מהפכת התחבורה הציבורית יצאה לדרך: אלה ההטבות לתושבי באר שבע והנגב

ההנחות ינתנו על פי מעמדו הסוציו-אקונומי של היישוב, כאשר תושבי רשויות חלשות יזכו להנחות ניכרות בתעריפי הנסיעה
send whatsapp messsage send FB messsage
מהפכת התחבורה הציבורית יצאה לדרך: אלה ההטבות לתושבי באר שבע והנגב אוטובוס של דן בדרום (צילום: Yba stone / CC BY SA 4.0)

רפורמת ‘’צדק תחבורתי'' של משרד התחבורה נכנסה לתוקף. במסגרתה, יישובים בפריפריה, הרחוקים מהמרכז וממרכזי תעסוקה, יזכו להנחות ניכרות - על פי מעמדו הסוציו אקונומי של היישוב. ההנחות ייתנו לישובים במעמד הסוציו אקונומי 1-5 (שרבים מהם, לרבות באר שבע, נמצאים בנגב). ההנחות יחסכו עשרות עד מאות שקלים מדי חודש, תלוי בהיקפי השימוש. 

כך למשל, חיילים משוחררים ייהנו במשך שנה ממועד שחרורם מהטבת נסיעה חינם בכל רחבי הארץ, כולל ברכבת. באופן זה יוכלו לחסוך בשנה בין 1,188 שקלים על חופשי-חודשי אזור 1 (99 שקלים לחודש) ל-7,320 שקלים עבור מנוי ארצי משולב.

תושבי הפריפריה ייהנו מ-50% הנחה על מחירי מנוי חופשי-חודשי מכל סוג שהוא. בדרך זו יוכלו לחסוך בין 594 שקלים לשנה (50% הנחה על חופשי חודשי אזור 1) ל-3,660 שקלים בשנה לנסיעות חינם בכל רחבי הארץ, כולל רכבת.

הזכאות להנחה לתושבי הפריפריה נקבעה לאחר עבודת מטה מעמיקה אשר הגדירה את היישובים על פי דירוגם הפריפריאלי (אשכולות 1-5 במדד הפריפריה של הלמ”ס), הנקבע על פי ריחוקם ממרכז הארץ וממרכזי תעסוקה גדולים. עם זאת, נקבע כי תושבי רשויות מבוססות המצויות בפריפריה אך נהנות מדירוג סוציו-אקונומי גבוה (9-10), לא יהיו זכאים להנחה. במשרד התחבורה הדגישו כי ההנחה כוללת את מנוי אזור 1, המנוי האזורי הפריפריאלי לנסיעות למרחק של עד 40 ק”מ. במקום 99 שקלים יעלה מעתה מנוי זה לתושבי הפריפריה 49.50 שקלים בלבד.

הנחות לצעירים, בקרוב אזרחים ותיקים ייסעו בחינם

צעירים מגיל 18 עד 26 (למעשה עד יום הולדתם ה-27) ייהנו מ-33% הנחה על כל סוגי המנויים החודשיים ועל רכישת ערך צבור, הן מתוך התחשבות במצבם הכלכלי והן במטרה לעודד אותם להשתמש בשירותי התחבורה הציבורית וליצור אצלם שינוי תפיסתי והעדפה לתחבורה הציבורית על פני הרכב הפרטי, וכך לרכוש הרגלי התנהגות לאורך זמן. כך יוכלו לחסוך בין 392 שקלים בשנה (33% הנחה על חופשי חודשי אזור 1) ל-2,415 שקלים בשנה (33% הנחה על חופשי חודשי ארצי, כולל רכבת).

למידע נוסף על הרפורמה, הציבור מוזמן להתקשר למוקד משרד התחבורה 4515*, המספק מענה בשפות עברית וערבית, להיכנס לאתר משרד התחבורה, או לחפש בגוגל “צדק תחבורתי”.

הפעימה השנייה ברפורמה עתידה לצאת לדרך במהלך החודשים הקרובים ותכלול בנוסף נסיעות חינם לאזרחים ותיקים (נשים מגיל 62, גברים מגיל 67), הנחות על בסיס דירוג סוציו-אקונומי בפילוח ברמה שכונתית ולא יישובית, מתוך הבנה כי ביישובים רבים קיימים פערים משמעותיים בין השכונות והרפורמה צריכה להתייחס אליהם.

“הצגתי את רפורמת ‘צדק תחבורתי’ זמן קצר לאחר כניסתי לתפקיד”, אמרה שרת התחבורה מירי רגב בעת השקת התוכנית, “במטרה לתקן עיוותים וחוסר התחשבות שאפיינו את רפורמת המחירים הקודמת, אשר התעלמה מצורכי הפריפריה, הצעירים והשכבות החלשות. הרפורמה שלי היא צעד מהפכני של צדק חברתי ותחבורתי, שנועד לקרב בין הפריפריה למרכז, לצמצם פערים גיאוגרפיים וחברתיים, ליצור הזדמנויות תעסוקה, להוריד את יוקר המחיה ולעודד שימוש בתחבורה ציבורית על חשבון הרכב הפרטי, בדגש על יצירת הרגלי שימוש בקרב הצעירים”.