''לא שולל אפשרות לחזור לפוליטיקה הארצית'': ראש מועצת עומר המיתולוגי יוצא לדרך חדשה ומפתיעה

פיני בדש, ראש מועצת עומר ב-34 השנים האחרונות, מסיים פרק בעשייה הציבורית שלו, אבל יוצא להרבה דרכים חדשות, חלקן מפתיעות - ולא שולל על הסף חזרה לפוליטיקה הארצית
send whatsapp messsage send FB messsage
''לא שולל אפשרות לחזור לפוליטיקה הארצית'': ראש מועצת עומר המיתולוגי יוצא לדרך חדשה ומפתיעה פיני בדש בעומר, היישוב שהוא בסיס חייו (צילומים: באדיבותו)

פיני בדש כיהן ב-34 השנים האחרונות כראש מועצת עומר והוא למעשה אחד מראשי היישובים הוותיקים בנגב. ביולי האחרון הודיע כי לא יתמודד לקדנציה נוספת, אבל בשיחה עם חדשות באר שבע והנגב הוא מגלה כי אמנם יקדיש יותר זמן למשפחתו ולנכדיו האהובים, אך את ניסיונו וכישוריו ימשיך לרתום לטובת הנגב. הוא גם לא שולל על הסף את שובו לפוליטיקה הארצית, בה היה אחד הפרלמנטרים הפעילים ומי שלא פעם ספג ביקורת על היותו אחד הבולדוזרים של הנגב. עמידתו האיתנה בנושאים עקרוניים לתפיסתו הפוליטית והציבורית, הביאו לשינויים שבעיקר היטיבו עם החיים בנגב. 
 


אני מסיים 34 שנות כהונה  בתחושת סיפוק גדולה ומניח את המפתחות, אבל אמשיך לעשות למדינה, לנגב, לציונות ולנפש. בימים אלו אני כבר עסוק בתהליך עבודת הקמה של 13 ישובים יהודים חדשים בנגב
 




ב-34 שנות עשייה, בדש הטביע את חותמו בעומר. יש שיאמרו שזו לא חוכמה: מדובר באחד היישובים המבוססים בארץ, במעמד סוציו אקונומי מהגבוהים בישראל ומכיוון שכך, מה הבעיה לעשות דברים, שהרי מימון לא חסר. מצד שני, גבולות הכוח של ראש ראשות מול השלטון המרכזי בישראל ידועים. עומר אמנם אחד היישובים היפים בארץ, אבל הוא ממוקם במרחב לא קל. בהרבה תבונה, בדש הצליח לאזן בין הנתונים בשטח לבין התוצאה. 

את מי שלא רצה להשתכנע מהמצב ששרר ושורר בדרום, הוא לקח לטיסה בשמי הנגב במטוס הקל שלו והראה לו את המצב בשטח ממעוף הציפור. זה לא סוד שהיו מי שלא אהבו את תפיסותיו ויותר מפעם אחד ביטאו זאת בין היתר בגרימת נזק למטוס הקל שלו ובאיומים כלפיו. בדש לא רק שלא נרתע, הקפיד להיות עקבי. המאבק על הרחבת עומר, למשל, העמיד אותו בעימות ישיר עם אנשי שבט תראבין, אך בהרבה תבונה ציבורית ונחישות, הצליח להביא לכדי הסדר בו כמעט כולם היו מרוצים. 

אתה מסיים פרק ארוך ופורה כראש מועצה. יש תוכניות לעתיד?
‘’אני  הולך להתמקד בהקמתם של היישובים החדשים בנגב, בארגון טיולי ג'יפים ורייזרים וטיולים בחו''ל. כנראה  אשאר גם בוועדה המחוזית, יש לי פגישה עם שר הפנים בשבוע הבא.  אשאר גם חבר ועדה מחוזית, 
כי אני היחידי שמגיע לכל ישיבות בהן משתתפים ראשי הרשויות''. 

האם יש סיכוי שתחזור לפוליטיקה הארצית? 
‘’לא יכול להגיד שלא. היו הרבה פניות אליי בשלושת החודשים האחרונים.  המון אנשים אומרים לי ‘למה אתה לא חוזר לכנסת?’.  בהתחלה אמרתי ‘לא’, עכשיו אני לא יודע. לא יודע. כשיהיו בחירות לכנסת אחליט. בוא נאמר שאני לא שולל את האופציה הזו כשיהיו בחירות. אם יהיו בחירות בשנה הקרובה, לא שולל גם את האופציה הזו. אני חושב שאני יכול לייצג את הכנסת בכבוד''.

