חשש כבד: היעדר ידיים עובדות בנגב יוביל לגל עליות מחירים בזמן מלחמה

שדות ואתרי בניה נטושים, מחסור בעובדים - וסירוב של הממשלה לאפשר לחלק מהעובדים הפלסטינים לחזור לעבודה: גורמי כלכלה מזהירים מפני משבר עמוק
send whatsapp messsage send FB messsage
חשש כבד: היעדר ידיים עובדות בנגב יוביל לגל עליות מחירים בזמן מלחמה אתר בניה. מחסור בידיים עובדות (צילום המחשה: דני בלר)

זינוק חד במחירי הדיור - בשל המחסור בעובדים זרים - ולא רק הנדל''ן נפגע: העובדים הזרים בחקלאות ברחו אחרי מתקפת הטרור, הפירות והירקות נרקבים בשדות. במקום לאשר הגעת עובדים במיידי, מייבאים תוצרת חוץ. 

בין הענפים שנפגעו: החקלאות, כאשר איסור הכנסת פלסטינים והמחסור בידיים עובדות גורם לתוצרת להירקב בשדות. בענפי הבניה קשה להשלים פרויקטים ולהתחיל פרויקטים חדשים. רוכשי דירות עלולים לחוות איחורים במסירה. בתעשייה חסרות ידיים מקצועיות: הישראלים לא יודעים או לא רוצים לעבוד בעבודות האלה. במקביל, יש הקוראים לבטל את ההטבות שנתנו לעובדים הזרים, בהם שכר משופר. בשל המצב הביטחוני, זרים חוששים לבוא לעבוד בישראל.


הפרי נופל מהעצים ובינתיים החקלאים מתמוטטים
 


יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן הזהיר היום, שני, בישיבת וועדת הכלכלה, מפני מצב הדברים. וועדת הכלכלה התכנסה לדון  בסיוע לענפים הכלכלה שנפגעו באופן החמור ביותר: החקלאות, המלונאות והתעשייה על רקע המחסור באלפי עובדים בעקבות המלחמה – וקרא למשרדי הממשלה לטפל בזה ישירות ללא צורך באישור ממשלה. נציגי החקלאים הזהירו: ‘'הפרי נופל מהעצים ובינתיים החקלאים מתמוטטים''.

ח"כ שלום דנינו, תושב הנגב, אמר כי צריך להחליף את העובדים הפלסטינאים באופן מדורג, בתהליך שיימשך שנה בין היתר כדי לא להפיל בבת אחת את רמת החיים ביהודה ושומרון באופן שיכול להביא לבעיה ביטחונית. ח"כ אלון שוסטר אמר כי צריך לתת פתרון כמה שיותר מהר, ולא להתחייב מראש על נתק מיהודה ושומרון. ח"כ אלי דלל ציין גם הוא כי צריך לבצע צעדים בהדרגה ואמר כי אם יהיה רעב ביהודה ושומרון זאת תהייה בעיה. ח"כ ולדימיר בליאק אמר כי אין ספק שיש ענפים שלמים שעומדים בפני שוקת שבורה, וצריך למצוא להם את הפתרונות.

ח"כ סימון דוידסון אמר כי אחרי ה-7 באוקטובר אי אפשר לחזור להביא עובדים מיהודה ושומרון, ויש פתרונות אחרים. ח"כ ששון גואטה הצטרף לדברים, ואמר כי המלחמה רק העצימה את המחסור בכוח אדם שכבר היה קיים קודם לכן.

הבירוקרטיה מחסלת את החקלאות הישראלית

מנכ"ל משרד החקלאות, אורן לביא, ציין כי עד ה-3 בינואר החקלאים צריכים להעביר למשרד בקשות והוא יבחן אותן ויחלק כ-9,000 היתרים תוך פחות משבועיים לחקלאים הפעילים. לדבריו, ביום ראשון הקרוב מתכוון שר החקלאות להביא לממשלה הצעת החלטה להגדיל היתרים לעובדים זרים בחקלאות.

היו"ר ביטן שאל למה צריך החלטת ממשלה, אם כולם יודעים שיש מחסור, וקרא לאפשר לכל משרד לבצע מדיניות בהתאם לענפים עליהם הוא אמור ללא צורך בהחלטות ממשלה. נציגת משרד האוצר, נועה שוקרון, ציינה כי הקבינט המדיני ביטחוני עדיין לא קיבל החלטה באשר למדיניות ביחס לעובדים פלסטינאים. ח"כ שוסטר מתח ביקורת על כך שהאוצר מנווט את נושא העובדים הזרים, ואמר: "השתלטתם בלא סמכות על נושא שהוא בכלל לא תקציבי. אתם מנהלים את זה בהפקרות מוחלטת כלפי הכלכלה הישראלית ומונעים ממנה להתחיל לעבוד".

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, אמר כי אחרי 3 חודשי מלחמה יש לחקלאים נזק אדים והם צריכים את העובדים כבר מחר, מאחר והפרי כבר נופל מהעצים ובינתיים החקלאים מתמוטטים. שוקרון השיבה כי גם אם מחר יתווספו עוד 10,000 היתרים זה לא יפתור את הבעיה בטווח המידי. היו"ר ביטן קרא לכל הצדדים לשבת ולהגיע להחלטה על החלפת הפלסטינאים.

