בנגב חסרים עובדים - אך הדור החדש אינו מוכן להשתעבד לעבודה
במכללת ספיר בשדרות התכנסו השבוע יותר מ-100 בכירים מחברות התעשייה הגדולות בדרום ומהאקדמיה לכנס המתמקד בדור העובדים החדש – דור ה-Z. את הכנס הוביל מרחב דרום בהתאחדות התעשיינים המפעיל את המועדון העסקי, פורום המפגיש בכירים בתעשייה באזור ומעודד שיתוף ידע ושיתופי פעולה. הכנס הוא תולדה של שיתוף פעולה בין המרחב ובין מעברים נגב מערבי וצפוני, מכללת ספיר, עיריית שדרות וזרוע העבודה.
בנגב שורר מצב אבסורדי: מצד אחד, אבטלה, באחוזים משתנים מישוב לישוב. מצד שני, מקומות עבדה המשוועים לידיים עובדות - ואין להם פתרון. ''ערב אחד הגיעו העובדים למשמרתושפוט החליטו שלא בא להם יותר לעבוד'', מספר לברנז'ה חדשות בעל מאפייה בבאר שבע, אשר כמעט נאלץ לסגור את העסק שלו. ''לא מוכנים לעבוד במשמרות ובטח שלא בלילות או לפעמים להישאר שעות ארוכות. שתבין, אני משלם להם שכר שהוא הרבה מעל המינימום. או שבאים עובדים, רוצים תשלום ב'שחור', שאני לא מסכים. אני עובד מסודר. היה לי מזל והמשפחה באה לעזור, אחרת הייתי נאלץ לסגור''.
בעל המאפייה אינו לבד: אם עד לפני משבר הקורונה היו מקומות עבודה בהם ההעובדים נדרשו לקחת את העבודה הביתה ולהיות זמינים 24 שעות, כיום המצב אחר לגמרי: העובדים לא מוכנים להשתעבד לעבודה. מדובר במצב חדש, חלק ממגמה עולמית בארצות מפותחות.
אריאל, בן 26, מבאר שבע, למד מכניקה בתיכון, אבל אחרי כמה ניסיונות עבודה בנגב, עשה הסבה לתחום השיווק הדיגיטלי: ''עבדתי מ-7:00 בבוקר ועד השעות המאוחרות, גם בשישי, וזה לא היה זה. במקרה הטוב, הרווחתי 8,000 שקלים, אבל נשחקתי מהר. אני רוצה להתפתח, לא להיתקע 20 שנה באותו מקום. אני רוצה לקבוע לעצמי את שעות העבודה, לא שיהיו מעליי בוסים שצועקים. היום אני עובד קשה, אבל נמצא במקום אחר לגמרי במחינת הכנסות''.
לפצח את דור ה-Z
דור ה-Z הוא אותו דור שנולד בסוף שנות התשעים, אל תוך עולם מחובר לאינטרנט, לסמארטפונים, עולם של מידע מיידי, ללא פילטרים וללא גבולות. הוא גם הדור שגדל בעולם בו קיימות רשתות חברתיות והמידע הוא נגיש לכולם בצורה שווה.
אחד המאפיינים של דור ה-Z, כפי שמשתקף במחקרים חברתיים רבים, הוא תודעה חברתית מפותחת, רצון להתקדם ולעסוק בעבודה משמעותית, בניגוד להוריהם, שחיפשו פרנסה לקיים בית. שוק העבודה בישראל בכלל ובבאר שבע בפרט, איחר להתאים עצמו לנקודות אלה.
במוקד הדיונים בכנס ניצבו התמורות המשמעותיות בעולם התעסוקה בעקבות משבר קורונה. מציאות הפוסט-קורונה מאלצת מעסיקים רבים להתמודד עם מצב מחריף של מחסור בעובדים וקושי לגייס עובדים חדשים. מידת המחוברות והמחויבות של עובדים בכלל ועובדים צעירים לחברות השתנתה בתקופה זו והמציאות החדשה מחייבת את הארגונים לחשוב יצירתית ולייצר פתרונות העונים על הצרכים החדשים של העובדים.