עם סיום תפקידך כראש מועצת עומר ב-34 השנים האחרונות, תמשיך להתגורר ביישוב?
‘’אני לא אתערב בניהול בעומר, אבל ברור שאני אמשיך לגור בעומר. עומר זה אני והחיים שלי פה יסתיימו בעומר. ההזדקנות שלי תהיה בעומר''. 

אבל יש שנים רבות של עשייה עוד לפניך…
‘’כן, אני אעסוק בעשייה בדרום ואם יהיה צורך גם בצפון, זה לא שייך. מרכז חיי זה עומר והחיים שלי ימשיכו להיות בעומר. הבית שלי בעומר ואני לא מתכוון לעזוב אותו''.

 

מעורב היטב בעשייה, כאן בביקורו של ח''כ אביגדור ליברמן



‘’אני מסיים 34 שנות כהונה  בתחושת סיפוק גדולה ומניח את המפתחות, אבל אמשיך לעשות למדינה, לנגב, לציונות ולנפש. בימים אלו אני כבר עסוק בתהליך עבודת הקמה של 13 ישובים יהודים חדשים בנגב. את הנגב צריך   להמשיך לפתח, להמשיך ולקדם בכל יום מחדש! התיישבות זו ממשיכה את חזונו של בן גוריון. ההתישבות מחזקת את המשילות''.

‘’בנוסף אני מכהן  בתפקידי יו"ר של מדרשת שדה בוקר, המכללה הטכנולוגית,  ורשות הניקוז וכן חבר בועדות התכנון הארציות והאזוריות. עוד אמשיך ללוות את חברי קיבוץ כיסופים בשיקום ובבנית קהילתם מחדש עד לשובם של החברים לקיבוצם בעוטף.  והכי חשוב: אקדיש יותר זמן להנות מבני משפחתי ונכדיי האהובים ומתחביבי הרבים ובעיקר מטיולי גיפים ורייזרים ברחבי הארץ. אני מאמין  שהצלחתם להבין שעשייה איננה קשורה רק לתפקיד, או לטייטל אלא בעיקר לנפש האדם ולרוח הציונות הפועמת בו. זה משהו שנמצא עמוק בתוכי, בוער בי וכל עוד אני חי, אתרום לקידומה ולפיתוחה של ההתישבות בנגב''.

 

עם ירדנה ארזי באירוע מרגש: הנחת אבן פינה לרפת קיבוץ כיסופים, שנפגעה במתקפת הטרור



משהו להגיד לתושבי עומר?
‘’תודה לכם תושבי עומר היקרים על התמיכה והפרגון. אוהב אתכם, לעד ישאר לכם חלק בליבי. ימים טובים ורגועים!''.

אחד מראשי הרשויות הוותיקים בישראל

פיני בדש נולד לפני 72 שנה במושב גילת שבנגב, להורים מעולי טוניס והוא ראש מועצת עומר משנת 1990, עת החליף את ז'ק ארז ז''ל, שכיהן בתפקידו מאז 1985. הוא כיהן גם חבר הכנסת מטעם מפלגת צומת בכנסת ה־13 ומטעם ליכוד-גשר-צומת בכנסת ה־14.

הוא התגייס לצבא ב־1970. בשנת 1974 סיים את שירותו הסדיר בצה"ל כקצין לוחם בצנחנים בדרגת סגן ובשירות מילואים פעיל הגיע לדרגת תת-אלוף. ב־1979 סיים לימודי תואר ראשון B.Sc בהנדסת מכונות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ב־2001 סיים (בהצטיינות יתרה) לימודי תואר שני M.A במנהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ב־1990 החל לכהן כראש מועצת עומר.

