נדה החברתית והדאגה לתושב, ישמיעו קול מחאה במועצת העיר בנושא כאוב זה.



‘’העירייה הקשיחה מאוד את האכיפה, בשל המצב הכלכלי אליו נקלעה''

גורם המעורה בנעשה, מספר כי קיבל פניות רבות של מי שננקטו נגדו הליכי אכיפה, רובן ככולן מתושבים במצב כלכלי קשה בעקבות המלחמה: ‘’בן אדם חייב כמה מאות שקלים, אבל פתאום הוא מוצא את עצמו חייב אלפי שקלים. איש לא באמת יודע בכמה חייבים מדובר, אבל זו מגפה. בתקופה של מלחמה, עיריית באר שבע חייבת לגלות רגישות כלפי אותם חייבים, לרוב אנשים במצב כלכלי קשה''.

החוק, אגב, עומד לצד עיריית באר שבע (סעיף 306 בפקודת העיריות בישראל):  ‘’אם סכום המגיע לחשבון ארנונה שהוטלה לפי הוראות הפקודה לא שולם, תוך חמישה עשר יום מיום שחל פרעונו, תומצא לחייב בתשלומו הודעה בכתב, בה יידרש לשלם את המגיע תוך חמישה עשר יום לאחר שהומצאה ההודעה''.

‘’לא שולם החוב כתום חמישה עשר יום לאחר המצאת ההודעה כאמור, יהיה לארנונה, בפיגור, וראש העיריה רשאי ליתן צו הרשאה בחתימת ידו ובחותמת העיריה המופנה לגובה הארנונה ומורה לו לדרוש תשלומו לאלתר, ואם לא ישולם - לגבותו על ידי תפיסת מיטלטליו של החייב ומכירתם''.

‘’העירייה הקשיחה מאוד את האכיפה, בשל המצב שנקלעה אליו'', אומר לנו אותו גורם. ‘’מקרים שבעבר היו מטופלים ביתר רגישות, היום מטפלים בהם דרך עורכי דין פרטיים''. 
 

בעיריית באר שבע לא השיבו על השאלה כמה צווי עיקול הוצאו כנגד חייבים ומי הם משרדי עורכי הדין הפרטיים שזכו במכרז. לדברי גורם עימו שוחחנו, מדובר ב''מגפה''. על פי אותו גורם, מדובר לרוב במשפחות קשות יום ולא בסרבני תשלום, שלא אחת מוצאות עצמם חייבות יותר למשרדי עורכי הדין מאשר לעירייה. 

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה כי ‘’העירייה פעלה בשנה האחרונה להנגיש את שירותי התשלומים והסדרת חובות באופן חסר תקדים, במגוון אמצעים, וזאת על מנת שכל תושב יוכל לסדיר חובות ותשלומים ביעילות ובמהירות, למנוע אי נעימות וקנסות מיותרים. בשל המלחמה מתחילת אוקטובר עד דצמבר 2023 לא בוצעו הליכי אכיפה ואגף האכיפה ביצע אלפי שיחות יזומות לגביית החובות ורק מחודש 03/2024 החלו הליכי אכיפה מנהלית''.

עוד מסבירים בעירייה כי ‘’ככלל לפני ביצוע כל פעולת אכיפה לרבות עיקולי בנקים נשלחים מסרונים לכל החייבים שהטלפון שלהם מעודכן במערכות העירוניות. בנוסף נשלחות התראה ראשונה ושניה לכתובת המעודכנת במרשם האוכלוסין ולעסקים לכתובת המעודכנת בספרי העירייה או ברשם החברות וזאת בהתאם לתיקון 151 לפקודת העיריות''.

‘’באגף האכיפה מתקיימת קבלת קהל בכל ימות השבוע למעט שישי ושבת, כמו כן יש מוקד בירורים ותשלומים העומד לשרות התושבים בימים א' – ה' מ- 08:00 עד 20:00 ובימי שישי מ- 08:00 – 12:00''.

בעניין השימוש בעורכי דין פרטיים נמסר:  ‘’במקביל להליכי אכיפה מנהלית מבוצעים באגף גם הליכי אכיפה משפטית. הליכי אכיפה משפטיים מתחילים רק לאחר שמוצו כל הליכי הגביה המנהלית. יש לציין, לכל משרד עורכי הדין יש משרד גם בבאר שבע ובו מתקיימת קבלת קהל לצורך מתן מענה לכל שאלה שמתעוררת מצד התושבים. כל העמלות הנגבות הן ע"י העירייה והן ע"י משרדי עורכי הדין נגבות בהתאם לחוק ולתקנות. חשוב להדגיש, כל המשרדים פועלים מתוקף מכרזים המתפרסמים והעירייה מבצעת הליכי בקרה שוטפים על כל הפעילות שלהם לרבות גביית הכספים''.