בתום 55 שעות לחימה, הנגב חוזר לשגרה - עד הסבב הבא
1,100 רקטות שיגר הג'יהאד האסלאמי במהלך 55 שעות, מאז החל מבצע ''עלות השחר'' ועד אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש, אתמול, ראשון בשעה 23:00. על פי הערכות, למעלה מ-200 רקטות נפלו בשטחי הרצועה וגרמו למותם של 15 תושבים עזתיים בלתי מעורבים. במהלך המבצבע חוסלו בכירים בזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי והארגון, כך מעריכים בצה''ל, חטף מכה קשה.
עם זאת, בישראל מבינים כי הסבב הבא הוא עניין של זמן - הזמן שייקח לג'יאהד האסלאמי להתאושש מהמכה ולחמאס יהיה עניין לחמם את הגזרה. הבוקר, שני, הנגב חוזר לשגרה והמגבלות מוסרות בהדרגה, בהתאם הלערכות מצב.
על פי משרד הבריאות הפלסטיני, נהרגו בלחימה 36 איש, מהם 11 ילדים וארבע נשים. מרבית ההרוגים במבצע הם פעילי הג'יהאד האיסלאמי.
מערכת כיפת ברזל יירטה 380 מהשיגורים ורשמה הצלחה של 96%. בצד הישראלי מרבית הנפגעים הם נפגעי חרדה, נפגעי נפילות בדרך לממ''ד ומקרים בודדים של נפגעי רסיסים.
בבאר שבע, בניגוד לסבבים קודמים, האזעקות הושמעו פעמיים בלבד, אתמול, ראשון. מרבית הירי כוון כנגד יישובי עוטף עזה, כאשר היה נדמה כי הנקודה המזרחית ביותר היא העיר נתיבות. עם זאת, אזעקות הושמעו גם בתל אביב וערי החוף, אשקלון טווחה פעמים רבות וכן הוזעקו יישובים בגזרת ירושלים.
מה יהיה על העסקים והמפעלים שפעילותם נפגעה במהלך המבצע? יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון (כחול לבן) קרא לראשי הקואליציה והאופוזיציה לקיים דיון דחוף ולאשר סיוע לעסקים בעוטף עזה ולתושבים שנגרמו להם נזקים.
ביטון פנה לוועדת ההסכמות בכנסת בראשות חה"כ בועז טופורובסקי ויריב לוין בבקשה לאשר קיום דיון דחוף על סיוע לעסקים ושכירים בשדרות, אשקלון ויתר יישובי עוטף עזה. ראשי ועדת ההסכמות אישרו עקרונית את בקשת יו"ר ועדת הכלכלה וביממה הקרובה תתקיים הפורצדורה הפורמלית הנדרשת לקיום דיון בפגרת בחירות.
יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון: "עלינו לממש ביעילות את מנגנון הפיצויים למי שנאסר עליו ללכת לעבודה ובגין נזקים כלכליים אחרים. העסקים באזור עוטף עזה סופגים נזקים כבדים בכל סבב הסלמה, העסקים הללו הם הלב הפועם של כלכלת ישראל, היום הם זקוקים לסיוע ממשלתי ונפעל בנחישות שהם יקבלו את הסיוע מהר ככל האפשר".
התאחדות התעשיינים פתחה 'חדר מצב מיוחד' לתעשייה בדרום, שתפקידו לסייע לחברות שממשיכות לפעול תחת אש. את חדר המצב מתפעל מרחב דרום של התאחדות התעשיינים, תחת ניהולם של יו"ר מרחב דרום בהתאחדות, התעשיין אמיר הדס, מנהלת מרחב דרום, דנה אופיר וממונה החירום של התאחדות התעשיינים, גיל רגב.
חדר המצב נותן מענה בזמן אמת לכל חברה תעשייתית הנמצאת במצוקה- הן בחיבור להנחיות פיקוד העורף, הנחיות אגף משק לשעת חירום במשרד הכלכלה והתעשייה והן בחיבור לכוחות ההצלה והרשויות המקומיות. מאז תחילת הלחימה הגיעו לחדר המצב כבר עשרות פניות מחברות תעשייתיות בנושאים שונים הדורשים טיפול בעקבות הלחימה. הן בעקבות פגיעת פצמ"רים בחברות תעשייתיות, בעיות בהגעת עובדים למקום העבודה בעקבות חסימת כבישים, אי שמיעת אזעקות באופן תקין בחלק מאזורי התעשייה, היתרי העסקה מיוחדים, המשך עבודה של חברות תעשייתיות חיוניות ועוד.
כמו כן בחדר המצב פונים באופן יזום לחברות התעשייתיות על מנת לבדוק איתן מהם הצרכים המיוחדים שלהן בעקבות הלחימה וכיצד התאחדות התעשיינים יכולה לסייע.
יו"ר מרחב דרום של התאחדות התעשיינים, התעשיין אמיר הדס: "בתקופה קשה ומאתגרת זו, חשוב לנו להעניק לתעשיינים שלנו ועובדי התעשייה מענה מיידי אשר יסייע להם לצלוח את ההתקפות והאזעקות תוך שמירה על תהליך הייצור, ההפצה והיצוא באופן סדיר ככל שניתן. אנחנו מחזקים את ידיהם של עשרות אלפי עובדי התעשייה הישראלית בדרום בשעה קשה זו ומבטיחים לעמוד לצידם עד תום הלחימה".
במקביל, מס רכוש פועל באתרים שנפגעו, כפי שעשה בסבבים קודמים. באשר לעובדים, הפיצוי בגין היעדרות בזמן מחלמה ניתן למעסיקיהם. על המעסיקים לשלם שכר לעובדים, כאילו עבדו כרגיל. הפיצוי למעסיקים בגין תשלום השכר יתקבל בכפוף להסכמות, בעקבות תביעות שיגישו לאוצר. הדבר נקבע בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים נזק מלחמה ונזק עקיף.
מיד בסמוך להכרזה על מבצע "עלות השחר", נערכה רשות המסים למתן מענה לאזרחים במקרה של הסלמה ופגיעה ברכוש.
עובדי קרן הפיצויים, בתיאום עם גורמי הביטחון ביקרו לאורך סוף השבוע באתרי הפגיעות הישירות באזור עוטף עזה והעניקו את הסיוע הראשוני הנדרש לאזרחים שביתם או רכושם נפגע. גם היום פועלים עובדי מס רכוש, מלווים בשמאים ומהנדסים באזור ואומדים את הנזקים.
בוקר, שני, פתחה הרשות את מוקד מס רכוש אשקלון ומשם מרוכז הטיפול בנזקים כאשר המוקד מעודכן על פגיעות על ידי גורמי הביטחון ואזרחים.
עד כה התקבלו במוקד כ -100 הודעות על נזקים לרכוש . בקרן הפיצויים מס רכוש מעריכים כי יש עדיין כ 50 מקרי נזק שטרם דווחו בשל היעדרות תושבים מבתיהם.
אזרחים המבקשים להודיע על פגיעה ברכושם יכולים לפנות למרכז המידע של הרשות 4954* או להגיש תביעת נזק ישיר באופן מקוון באתר הרשות.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo