בחירות בבאר שבע 2023: מי רוצה את הקול שלכם בקלפי?
בעוד 160 ימים, יערכו הבחירות המוניציפאליות, בהן ייבחרו ראשי ערים, מועצות מקומיות וחברי מועצות מקומיות.
בבאר שבע מסתמן, נכון לכתיבת שורות אלה, כי בהתמודדות לראשות העירייה יהיו שני מועמדים, רוביק דנילוביץ' ועדיאל חדד. מועמד שיתמודד מול ראש העיר המכהן יזדקק לאמצעים ומאמצים רבים. ספק אם מי מהמפלגות הגדולות תרצה להשקיע את המאמץ להתמודדות מול ראש העיר הפופלרי של באר שבע. כמעט כל המועמדים, כמו גם חברי מועצת העיר המכהנים כיום, נזהרים מלבקר את ראש העיר המכהן וגם ההחלטות במועצה עוברות לרוב פה אחד.
עם זאת, הבחירות הנוכחיות מתקיימות במציאות פוליטית וכלכלית אחרת לגמרי מקודמותיהן, לפני חמש שנים. אובדן הביטחון בנגב, סוגיות הביטחון, הכלכלה והשסע הפוליטי הם גורמים שלא ניתן להתעלם מהם. סוגיית הביטחון בבאר שבע, עיר בה חלה עליה בהיקפי הפשיעה, עשויה לתפוס מקום מרכזי בקמפיינים של רוב המועמדים. גם נושאים אחרים, בהם אוכלוסייתה הערבית של באר שבע וקהילת הלהט''ב והנראות הציבורית שלה, עשויים לבוא לידי ביטוי.
המתמודד מול דנילוביץ'
ראש העירייה הנוכחי של באר שבע, המכהן מזה 3 קדנציות, רוביק דנילוביץ', נהנה מפופולריות רבה. בבחירות הקודמות כמעט כל המפלגות קראו להצביע עבורן למועצה, אך עבור דנילוביץ' לראשות העירייה. הפעם, המציאות הציפה, במיוחד ברשתות החברתיות, שאלות רבות באשר לסדרי עדיפויות בבירת הנגב.
סא״ל עדיאל חדד הינו, לעת עתה, המתמודד היחידי מול דנילוביץ' ובין המעטים שמתחו ביקורת על התנהלותם של דנילוביץ׳ והעיריה, אך מעבר לפוסטים בקבוצה שפתח, טרם רואים פעילויות של שיווק להמונים או קמפיין באוויר לצורך כך. נכון לכתיבת שורות אלה, חדד עדיין מתמודד לראשות עיריית באר שבע.
ללא ספק, בבאר שבע הסיפור הפוליטי יהיה במועצת העיר. עד כה, המועצה התנהלה כקואליציה של 26 מול אופוזיציה של סיעת יחיד (אור של משה ינאי). בהצבעות, לרוב החלטות עברו פה אחד, ללא מתנגדים.
באר שבע והנגב נתנו כוח אלקטורלי אדיר למפלגתו של איתמר בן גביר, על רקע אובדן הביטחון באיזור. בן גביר הצהיר, בכנס שנערך בעיר, כי יממש את כוחו האלקטורלי גם בבחירות המקומיות, על ידי הכנסת כמה שיותר חברי מועצה בערים שהם הבייס שלו, בהן באר שבע. עדיין נותר לראות אם עוצמה יהודית תצליח להמיר את התמיכה האדירה שיש לה למנדטים במועצה.
מועצת העיר הבאה עלולה להיראות שונה ופחות הומוגנית מזו הנוכחית ולראשונה מזה שנים, החלטות עשויות להתקבל לא פה אחד. שלא לייחוס, יש חברי מועצה בקואליציה הרחבה, שאינם שבעי רצון מהכיוון הליברלי של ניהול העיר, שמבקשת למשוך אליה אוכלוסיות חדשות, אמידות, ממרכז הארץ.
