המלחמה נמשכת, הממשלה משחררת את כיתות הכוננות הצה''ליות בנגב
כמעט שלושה חודשים אחרי מתקפת הטרור הרצחנית על הנגב, כיתת הכוננות הצה''לית ‘’בני המקום בעומר משתחררת. מפקדה, ארז בדש, פרסם את הדברים בעמוד הפייסבוק שלו. עם זאת, עומר מפעילה מערך שלם של אבטחה - גלויה וסמויה, הכוללת מצלמות אנלטיות, גדר חכמה ועוד. בעומר מתוקנת מערכת אבטחה הנחשבת מהתקדמות בנגב.
לצערי התקבלה החלטה על ידי הדרג המדיני וצה"ל לשחרר את כיתות הכוננות בישובים כחלק מהרצון לחזור לשגרה על אף הלחימה המתקיימת במקביל. בימים אלו אני עומד ופועל מול הגורמים הרלוונטיים לקבלת אישור להמשיך את פעילותו של הכוח בתצורות שונות, מאחר ובעיני עדיין ישנה דרך מסוימת שעלינו לעבור, כמדינה וכחברה, עד לחזרה מלאה לשגרה
ארז בדש כתב בשבוע שעבר: ‘’לאחר כמעט 3 חודשי שירות מילואים רצופים שוחררה כיתת הכוננות הצה״לית אותה הקמנו בישוב ועליה פיקדתי. כיתת הכוננות, "בני המקום", מנתה כ-20 מבני הישוב, תושבים נהדרים, מחוייבים, אוהבי הישוב שהתגייסו למשימה במטרה אחת ויחידה להגן על הישוב ותושביו בשעת מלחמה זו''.
‘’המשימות המרכזיות אותן ביצענו נעו החל מאבטחת שערי הישוב, 24 שעות ביממה, סיורים יזומים במרכז המסחרי להגברת תחושת הבטחון ובהמשך אבטחת מוסדות החינוך בישוב. שורת האימונים והמשימות אותן ביצענו מהווים קרקע ותשתית כוננות איכותית שחלילה, בעת הצורך, תוכל להתכנס ולהתאגד שנית לכוח מבצעי, מאומן ומיומן''.
‘’לצערי התקבלה החלטה ע״י הדרג המדיני וצה"ל לשחרר את כיתות הכוננות בישובים כחלק מהרצון לחזור לשגרה על אף הלחימה המתקיימת במקביל. בימים אלו אני עומד ופועל מול הגורמים הרלוונטיים לקבלת אישור להמשיך את פעילותו של הכוח בתצורות שונות, מאחר ובעיני עדיין ישנה דרך מסוימת שעלינו לעבור, כמדינה וכחברה, עד לחזרה מלאה לשגרה.
אני מבקש להודות מקרב לב לכלל חברי כיתת הכוננות על ההתגייסות, הראש הגדול והמחויבות לשמור על הבית של כולנו''.
‘’היה לי הכבוד לפקד על תושבים איכותיים ומסורים כמותכם. הייתם הלב הפועם באבטחת הישוב, ביחד עם מתנדבי המשטרה ומטה המל"ח של הישוב, בתקופה מאתגרת שכזו. אני מצדיע לכולכם''.
לדיבורים על ‘’חזרה לשגרה'' בנגב יש אמנם אלמנט של ‘’הפגנת חוסן'', אבל גם מרכיב כלכלי: האוצר מעוניין לקצר עד כמה שניתן את היקפי ומשך תשלום הפיצויים, כפי שהדבר משתקף ביחסה לקריסת העסקים בבאר שבע. במציאות, לרבים מהמופנים בנגב אין לאן לחזור, אחרים איבדו את פרנסתם והלחימה בחזית הדרומית תמשך, לפחות על פי מערכת הביטחון, עוד חודשים רבים.
