האוצר לא יאריך לדצמבר את הפיצוי לעסקים בבאר שבע: ''מכת מוות''

האוצר אינו מתכוון להאריך את הפיצוי המלא לעסקים בבאר שבע עד לחודש דצמבר, כפי שהובטח - כך מסמתן. בבאר שבע עצמאים ועסקים קטנים מדווחים על קושי בהגשת התביעות וצורך להיעזר ב''מאכערים'', שגם הוטא אינו עוזר. ‘’פנו אליי ואמרו שאפשר להוציא לי פיצוי, תמורת אחוזים, שזה חוצפה'', אומר לנו עצמאי, עובד פרילאנס מבאר שבע. ‘’לא חזרתי לעבודה, אין עבודה כמעט. המדינה הייתה אמורה לפצות כמו בקורונה, בלע בירוקרטיה. אף אחד מהחברים שלי, שהם עצמאים לא נמצא זכאי, למרות שהעבודה ירדה''. בבאר שבע רבים עובדם כעצמאים פטורים (מחזור העסקאות שלהם הוא פחות מ-100,000 שקלים בשנה). בעלי עסקים ועצמאים רבים מכנים את התנהגוטת האוצר ‘’מכת מוות''.
חלק מהפעילות העסקית בבאר שבע התבססה על לקוחות מיישובי העוטף ומערב הנגב, שבאר שבע עבורם הוא מרכז מסחרי ומנהלתי, אך יישובים רבים פונו ותושביהם אבדו הכל, הקהילות פוזרו ברחבי הארץ. בעיר העתיקה בבאר שבע אמנם חלק מהעסקים חזרו לפעול אחרי שרצף האזעקות פחת, אבל רובם ככולם ספגו נזק כלכלי כבד. חלקם שוקלים לסגור על מנת למזער נזקים
פעילות העסקים בבאר שבע, כך מדווחים בעלי עסקים עימם שוחחנו, ירדה מאוד. בין היתר נפגעו עסקים בתחום המזון, האירועים, התרבות והתיווך. אחת העדויות לכך הוא משפר הולך ועולה של עסקים למכירה ברשתות החברתיות. ‘’ברגע שאין סטודנטים, הכל נופל. אנשים במילואים, לבאר שבעים בשכונה אין יותר מדי כסף פנוי'', אומר בעל קיוסק שמתלבט אם למכור או לסגור. יצויין כי העיר באר שבע הייתה במדרג צהוב מלא עד ה-20 בנובמבר, ורק לאחר מכן המדרג שונה לירוק מלא.
חלק מהפעילות העסקית בבאר שבע התבססה על לקוחות מיישובי העוטף ומערב הנגב, שבאר שבע עבורם הוא מרכז מסחרי ומנהלתי, אך יישובים רבים פונו ותושביהם אבדו הכל, הקהילות פוזרו ברחבי הארץ. בעיר העתיקה בבאר שבע אמנם חלק מהעסקים חזרו לפעול אחרי שרצף האזעקות פחת, אבל רובם ככולם ספגו נזק כלכלי כבד. חלקם שוקלים לסגור על מנת למזער נזקים.

גם תושבי העוטף עימם שוחחנו, מדברים על סיוע שכמעט ואינו קיים: ‘’בעיקר, מי שעוזר לנו הם ארגונים אזרחיים. דיברו איתנו על חזרה לקראת סוף השנה, אבל עכשיו ברור שזה נדחה למועד בלתי ידוע. איש לא יודע מתי תסתיים המלחמה. במערכת הביטחון מדברים היום על ‘’יותר מכמה חודשי לחימה'' בעוד שבאוצר מדברים כבר על תקציב לא קל לשנת 2024, במסגרתו יקוצצו שירותים, יבוטלו הטבות מס לעובדים - זאת כדי לממן את העלויות הכבדות של המלחמה.
לפי רשות המיסים, עד כה הוגשו כבר כ-165 אלף בקשות של בעלי חברות, בתי עסק וחנויות לתשלום פיצויים מקופת המדינה להפסדים שלהם בחודש הראשון של המלחמה, אוקטובר, וההערכות הן ששווי הפיצויים יגיע לכשמונה מיליארד שקל. הארכת התוכנית לדצמבר אמורה הייתה לעלות לתקציב המדינה, שנכנס כבר לגירעון גדול, על פי ההערכות באוצר, עוד כ-5 מיליארד שקל.