לשיטתם למשל, לא היה צריך לקיים באר שבע מצעד גאווה, אלא להסתפק, אם בכלל, במתן טיפול פרטני לחברי קהילת הלהט''ב במקרה של מצוקה. ''רובם, אם לא כולם, באים לפה מחוץ לעיר, בבאר שבע רובם בארון והמצעדים האלה לא מתאימים לאופי של באר שבע'', אמר חבר מועצה, בשיחה שלא לייחוס.
עם זאת, במועצה נזהרים שלא לעשות גלים לא בנושא הזה ולא בנושא הפגנות כנגד הרפורמה המשפטית וכולם מיישרים קו סיעת דרך חדשה.
ב''דרך חדשה'' אחד האישים עליו מדובר בתקופה האחרונה הוא שלומי נומה, כיום מנכ''ל כיוונים. מסתמן כי הוא ייכנס לחיים הפוליטיים ויוצב במקום גבוה ברשימה ויכהן כאחד מסגניו של דנילוביץ'.
שינוי בהרכב המועצה עלול-עשוי גם לשנות את רוח החלטותיה וסדר עדיפויותיה של העירייה בשורה ארוכה של נושאים, במיוחד אלה שיש בהם מחלוקת בין ליברלים לשמרנים ובין דתיים-מסורתיים.
בבחירות הקרבות יש לא מעט דמויות מעניינות שמבקשות להיכנס לזירה הפוליטית ומזה הרבה זמן, גם נשים שיעמדו בראש רשימות:
ג׳ולי קייט – באר שבע ביתנו
בבחירות האחרונות, היו שמונה מתוך תשעה סיעות שהתמודדו למועצה שבראשות כולם ראש הרשימה היו גברים – רק ביש עתיד התמודדה אישה בראש הרשימה. בבחירות הקרבות יש חידוש מרענן: מפלגת ישראל ביתנו מעמידה בראש הרשימה (באר שבע ביתנו) את ג׳ולי קייט, עובדת סוציאלית במקצועה ופעילה חברתית בקרב העולים מרוסיה וחבר העמים.
לקייט יש ניסיון בתחום המוניציפלי בהתמודדותה בבחירות הקודמות במועצה המקומית מיתר כרמית ועד לפני חצי שנה היתה חברת מועצה פעילה במיתר.
קייט מבוקשת לראיונות בתקשורת במגזר הרוסי בנושאים פוליטיים ארציים. המדינה מעודדת נשים להיכנס לפוליטיקה עם תגמול של תוספת 30 אחוזים בהחזר הכספי על כל מנדט אותו ראשת הרשימה גורפת.
משה ינאי – סיעת אור
ינאי מהווה את חבר המועצה היחידי באופוזיציה של המועצה הנוכחית והוא חבר המועצה הוותיק ביותר. בבחירות הקודמות ינאי התמודד לראשות העירייה והמועצה אך גרף רק מנדט אחד למועצה. לטענתו, חל בלבול בהצבעה בשני הפתקים וקולות רבים לרשימתו נפסלו ובכך הפסיד גם מנדטים למועצה.
ינאי הוא איש עסקים ודמות מוכרת בקהילה הבאר שבעית, עם מעורבות גדולה בנעשה בעיר, כאשר הוא גם מסייע לאזרחים שפונים אליו, בעיקר בהתמודדות מול הרשויות. בבחירות קרבות, ינאי מחמם כבר מנועים להתמודדות למועצת העיר, כאשר האג'נדה שלו היא להילחם עבור האזרח הקטן.
הרשימות הדתיות – האם ייתכן איחוד כוחות?
בבחירות הקודמות התפצלו הכוחות בין הרשימות של ש״ס שבראשותה עמד סגן ראש העיר לשעבר עופר כראדי, סגן ראש העיר גדי מאזוז שייצג את הבית היהודי יחד עם חבר המועצה יוסי דלויה ורשימתה של דגל התורה שיוצגה על ידי סגן ראש העיר שמעון טובול.
