הרעיון יפה, הביצוע מורכב ביותר: זה מה שעומד לקרות בשוק העירוני
במהלך מורכב, עם לא מעט רגישויות, השוק העירוני של באר שבע עומד לשנות את פניו - בשלבים, זאת כאשר עיריית באר שבע וחברת הבת יעדים, יצליחו להתגבר על לא מעט משוכות, שכן מדובר בפרנסתם של אנשים, בהם דור שני ושלישי לבעלי דוכנים.
השוק העירוני בבאר שבע נחנך בשנת 1969, לפני 54 שנים ומאז, לא חודשו התשתיות שלו, אלא נעשו עבודות בבחינת ''טלאי על טלאי'', בהן החלפת גגות אסבסט ישנים ותחזוקה נדרשת, זאת כדי לא לפגוע לא בפרנסתם של בעלי הדוכנים ולא בלקוחות.
הדיון נערך בתום יממה דרוכה בשוק, אחרי שרשות המסים פשטה על דוכנים, חלקם סגרו לקוחות החליטו לעזוב בעקבות הפשיטה. חברת יעדים הוציאה תגובה חריגה, בה הסבירה כי סוחרים אינם אויבים וראש העירייה הסביר, כי אנשי רשות המסים רשאים לבדוק כל עסק בכל עת (ראו סרטון).
השוק הגדול ומורכב ביותר בישראל
השוק העירוני בבאר שבע הוא לא רק אחד הוותיקים בארץ, אלא גם הגדול ביותר ומשתרע על 50 דונם, על פני שטח נדל''ני מהיקרים בעיר, סמוך לעיר העתיקה, לתחנה המרכזית ולא רחוק מקניון הנגב. הכוונה לשפץ את השוק העירוני קיימת כבר שנים, עוד מלפני כניסתו של רוביק דנילוביץ' לתפקיד ראש עיריית באר שבע, אלא שמדובר במהלך מורכב ויקר.
וידאו: הדיון במועצת העיר - השאילתא של חבר המועצה משה ינאי ותשובת ראש עיריית באר שבע (צילום: דני בלר)
הכוונות טובות: לקחת שוק שלא שופץ יסודית מזה עשרות שנים ולהפוך אותו לשוק מודרני, דוגמת כאלה הנמצאים באירופה ומושכים לא רק לקוחות, אלא גם תיירים רבים. בהדמייה שהוצגה אתמול, רביעי, לחברי מועצת העיר, נראה השוק העירוני במתכונתו המחודשת: הרבעים יישמרו, הדוכנים הישנים יולחפו בחנויות מודרניות, עם תשתיות חדישות. הכוונה היא לתת חיים לשוק לא רק בימים, אלא גם בערבים, בבתי קפה, מסעדות, תרבות ועוד.
וידאו: הדמיית השוק העירוני החדש (צילום: עיריית באר שבע)
אלא שהשוק העירוני הוא אחד ממתחמי העסקים המורכבים בבאר שבע: חלק מסוחרים יושבים בשוק מאז הקמתו, אחרים הם דור שני ושלישי, שזו להם ולמשפחתם פרנסתם היחידה. רבים מהם חוששים, כי יקרה להם מה שקרה לסוחרי השוק הבדואי, שנסגר אחרי 102 שנות פעילות. לאורך שנות קיומו השוק העירוני ידע לא מעט מאבקים ואירועים לא קלים. מצד שני, כפי שסיפר לנו אחד הסוחרים, השוק הבאר שבעי הוא דוגמה לדו-קיום, שכן סוחרים בדואים ויהודים עובדים בו יחדיו, לקוחות מבאר שבע וכל יישובי הסביבה, יהודים ובדואים כאחד, עורכים בו קניות ויש בו מוצרים ייחודיים, שנמצאים רק בו: מהטרפש (כמהת השמשון), דרך פולי קפה בדואי אמיתי ועד לצמחי תבלין ייחודיים.
שיפוץ בשלבים, בשיטת הרביעים- וחשש הסוחרים
שיטת השיפוץ המוצעת היא לטפל ברביע אחד בכל פעם: הסוחרים יועברו למקום חליפי במהלך העבודות, ויוחזרו לחנויות חדשות בתום העבודות. בעוד שדוכן ירקות, למשל, יכול לעבור בקלות יחסית, אטליזים, חנויות תכשיטים ועוד צריכים להעביר מקררי ענק וכספות ומיקום זמני גם ידרוש אמצעי אבטחה.
המורכבות הזו והחשש של הסוחרים, הם המעכבים בין היתר את תחילת העבודות, זאת למרות שגויס סכום עתק (כ-100 מיליון שקלים) וראש עיריית באר שבע בעצמו נסע לייצג את הסוחרים בבית המשפט העליון. ''בכהונה הראשונה שלי בתור ראש עיר רציתי לשנות את פני השוק, אבל לא היו פרטנרים לכך ועל כן החלטנו לנתב את המשאבים למקומות אחרים. כעת הצלחנו לגייס קרוב ל-100 מיליון שקלים לטובת שוק יותר דינאמי, בו ישולבו קולינריה, תיאטרון, בילוי וכמובן הקניות בשוק שתושבי באר שבע כל כך אוהבים. מדובר בשוק שלא ייסגר מוקדם, שוק תוסס ומודרני''.
ינאי: ''איש לא באמת יודע מה הולך לקרות?''
הדיון בענייני השוק העירוני נערך בעקבות שאילתא של חבר המועצה משה ינאי, שסיפר שסוחרים רביםבשוק שרויים בחוסר וודאות, ''ולמעט קומץ של סוחרים ותושבי העיר, איש לא באמת יודע מה הולך לקרוא שם''.
ההתאריך המשוערך לתחילת העבודות הוא סביב פסח הקרוב, אפריל-מאי, כאשר העבודות ייעשו כל פעם ברובע אחר. ההערכה היא, כי העבודה על רובע ייארך כחצי שנה, סך הכל מעט יותר משנתיים לחידוש השוק כולו.
650 דוכנים,סוחרים בני דור שני ושלישי
בשוק העירוני פועלים כ-650 דוכני פירות וירקות, אטליזים, חנויות דגים, דוכני תבלינים חנויות ביגוד והנעלה, חנויות תכשיטים וחנויות כלי בית. בנוסף, מתקיימת בשטק פעילות קולינרית, בעיקר סביב אוכל רחוב, עם מוסדות ותיקים דוגמת ''ז'ק מלך הפלאפל''. אחרי תום הגבלות הקורונה, חברת יעדים יזמה אירועי תרבות ובילוי בשוק העירוני, דוגמת אלה שנערכו בסופי השבוע האחרונים.
השוק העירוני מחולק לארבעה רביעים. רביע א' ורביע ב' ברובם בעלי חנויות יהודים, רביע ג' הוא הרביע העתיק עמו החל השוק בשנת 1967, בנוי לבנים מקוריות ומאוכלס בעיקר בבעלי דוכנים ממוצא בדואי. רביע ד' הוא הרביע האחרון שנבנה בשוק ובו התגלתה תוך כדי תהליך הבניה כנסייה ביזנטית, מסיבה זו לא המשיכו לבנות את הרביע ומעל הממצאים נבנה מגרש חניה.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3UrCqMK