משיחות עם תושבים עולה, כי היו מעדיפים לו כיתות הכוננות היישוביות היו נשארות. ‘’אנחנו עדיין במלחמה, בדרום ובצפון. מה בוער לצה''ל לשחרר את כיתות הכוננות, במיוחד אחרי מה שקרה בנגב. לא עכשיו, עדיין לא הזמן'', אומר יוני, נהג הסעות שמכיר היטב את עוטף עזה.
גורמים פרטיים מפתחים חלופות אבטחה
לקחי מתקפת הטרור כבר מיושמים, בעיקר ביוזמות פרטיות: עוז אלהרר, בוגר החוג למדעי המחשב במכללה האקדמית תל-חי, ביחד עם שני סטודנטים נוספים, כפיר סלמונט ושלמה רז בן דהן, פיתחו את מערכת ״צופר״, שכבר פועלת ביישובים בצפון.
מדובר במערכת חירום חכמה, שיודעת להתריע על סכנה בפני כיתות כוננות, צוותי החירות היישוביים (צח"י) ותושבים בזמן אמת 0 ובכך להציל חיים. המערכת החכמה פועלת כך, שבזמן אירוע חירום, הרבש"צ (רכז ביטחון שוטף) ביישוב לוחץ על כפתור, מקליט הודעה וכל חברי כיתת הכוננות מקבלים שיחת טלפון עם ההודעה המוקלטת המנחה אותם כיצד עליהם לפעול.
המערכת מאפשרת, בנוסף, לשגר הקלטה לתושבים ולנהל איתם אינטראקציה: ״אם נשארת ביישוב הקש 1״ או ״אם אתה זקוק לסיוע הקש 2״. כך, מפעילי המערכת ביישוב מקבלים בזמן אמת דו"ח עם כל התושבים שנמצאים ביישוב או אלו הזקוקים לסיוע. באמצעות המערכת ניתן גם להקפיץ צוותי צח"י או כיתות כוננות ללא תלות באינטרנט, לדוגמא במקרה כזה רבש"צ היישוב או הקב"ט מחייג למספר ייעודי, מקליט הודעה וכלל החברים מקבלים את ההודעה בשיחה מוקלטת ופועלים לפי ההנחיות. המערכת מאפשרת שליחת מיקום אירוע חם, קבלת מיקומים מהתושבים והצגה על מפה אינטראקטיבית, שליחת sms ועוד."
ללא תלות באינטרנט
‘’בשימוש במערכת, למעשה, חברי הכיתה יקבלו שיחה ממספר שמראש שמרו באנשי הקשר כמספר חירום (כמובן שכולם מתרגלים לפני השימוש במערכת), ואם מישהו מהם לא ענה המערכת תמשיך "לרדוף" אחריו וגם אם חלק מחברי הכיתה לא ענו (כי היו במקלחת למשל) הם יוכלו לראות את השיחה שלא נענתה ולדעת שקרה מקרה חירום'', אומר אלהרר, בשיחה עם חדשות באר שבע והנגב.
‘’למעשה אנו מנתקים תלות ברשת האינטרנט ומאפשרים הקפצה בתקשורת סלולארית בלבד, ניתן גם להקפיץ ישירות מהחמ"ל מטלפון בזק. בין היתר המערכת מושלמת גם עבור אוכלוסיה דתית וחרדית שכן גם טלפון "כשר" ידע לקבל את שיחות הטלפון''.
‘’בתוך המערכת ניתן למעשה לנהל את היישוב במספר כובעים, לדוגמא ביישוב יכולה להיות כיתת כוננות וגם צוות צח"י וגם צוות פתיחת מקלטים. שלושת האחראיים על הצוותים הללו יעבדו על אותה המערכת וכל אחד מהם יגיע לקהל היעד שלו ללא התנגשויות''.
קראו עוד באותו נושא:
הותר לפרסם: מתקן בטחוני מנע חדירת חוליה ליישוב להבים