כראדי פעיל מאוד בתחום הציבורי ובכל הקשור לחיזוק הזהות היהודית בבאר שבע ובמהלך כהונתו הוקמו מוסדות תורניים רבים בבאר שבע. כמו כן, כראדי מקדם את נושא התעסוקה לציבור החרדי ומקדם הקמתה של מכללה חרדית בבאר שבע. במקביל לפעילותו לטובת הציבור החרדי, כראדי פעיל לטובת הציבור הכללי ובהבאת תקציבים לבאר שבע.
שלושת הרשימות גרפו כל אחת מהם שני מנדטים והחלוקה ביניהם הייתה שכל רשימה תכהן חצי קדנציה בתפקיד סגן ראש העירייה. במפלגות האלה ההכרעה תתבצע בהחלטות של ראשי המפלגות הארציות וייתכנו מיזוגים בין הרשימות.
יש עתיד – צח ברק
בראש הרשימה בבחירות הקודמות עמדה יסמין סאקס פרידמן שרצה תחת הרשימה ״קהילה״ אשר במהלך הקדנציה, עם בחירת הכנסת ה-24, היא נכנסה כחברת כנסת מטעם יש עתיד, דבר שאילץ אותה להתפטר ממועצת העיר באר שבע. במקומה נכנס צח ברק, מספר 2 ברשימת קהילה.
עוצמה יהודית
רשימת הבית היהודי התפרקה, אך מפלגת עוצמה יהודית שגרפה בבחירות לכנסת קולות לא מבוטלים מהעיר באר שבע, מתכוננת להתמודד עם רשימה גם למועצת העיר, אחד השמות שעלו על הפרק בכנס ארצי של המפלגה שהתקיים בבאר שבע היה הרב גדי מאזוז, אך טרם קיבלו במפלגה את ההחלטה.
על פי דברי ראש הרשימה, איתמר בן גביר, המפלגה מתכוונת לנצל את הכוח האלקטורלי בערים הנחשבות ל''בייס'' שלה להכניס כמה שיותר קולות למועצות הערים. באר שבע עיר ימנית, שהעניקה קולות רבים לעוצמה יהודית, לא מעט בזכות פעילותו של ח''כ אלמוג כהן בבאר שבע. מצד שני, רבים מאוכזבים מהתפקוד של השר לביטחון לאומי, על רקע הרעת מצב הביטחון והעלייה בפשיעה בעיר, דבר שיכול לפגוע במימוש הפוטנציאל הפוליטי של הרשימה.
הרב נחום קרליץ – ברשימת ציר נאמן
זו הפעם השלישית בה קרליץ ( כיום בן 63) מתמודד למועצת העיר. על רקע הפיצולים במגזר החרדי דתי עובד הרב נחום קרליץ על התמודדותו למועצת עיריית בבאר שבע ברשימה עצמאית, אך אינו מסווג את עצמו בקנה אחד רק עם הדתיים – ״אני פונה אל כל הקהלים״.
נחום קרליץ שייך לשושלת משפחתית של רבנים ופוסקי הלכה ידועים, בהם הרב אברהם ישעיהו קרליץ המכונה "החזון איש" על שם סדרת ספריו, שהיה מגדולי דור הליטאים ופוסקי ההלכה הבולטים במאה ה־20. אחיו של הרב נחום קרליץ הוא ראש עיריית בני ברק לשעבר מטעם "דגל התורה", מרדכי (מוטל'ה) קרליץ.
בבחירות הקודמות לאחר ספירת הקולות בהם גרף 541 קולות, ולא נכנס למועצה, עתר לבית המשפט כנגד התוצאות ואף נקנס על ידי בית המשפט העליון בקנס ע״ס 40 אלף ש״ח.
שמות נוספים שעולים ברשתות החברתיות:
טימור מיכאלי – מייסד הלובי החברתי.
