המלצה: להקים ''משרד לענייני הבדואים בנגב''

המלצה להקים משרד ממשלתי לטיפול בבדואים בנגב: ''אי קידום החברה הבדואית היא חסם לפיתוח הנגב כולו''
send whatsapp messsage send FB messsage
המלצה: להקים ''משרד לענייני הבדואים בנגב'' רהט, העיר השניה בגודלה בנגב (צילום: דני בלר)

ועדת תכנון מיוחדת ועצמאית, רשות רישוי להיתרים זמניים לצד הגברת אכיפה - מכון ריפמן מציג על בסיס מחקר מקיף הצעת מדיניות לניהול נושא החברה הבדואית בנגב ערב הקמת הממשלה ונוגע בכלים מעולם השיכון. לאורך שני העשורים האחרונים תוכניות שונות בעבור המגזר הבדואי קמו, נפלו או מומשו חלקית.

בינתיים, גדל דור צעיר שאינו מרוצה מהמצב - בחלקו משתלב בלימודים ובקריירה, בזכות תוכניות שונות. אחרים, אינן מצליחים להשתלב, כאשר נושא הדיור, השירותים השונים והתעסוקה אינם מגיעים לכדי פתרון מניח את הדעת.

קצב החלפת הממשלות וחוסר העניין של המדינה בנגב ותושביו, יצרו בשני העשורים האחרונים את מה שאוהבים לכנות ''היעדר משילות''. כך למשל, תושבי אס-סיר, כפר בלתי מוכר בבאר שבע, בצמוד לעמק שרה, ממתינים שנים לפתרון של קבע - וזה אינו נראה באופק.

הכפר משתרע מהשטח הצמוד למפעל וישי, מאחורי מפעל קוקה קולה ועד לקרבת כלא באר שבע. הכפר התחיל אי אז בשנת 1994 כמקבץ אוהלים. כיום, יש שם מבנים יבילים, בתים והיישוב, שבינתיים אוכלוסייתו צמחה, התפשט גם לעבר הגבעות הסמוכות. לא ממניעים לאומניים, אלא כי האוכלוסיה וצרכיה גדלים כל העת.


קצב החלפת הממשלות וחוסר העניין של המדינה בנגב ותושביו, יצרו בשני העשורים האחרונים את מה שאוהבים לכנות ''היעדר משילות''. כך למשל, תושבי אס-סיר, כפר בלתי מוכר בבאר שבע, בצמוד לעמק שרה, ממתינים שנים לפתרון של קבע - וזה אינו נראה באופק




הכפר אס-סיר אינו חדש. בשטח שבין עמק שרה לכלא באר שבע מתגוררים כיום כ-3,000 תושבים, שהגיעו לשם 1994, אחרי שהממשלה פינתה אותם מממקום מושבם המקורי בנגב והעניקה להם את האתר הנוכחי. מכיוון שהכפר במעמד כפר בלתי מוכר, קל לרשויות להתעלם ממנו ולהותיר את בעלי העסקים בעמק שרה להתמודד איתו.  התושבים בכפר מאלתרים לעצמם את פתרונות המגורים ואמורים לעבור בעתיד למקום של קבע. אין מועד לפינוי והכל נמצא בשלבי תכנון.  למעשה, איש לא רואה את הכפר מרחוב הקוצר בעמק שרה: צמחייה עבוטה ויבשה מסתירה את נוף.

זוהי רק דוגמה אחת, בתוך העיר באר שבע. ברחבי הנגב, על פי הערכה, נוספים כ-3,000 מבנים המוגדרים בלתי חוקיים, כי אין מסגרת חוקית עבור עשרות אלפי תושבי הפזורה. וזוהי רק סוגיה אחת. יש כמובן את עניין הביטחון, ממנו סובלים יהודים ובדואים כאחד.

המלצה למנות ''שר לענייני בדואים''

מכון ריפמן לפיתוח משותף בנגב שהוקם על ידי יהודים ובדואים לזכרו של שמוליק ריפמן ז"ל ממנהיגי הנגב הבולטים ערך עבודת חקר ממושכת שאת עיקר מסקנותיה בדבר ניהול האתגר של החברה הבדואית בנגב שלח לראשי מפלגות השלטון המיועדות בבקשה לשלבם בעבודת הממשלה .

במסמך מפורט לקראת הקמת הממשלה משרטט המכון לממשלה המיועדת קווים מרכזיים - הקמת ועדת שרים לנושא הבדואי עם שר יעודי בראשה ועם מטה מקצועי מתכלל בדגם של מהלכים לאומיים מגוונים להם נדרש תכלול רב מערכתי כדוגמת פינוי סיני והקמת תל מלחתה (בסיס, נבטים) , טיפול במפוני גוש קטיף, מטה הדיור בשנות התשעים שחודש גם בשנות האלפיים. 

כפר אס-סיר, בבאר שבע. תושביו מחכים שנים לפתרון קבע - שאינו מתמשש (צילום: דני בלר)

עוד מציע המכון לקחת אחריות מוניצפאלית בשרותים ארעיים דרך אשכולות אזוריים על הפזורה שמונה מעל רבע מהאוכלוסיה הבדואית ואיננה שייכת לשום רשות מקומית, בנושא הניהול המקומי מוצע לא לשנות את מבנה הבחירה ברשות המקומית אלא להצמיד לראש הראשות הנבחר ובהסכמתו מנכ"ל ממונה שיקבל גם סמכויות וכח מהמדינה למילוי מדיניות הרשות הנבחרת, המסמך קובע יעדים לגביית ארנונה ולמינהל תקין והשלמת הקמת רשות חינוך ייעודית. 

לנושא התכנון והפיתוח מוצע להקים ועדת תכנון עצמאית שתהיה לה שליטה כוללת בתוקף חוק ועל השטח כולו, ולנושא המשילות והשיטור מוצע תגבור של כח אדם לצד פיצול הכח לשיטור מקומי ומרחב ייעודי כדוגמת שיטור פדארלי ומקומי במדינות אחרות.

חגי רזניק, ראש מכון ריפמן: "הנגב הוא אחד האתגרים המרכזיים של מדינת ישראל. צוות המכון מברך את הממשלה נבחרת וישמח לשרת אותה בידע מגובה מחקר כיצד להפוך את הנגב למקום טוב יותר לחיות בו. אי קידום החברה הבדואית היא חסם לפיתוח הנגב כולו. ולכן יחד בדואים ויהודים התגייסנו לאתגר".

קראו עוד:
''כל שנה נוספים בנגב 3,000 מבנים בלתי חוקיים''




על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:

https://bit.ly/3zN1gyn

כתבות נוספות למקרה שפספסת...
יום רביעי | 09 נובמבר 2022
יום שלישי | 08 נובמבר 2022
יום שלישי | 08 נובמבר 2022