האם הצעת החוק תיטיב עם היוצאות ממקלט לנשים מוכות?

מה יקרה למענק הסיוע - והאם הוא ישפר את מצב הנשים המתחילות להתמודד עם החיים מחדש?
send whatsapp messsage send FB messsage
האם הצעת החוק תיטיב עם היוצאות ממקלט לנשים מוכות? צילום המחשה: Emre Can Acer / PEXELS

ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (שלישי) לקריאה ראשונה את הצעת החוק המגדילה את מענק הסיוע לנשים היוצאות ממקלט לנשים מוכות. יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום (העבודה) ציינה כי דווקא בימים כאלה, אנחנו מתקנים ומוסיפים מענק לטובת נשים נפגעות אלימות. מדובר יוזמה מבורכת, שתסייע לחלשים בחברה.

יוזמת החוק, ח''כ איבתיסאם מראענה (העבודה) הדגישה כי מדי שנה מסיימות כ-600 נשים את שהותן במקלטים לנשים מוכות, ורבות מהן יוצאות לחיים עצמאיים. נשים אלו חסרות פעמים רבות תמיכה משפחתית וכלכלית וזקוקות לסיוע וליווי ארוכי-טווח כדי להצליח לבנות חיים עצמאיים בקהילה.

ללא ליווי זה, קיימת סכנה של הידרדרות לעוני ולמצבי סכנה ואף חזרה למעגל האלימות. כדי למנוע זאת, מוצע להרחיב את מענק ההסתגלות הקיים (8,000 ₪) ולפרוס אותו לאורך תקופה כך שיינתן סיוע-המשכי בצורה של מענק חודשי (2,000 ₪ לחודש) למשך שישה חודשים, שיספק ביטחון כלכלי יחסי למשך התקופה הראשונה של היציאה לחיים עצמאיים. דבר זה, לצד סל התמיכה המוגדר בחוק, יסייע לנשים להשתקם ולבנות את חייהן העצמאיים אחרי תקופת המקלט.

בנוסף, מציעה מרעאנה לתקן את המנגנון הקיים בחוק לפיו האישה נדרשת לפנות למשרד הרווחה על מנת לקבל את מענק ההסתגלות, ולקבוע שתהליך בקשת המענק יבוצע בעת היציאה מהמקלט ובעזרת הצוות במקום. מטרת השינוי היא להגדיל את מספר הנשים הממצות את זכויותיהן וזוכות למענק בפועל, ולהעביר את האחריות לביצוע ההליך מהנשים המצויות במצוקה לצוותים המקצועיים המודעים לאפשרויות השונות ויכולים לסייע במימוש הזכויות. בנוסף, הסכים משרד הרווחה כי השם של "מקלט לנשים מוכות" ישונה ל"מקלט לנשים נפגעות אלימות". 

שלומית בירנבוים, נציגת משרד הרווחה, פירטה את התכנית הקיימת כבר כשנה וחצי של המשרד – של עובדות-סוציאליות מלוות, לנשים יוצאות מקלט, בשיקום חייהן החדשים. 

לכתבנו מסרה עו''ס ליאת סגל -צרפתי, מנהלת מקלט לנשים נפגעות אלימות וילדיהן עמותת יחדיו בבאר שבע כי ''תופעת האלימות המופנית כנגד נשים הינה תופעה שפוגעת בנשים רבות מכל המגדרים, המגזרים והשכבות. נשים רבות סובלות מאלימות כה קשה שהן עם ילדיהן, נאלצים לעקור מבתיהם, מקום העבודה ומסגרות החינוך ולהימלט למקלט לנשים נפגעות אלימות''. 

''מקלט נשים נפגעות אלימות וילדיהן, המופעל על ידי עמותת יחדיו, תחת פיקוח משרד הרווחה, מהווה מענה חרומי המספק מחסה, הגנה וכן הזדמנות לתהליך טיפולי עוטף ואינטנסיבי שיאפשר לה לצאת לחיים חדשים, לאחר שהצטיידה בכלים ומיומנויות לחיים והאתגרים העומדים בפניה''.

''נשים היוצאות ממקלט זכאיות לסל שירותים שכולל ליווי תעסוקתי וסיוע בתחומי החינוך והבריאות. מענק ההסתגלות שנשים זכאיות לו עומד כיום על 8,000 ₪ לאישה ו- 1,000 ₪ נוספים לכל אחד מילדיה (עד לשני ילדים). אישה יוצאת מקלט מתחילה את חייה כמעט מאפס, לרוב יוצאת ללא בטחונות כספיים, ללא רכוש, ונאלצת להתחיל את חייה עם סכום התחלתי שבקושי מספיק לשכירות וכלכלה של החודש הראשון ליציאתה מהמקלט. הגדלת סכום המענק יאפשר יציבות כלכלית לתקופה ארוכה יותר, יספק לאישה ביטחון כלכלי לתקופה הראשונית מחוץ למקלט, תקופה שהיא כל כך מורכבת ושברירית עבורה ועבור ילדיה, ויספק לפחות מענה כלכלי ראשוני עד להתייצבותה התעסוקתית והחברתית בעולמה החדש''.

''בשמי ובשם הנשים אותן אנו מלווים, כולנו תקווה שסכום המענק יגדל משמעותית ויהווה משענת משמעותית לנשים המתחילות את חייהן מחדש. במקביל לכך, יהיה טוב אם השיח הציבורי יעסוק גם בחשיבה של הגברת ענישה ואכיפה לגברים אלימים, מענים טיפוליים לפוגעים, לנפגעים ולילדים החשופים לאלימות והגברת השיח הציבורי והמודעות סביב אלימות כבר בגילאים צעירים יותר ובלימת התופעה החברתית הנוראית הזו''.


רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

כתבות נוספות למקרה שפספסת...