בתעשייה חסרים כמעט 20,000 עובדים, בשל האיסור להכניס פלסטינים

ראש אגף העבודה בהתאחדות התעשיינים, עו"ד מיכל וקסמן חילי, אמרה כי לתעשייה חסרים כ-7,000 עובדים ועוד כ-12,050 עובדים פלסטינאים, במקצועות שישראלים לא רוצים לבצע או לא מקצועיים מכדי לבצע. נציגת משרד הכלכלה, נועה שפיצר, ציינה כי עמדת השר היא שאין להכניס יותר עובדים פלסטינאים.

נציגת האוצר שוקרון הסבירה כי בתעשייה צריך להיזהר שלא לפגוע בשכר הישראלים, ולכן האוצר תומך בהבאת עובדים מיומנים בתנאי שיקבלו את השכר הממוצע המשולם לבעלי אותו מקצוע. קונסול הכבוד של מלאווי בישראל, ניר גז, ציין כי במלאווי ממתינים כ-1,400 עובדים שמוכנים מחר לעלות על מטוס לישראל.

היו"ר ביטן סיכם את הישיבה ואמר כי הוועדה תמשיך לעקוב. הוא קרא לנציגי הממשלה לשנות את ההתנהלות ולהאיץ תהליכים שיאפשרו הבאת עובדים זרים למשק, תוך מתן סמכויות למשרדים הרלוונטיים.

לישיבה הגיעו גם נציגי משפחות החטופים, שביקשו להזכיר לחברי הכנסת לא להרפות מכל מאמץ להשבתם. דקל ליפשיץ, נכדו של עודד ליפשיץ, אמר כי המשפחות מתפרקות ומאבדות צלם אנוש, ואסור לתת לנושא לרדת מסדר היום. נופר בוקשטב, אחותו של  יגב, ציינה כי אביהם הוא חקלאי מנירים שקם מהאוהל מול הקריה והלך לעבוד בשדה כי אין עובדים, אבל הזמן של כל שאר בני המשפחה נעצר והם לא יכולים לחזור לשגרה. מירב לשם גונן, אימה של רומי גונן, אמרה כי כדי לשמור גם על כלכלת ישראל וערכיה חייבים לקדם את החזרת החטופים.
 

מאתמול - הוספק התמרוץ להצטרפות עובדים ישראלים לבנייה והחקלאות

אתמול (א') הסתיימה התקופה המזכה להצטרפות עובדים חדשים לענפי הבנייה והשיפוצים וענף החקלאות. משמע החל מיום א', אין יותר תמריץ להצטרף לעבודה בענפים הללו על אף המחסור החמור בעובדים. בנוסף, ולמרות כי הובהר כי מקצועות השיפוצים נכללים בתכנית (כל עבודה באתר בנייה מוגדרת כעבודה מזכה), מוסד הביטוח הלאומי פירש את החוק בצורה מצומצמת כאשר עבודות שיפוץ "רטובות" (טיח, ריצוף, צבע, איטום ועוד) שנחשבות לדריסת רגל ראשונית בענף אינן נכללות בהסכם והענף שנמצא על סף קריסה אינו מקבל את הסיוע הממשלתי בדמות תמריצים לכניסה עובדים חדשים.

בעקבות המלחמה, ענפים רבים כמו ענף הבנייה והשיפוצים וענף החקלאות שהסתמכו ברובם על כח עבודה זר (פלסטינים וזרים) נותרו ללא עשרות אלפי ידיים עובדות ובהשבתה כמעט מלאה. כמענה למחסור כוח האדם בענפים הללו ועידוד עבודה עברית גיבשה הממשלה תוכנית מענקים לתמרוץ כניסת עובדים ישראלים חדשים לענפים אלו.

במסגרת התכנית ניתנים מענקים לעובדים שהחלו לעבוד בענפים הללו בתקופה שבין 7.10.23 ועד ל-31.12.23. המענק משולם עבור 3 חודשי עבודה רצופים בתקופה שבין ה-1.11.23 ועד ה-31.3.24, כאשר בשני חודשי העבודה הראשונים גובה המענק הוא 3,000 לכל חודש ובתום חודש העבודה השלישי עובה המענה עומד על 4,000 ש"ח. כמו כן, עובדים אשר מועסקים בישובים שפונו זכאים למענק כפול. הכסף למענקים מגיע מהסכם בין משרד האוצר וביטוח לאומי כאשר על פי ההסכם הצדדים יכולים להאריך את תקופות הזכאות עד יוני 2024 - מועד פקיעת ההסכם.

אתמול, הוגשה שאילתה דחופה ע"י חה"כ ארז מלול (ש"ס) לשר האוצר בנוגע להארכת תקופת הזכאות להצטרפות לתוכנית תמרוץ עובדים ישראלים חדשים לענפי הבנייה והשיפוצים וענף החקלאות. "תכנית התמריצים לעבודה בחקלאות ובנייה, נועדה להזרים, בעת המלחמה, עובדים ישראליים לענפים הסובלים ממחסור בכ"א. המלחמה עודנה נמשכת, המחסור בכ"א עדיין חמור ואולם הזכאות להצטרפות לתכנית הסתיימה. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ, האם בכוונתך להאריך את תקופת הזכאות להצטרפות עובדים חדשים לתכנית?".

(וידאו מתוך הדיון - צילום: ערוץ הכנסת)