התפתחות חיובית של הבנת האיזון בין עבודה למשפחה
במסגרת הכנס התקיימה ההרצאה ״מפתחות ההצלחה״, בה קיבלו המשתתפים כלים פרקטיים ותובנות לגיוס ושימור עובדי המחר. את ההרצאה העביר ד״ר עוז גוטרמן, שהגיע כל הדרך מאקדמית גליל מערבי שם הוא משמש ראש החטיבה למשאבי אנוש. גוטרמן הוא גם מרצה בכיר באוניברסיטת בר אילן ומנהל קבוצת הפייסבוק המוכרת ״אנשי המחר״.
״במחקר אומרים שלדור ה-z אין ‘אינגייג'מנט׳”, תיאר ד״ר גוטרמן בהרצאה, ״זה לא נכון. מדברים על ההתפטרות השקטה, אני טוען שזו התפתחות חיובית של הבנת האיזון בין עבודה למשפחה. המנבא הטוב ביותר ל-׳אינגייג׳מנט׳ של דור ה-z זה האיזון בין מחמאות לביקורת. אין בעיה עם ביקורת אבל צריך גם לדעת לפרגן״.
ראש העיר, אלון דוידי: "דור ה-Z מחפש דברים אחרים, לא מתפשר ובעל דרישות גבוהות אל מול שוק העבודה, כדי לגייס אותם ולשמר אותם בעולם העבודה, התעשייה והייטק, מוכרחים לחשוב מחוץ הקופסה ולשלב ידיים עם המעסיקים עצמם ולשתף פעולה עם הכשרות רלוונטיות לעולם התעסוקה של היום במטרה להנגיש לצעירים משרות ולהציג להם 'בגובה העיניים' את המשרות, כך אנו פועלים בשדרות והצלחנו לייבא אלינו חברות שהעבירו את פעילותם העסקית למרחבי עבודה מגוונים, אטרקטיביים ומעוצבים בעיר ובכך הצלחנו לייצר מקומות תעסוקה חדשים".
ניר זמיר, ראש המועצה האזורית בני שמעון: ״הפוטנציאל של צעירות וצעירים בנגב הוא עצום. שיתוף פעולה בין האקדמיה לתעשייה כפי שהוצג היום הוא חיוני להגדלת אפשרויות התעסוקה והתאמת שוק העבודה בנגב לצעירות והצעירים כדי שיוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם ולהשאר לגור באזור. תפקידנו כראשי המועצות הוא ליצור שיתוף פעולה בין כל הגורמים כדי להרחיב את הזדמנויות התעסוקה. בימים אלו אנו מובילים בבני שמעון את הרחבת אזור התעשייה עידן הנגב לקליטת חברות הייטק, טכנולוגיה וחדשנות בדיוק בשביל זה״.
אמיר הדס, יו״ר מרחב דרום ומנכ״ל חברת תמ״צ (תעשיות מחזור צמיגים), אמר: ''ההצלחה שלנו כאן בנגב טמונה בשיתופי פעולה בין תעשיה ואקדמיה, בין מעסיקים וחברות לרשויות מקומיות. התעשייה מתמודדת עם אתגר כוח אדם לא פשוט, אבל אנחנו מאמינים שצעירים מוכשרים כמוכם הם המפתח לשנות את המציאות״.
דנה שדה אופיר, מנהלת מרחב דרום בהתאחדות התעשיינים: ״אתגר ההבנה של שוק העבודה החדש מעסיק את המנהלים הבכירים של החברות החשובות בדרום והמספר הרב של המנהלים שהגיעו לכנס הוא העדות המשמעותית ביותר לכך. אנו במרחב דרום רואים לעצמנו מחויבות להנגיש למנהלים כלים פרקטיים ורעיונות יצירתיים להתמודד עם אתגרי היום יום שלהם. אני מאמינה שכולנו יצאנו מהיום הזה כשאנחנו מבינים טיפה יותר טוב מה מניע את העובדים בארגון ואיך ליבר אותם אליו״.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3J84mAm