 

בשירות מילואים

 

לקראת הבחירות לכנסת ה-13 הצטרף למפלגת צומת, ובבחירות מקדימות לרשימת המפלגה, שנערכו באפריל 1992, נבחר למקום השלישי. המפלגה זכתה ב-8 מנדטים והוא החל לכהן במקביל להיותו ראש מועצה כחבר הכנסת מטעמה. בכנסת, בדש היה אחד הח''כים הבולטים ויש שיאמרו אחד הצבעוניים: עם הסנדלים, שהיו סימן ההיכר שלו והטון ההחלטתי שלו, ידע להעמיד ח''כים מכל הסיעות על מקומם.  במסגרת תפקידו בכנסת עמד בראש ועדת המשנה לרשויות המקומיות, שהוקמה ליד ועדת הכספים ב-1996. בנוסף עמד בראש קבוצת אנשי ציבור וראשי רשויות מקומיות בנגב, שפעלו למען הקמת שדה תעופה בינלאומי נוסף בנבטים.

כאשר היה צריך לעשות את הבחירה הקשה בין הכנסת לראשות מועצת עומר, הוא בחר להוביל את היישוב שהוא אוהב כל כך. בדש נבחר שוב כראש מועצת עומר בבחירות לרשויות המקומיות בנובמבר 1998 ונאלץ להתפטר מהכנסת בעקבות קבלת חוק איסור כפל תפקידים שקבע כי מעתה ואילך לא ניתן לכהן כראש ראשות וכחבר הכנסת במקביל.

המאבק להרחבת עומר

בסוף שנות ה-90 יזם בדש תוכנית להרחבת תחום היישוב עומר צפונה, לשטח בו גרו תושבים בדואים משבט תראבין. בדיעבר, זה התברר כאחד המאבקים הקשים. לצורך מימוש ההרחבה יזם תוכנית לפינוי השבט מהאדמות עליהן הוא יושב. בספטמבר 2003 התקבלה החלטת ממשלת ישראל ליעד שטח מדרום לעיר רהט, כדי שישמש להקמת יישוב חדש לשבט, תראבין א-צאנע. 

הקמת היישוב החדש החלה בשנת 2005 ומקביל החל בפינוי התושבים הבדואים, חלקם עזב מרצון לאחר שקיבלו פיצוי כספי ומגרש ביישוב החדש, אך חלק סירב להתפנות ופתח במאבק. ב-2009 החל פעולות פינוי בכוח של היישוב. במרץ 2009 הוצת מטוסו הפרטי במנחת שדה תימן על ידי בדואי מהשבט, על רקע המאבק נגד הפינוי. ב-2012 התפנו המשפחות האחרונות אל היישוב החדש ועל השטח הוקמה שכונה חדשה. כיום, במיקומו החדש, שבט תראבין נחשב לאחד המובילים בשימוש באנרגיה סולארית.

 

כראש מועצה משתתף בעצמו באבטחת היישוב בימי המתיחות

בנוסף לתפיקד ראש המועצה, אותו יסיים עם הקמת מועצה חדשה בעומר, בדש פועל בתפקידים ציבוריים נוספים בהתנדבות: חבר בהנהלת השלטון המקומי ויו"ר פורום הרשויות הקטנות, יו"ר רשות ניקוז ונחלים שקמה בשור, יו"ר מדרשת שדה בוקר, יו"ר ועד מנהל של המכללה הטכנולוגית באר שבע, חבר הנהלת עמותת "אשר רוח בו" המהווה בסיס למכינה קדם צבאית לנוער בסיכון, חבר הות"ל, חבר ועדה מחוזית לתכנון ובניה מחוז דרום, חבר הנהלה ויו"ר אגודת ידידי תיאטרון באר שבע, חבר ועד מנהל של מוזיאון חיל האוויר. בין היתר מחזיק בדש ברישיון טיס אזרחי. עקב פועלו הרב ומאבקו לפיתוח הנגב זכה בדש לכינוי “השריף”. הוא מכהן בוועד המייעץ של תנועת "הביטחוניסטים".

 

בנטיעות ט''ו בשבט: עומר הוא אחד היישובים בירוקים בישראל

באוקטובר 2023 גויס לשירות המילואים במלחמת חרבות ברזל. כעת, הוא קולט ביישוב עומר את מפוני קיבוץ כיסופים, שיתגוררו ביישוב עד אשר ישוקם הקיבוץ . זאת, אם תרצו, מעין סגירת מעגל לקראת סיום הקדנציה.  מנהלת התקומה מספקת כ-80 יחידות דיור בעומר לטובת המפונים. עם יישוב ירוק, שיש לו שירותים קהילתיים מפותחים, תרבות, תשומת לב לאוכלוסיות מטף ועד גיל הזהב, סביר שהם ירגישו בבית.