מצב ביטחוני - או משבר כלכלי? ''כמות הלקוחות ירדה ב-45%''

בעוד שבוע ימלאו חודשיים לפיגוע המשולב בבאר שבע, שביצע מחבל תושב חורה, פיגוע בו נרצחו שתי נשים ושני גברים, ונפצעו שני אזרחים נוספים. בעלי עסקים לא ששים להתראיין לציטוט בשמם על השלכות הפיגוע, אך מודים שלא לייחוס: תנועת הקונים במתחמי הקניות ירדה באופן חד, לעיתים עד 50 וגם 80 אחוזים בהשוואה לימים שלפני גל הפיגועים. אנשים חוששים לצאת וגם בתחמים סגורים מנסים לצמצם את זמני השהות.
שוחחנו עם סוחרים וניסינו להבין את הסיבות להאטה הכלכלית. לדבריהם, מדובר לא רק בחששם של תושבי באר שבע להגיע, אלא גם, לטענתם, בחרם של תושבי היישובים הבדואים על עסקים בבאר שבע, בשל טענה לאכיפת יתר משטרתית - לכאורה. עם זאת, משיחות עם תושבים בדואים, עולה כי אמנם הייתה קריאה בנושא ברשתות החברתיות, אך לא חרם מאורגן. מה שהיה זו תחושה של אי נחות ובמקרים מסוימים - חשש להגיע למקומות עבודה ומוסדות לימוד.
''אני חושב שכל הדיבורים שהיו נגד הבדואים ומסע ההפחדה שניהלו אנשי ציבור כנגד הציבור הבדואי בנגב, עשו את שלהם ואנשים חשבו פעמיים אם לבוא לקנות בבאר שבע'', מספרת דמות מרכזית בציבור הבדואי, שמרכז פעילותה בבאר שבע.
''אם תושב בדואי מגיע למרכז קניות ושוטרים ממהרים לעכב ולבדוק אותו, אז הוא יעדיף לא להגיע. גם אחרי שפוליטיקאים הסיתו כנגד הציבור הבדואי, תושבים יעדיפו לא לקנות בבאר שבע, כי לא נעים''.
''אני חושב שהגישה שאימצו בבאר שבע כנגד הציבור הבדואי, גרמה לו להפחית את היקפי הקניות בעיר. הציבור הבדואי מהווה פלח גדול מלקוחות העסקים בבאר שבע, אבל בגלל היחס כלפיו, הוא מעדיף לקנות ביישובים שלו''.
''לדעתי, גם צריך לבדוק היטב את הסיבות לירידה בהיקף העסקים. יש ירידה בפעילות הכלכלית בכלל, בכל המשק - ואת זה יש לקחת בחשבון''.
''ההכנסות נתחכו ב-כ-45%''
בעל עסק, בענף פופולרי, כזה שכמעט כולם נזקקים לשירותיו מספר כי ''ההכנסות נחתכו בכ-45% בהשוואה לאלו שלפני הפיגוע. פחות אנשים נכנסים לחנות ופחות אנשים באים לכאן. רואים את זה בבירור. בתקופת הקורונה אנשים העדיפו מתחמים פתוחים, שנתפסו כפחות מסוכנים מבחינת הדבקות. היום יש חשש להגיע וגם המגזר הבדואי, המהווה פלח של כ-45 אחוזים מההכנסות שלנו, לא כל כך רוצה להגיע לבאר שבע. הם נפגעים מזה שרואים בהם חשודים. עשיתי כל מיני צעדים כדי להחזיר את הלקוחות, במיוחד בשעות הערב בתקופת הרמאדן - אבל זה לא כל כך עזר''.
''בשבוע שאחרי הפיגוע בבאר שבע הייתה נוכחות משטרתית, אך היא הדלדלה מאוד. השוטרים הלכו והלקוחות לא חזרו'', מספר בעל עסק. ''אל תכח גם, שברהט, העיר השניה בגודלה בנגב, יש חנויות בכל תחום אפשרי ובגלל המצב, יש מי שלא רוצה להגיע לבאר שבע''.
בעל עסק נוסף עימו שוחחנו תולה את מיעוט הלקוחות בספירת העומר ומקווה שהעסקים יתאוששו: ''אולי מדובר בשפל עונתי, אבל אני רואה איך התנועה צומצמה. זה לא מה שהיה פעם. הפגיוע בהחלט שינה את הכל. עם זאת, אני מאמין שאנשים יחזרו לעצמם, לא יחששו להגיע. אני רואה ניצני התאוששות ומקווה שזה ישתפר עם הזמן''.
אחד מבעלי העסקים עימם שוחחנו אומר כי: ''אין פיצוי על אובדן ההכנסות בגלל המצב ואנחנו צריכים להתמודד עם המצב. אני מקווה שהמצב בבאר שבע יתאושש ושיבואו ימים של שקט. בסופו של דבר, בנגב חיים יהודים ובדואים יחד, האוכלוסיה הבדואית עובדת, לומדת, מקבלת ונותנת שירותים בבאר שבע, זה מרקם החיים של הנגב והיה כזה עשרות שנים. אסר לתת לקיצוניים להתשלט על השיח, בשום צד''.
במשטרה אומרים בתגובה לטענות על כביכול היעדר שמירה במתחמים, כי דווקא נוספו כוחות ואלה פועלים על בסיס קבוע במרכזי קניות, במגוון אמצעים גלויים וסמויים.
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: branzanews.br7@gmail.com