הבחירות המקומיות בתסבוכת פוליטית: סמוטריץ' דורש דחייה ארוכה
הבחירות המקומיות, שהיו אמורות להתקיים ב-30 באוקטובר ונדחו בגלל המלחמה, נכנסות למה שמסתמן כתסבוכת פוליטית. שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', מתנגד לתאריך שנקע, ה-30 בינואר, בגלל שרבים מהמועמדים חברי הרשימה מגוייסים למילואים וההערכה היא שהמלחמה תתארך חודשים רבים. הוא גם מסתכל על הסקרים האחרונים ועל ההערכה שגם הבחירות לכנסת יוקדמו כאשר ישקע אבק הקרבות.
לדברי סמוטריץ', רבים מנציגי הציונות הדתית ברשויות המקומיות מגוייסים בלחימה: "הלחימה עודנה נמשכת, ומשרתי המילואים, כולל מועמדים ואנשי קמפיין, עודם נלחמים. מבדיקה שנערכה על-ידנו, וזאת רק במפלגת הציונות הדתית, מתוך 66 רשויות בהם מועמדי המפלגה מתמודדים, 62% מבעלי התפקידים מגויסים, ו-24% מראשי הרשימות מגויסים"
זאת ועוד: בחלק מיישובי ומועצות הנגב התשובים פונו, קיבוצים נרחבו והקהילות פורקו - עד כי יהיה קשה עד בלתי אפשרי לקיים בחירות. מועמדים, עימם שוחחנו, אומרים שיתקשו לעסוק בתעמולה פוליטית בעוד חיילים נלחמים בחזית. כזכור, בעקבות המלחמה והמצב הביטחוני, בו אולכוסיות רבות פונו מבתיהן, הוחלט במשרד הפנים לדחות את הבחירות לרשויות המקומיות ב-3 חודשים. הבחירות, שתוכננו להתקיים ב-31 באוקטובר, צפויות להתקיים ב-30 בינואר, 24, ב-239 רשויות מקומיות ואזוריות. בחלק מהמועצות בנגב, הבחירות יתקיימו רק חמישה חודשים אחרי שהתושבים ישובו לבתיהם. נכון להיום, אין תאריכי חזרה לא ליישובי העוטף בדרום ולא ליישובי קו העימות.
קהילות רבות פונו מבתיהן בקיבוצי הנגב מפוזרות בבתי מלון, עבור חלקן נעשה ניסיונות ליישב אותם לפרק זמן של כשנתיים בבאר שבע. כאן מעניין לראות אם יעשו שינוי כתובת ואיך הצבעתן תשפיע על התוצאות. אלא שבחירות מקומיות זה הדבר האחרון שמעניין את מי שאיבדו את בתיהם ובני משפחתם.
סמוטריץ' מודאג מהבייס, שרובו מגוייס
שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', מתנגד להחלטת שר הפנים ודורש לדחות את הבחירות עד לאחר סיום המלחמה, לעת עתה תאריך בלתי ידוע: "לאחר הודעתך כי הבחירות לרשויות המקומיות יתקיימו בסוף חודש ינואר, משרתי מילואים רבים המוצבים בחזית נקלעו לסיטואציה מורכבת", כותב סמוטריץ' לשר הפנים. "כזכור, עם פרוץ המלחמה בטבח הנורא שאירע ביום שמחת תורה, הושעו מטבע הדברים כלל הקמפיינים לבחירות לרשויות המקומיות, במקביל להצעת חוק שהתקבלה על-ידי הכנסת לדחות את הבחירות".
לדברי סמוטריץ', רבים מנציגי הציונות הדתית ברשויות המקומיות מגוייסים בלחימה: "הלחימה עודנה נמשכת, ומשרתי המילואים, כולל מועמדים ואנשי קמפיין, עודם נלחמים. מבדיקה שנערכה על-ידנו, וזאת רק במפלגת הציונות הדתית, מתוך 66 רשויות בהם מועמדי המפלגה מתמודדים, 62% מבעלי התפקידים מגויסים, ו-24% מראשי הרשימות מגויסים".
לדעת סמוטריץ', ‘’חשוב לדחות את הבחירות על-מנת להבטיח את תקינותן, וכן להבטיח שלא תתקיים אפליה כלפי הנלחמים למען מדינת ישראל''.
הדחייה תפגע במועמדים המתמודדים לראשונה
יש לזה גם סיבה פוליטית: על פי סקרי בחירות שנעשו אחרי פרוץ המלחמה, הציונות הדתית יורדת ל-4 מנדטים, על חשבון עוצמה יהודית, שמתחזקת במנדט ל-6 מנדטים, כשמעל מרחפת העליה המטאורית של המחנה הממלכתי ומחנה ‘’מה שנשאר מהשמאל'' וכן, מלפגות המרכז. גם בציונות הדתית מביטים מדאגה ליום שאחרי המלחמה ולשאלות שיישאלו. כבר היום, סמוטריץ' זוכה לביקורת קשה על התנהלותו בעניין פיצוי העסקים הקטנים שנפגעו מהמלחמה ועל כך שלא הטיל את מרותו בנושא התשלומים הקואליציוניים. בבאר שבע, כך עולה מעיון ברשתות החברתיות, עסקים רבים תולים שלטים של ‘’למסירה'' או ‘’למכירה''.
עסקים שהיו מבוססים על קהל הסטודנטים, עולמות התרבות והיצירה, תחום הבילוי, הכל נעצר וגם למעט שמותר אין חשק: קשה לשיר תחת מלחמה ואחרי האסון הכבד שחווה הנגב.
עיקרי הנפגעים ממצב חוסר הוודאות, הן הרשימות המתמודדות לראשונה למועצות הערים, לרוב במימון עצמי של המועמדים. הן מתקשות להגיע לתודעה אל מול המועצות המכהנות, שנהנות מתוספת זמן לה לא ציפו. חלק מהמועמדים נאלצו לצאת לחל''ת ממקומות העבודה ופרנסתם דוחקת. אחרים ימצאו עצמם מתחילים מ-א' אל מול ראשי ערים ומועצות מכהנות.