מיכאלי, לשעבר אחראי תחום הדיגיטל ביחידה לפניות הציבור בעיריית באר שבע, הינו מבין הבודדים בציבוריות המקומית, שדורש לקבל מידע אודות הנעשה בעיריית באר שבע ופועל למען הגברת השקיפות. ''הלובי המקומי הוא ארגון ללא אג'נדה פוליטית וללא כוונות רווח, עם שתי מטרות מרכזיות: המטרה הראשונה היא הגברת השקיפות והמעורבות בעבודת העירייה – לבקש כמה שיותר נתונים, לשאול שאלות ולקבל תשובות בכל תחום ותחום שרלוונטי לפעילות של העירייה ולחיים שלנו בעיר''.
''המטרה השנייה היא הרחבת הידע של התושבים בכל מה שקשור לשלטון המקומי, לאופן קבלת ההחלטות, למושגים השונים שכל תושב מעורב חייב לדעת, כדי להשפיע. בלובי המקומי, יהיו פעילים תושבי העיר, וכולנו נעשה זאת בהתנדבות מלאה''.
יהודה בננו ויוחאי פרץ - ארגון תושבים למען הנגב
ארגון ''תושבים למען הנגב'' פעיל מאוד בשטח, בעיקר בנושאים הנוגעים לביטחון תושבי העיר. בננו חבר בוועדת הביטחון של עיריית באר שבע, בה הוא פעיל מאוד בהצפת סוגיות שונות ודורש תשובות באשר לשימוש בכספי הציבור שנגבו במסגרת היטל הביטחון.
הארגון עוסק עד כה ביצירת דעת קהל, בתקשורת והרשתות החברתיות, טרם ידוע אם יחליט לממש את כוחו בשטח למנדטים.
עודד פאשה – פעיל חברתי.
פאשה פעיל מאוד ברשתות החברתיות והוא מציף סוגיות שונות הנוגעות לחיי התושבים בבאר שבע, בהן הביטחון שאבד. הפוסטים שלו זוכים לפופולריות רבה ולא אחת, הוא מצליח להתניע תהליכים. עם זאת, גם הוא טרם החליט אם יתמדד למועצת העיר.
ניתן לומר, לפחות על הרשימות המועצה הנוכחית, כי לא מן הנמנע שיהיו ריענונים בשורות כלל הרשימות, בהן רשימתו של דנילוביץ', דרך חדשה, אשר לה רוב מוחלט במועצת העיר בקדנציה הנוכחית.
סימני השאלה הפתוחים
חודש אחד בפוליטיקה הישראלית יכול לשנות עולם ומלואו. זוהי רק רשימה ראשונית, שנכתבת הרבה לפני אישור התקציב בממשלה והאפשרות לעימות רב חזיתי. גם לנושא חוק הארנונה והעלויות במיסוי הצופיות בעקבותיו עלולה להיות השפעה על המפה הפוליטית המקומית.
ככל שיתקרב התאריך הגורלי, עשויים להיות חיבורים אסטרטגיים, כמו גם פרישות. גם בעבר היו מועמדים ומועמדות שהתחילו את מסע הבחירות בקול תרועה גדולה – והתאכזבו עם פרסום תוצאות האמת. לא תמיד גב של מפלגה גדולה סייע למועמדים ואחרות, דווקא מפלגה שלא הייתה פופולרית בבאר שבע הצליחה להכניס חבר למועצה, בין היתר כי ידעה ללכת על אג'נדה נכונה.
בין סימני השאלה הפתוחים:
האם לשכונות הוותיקות יהיה נציג במועצה?
כיצד יצביע הציבור הערבי בבאר שבע, המונה כמה אלפי תושבים?
האם הסטודנטים יצביעו בבחירות המקומיות – ולמי יתנו את קולם?
האם יהיו איחודים של הרגע האחרון, כדי לא לבזבז קולות?
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים
https://chat.whatsapp.com/LB60TYzq8jt3UOYQLJcg8C