חוקרים בתחום הקנאביס הרפואי עוזבים - בגלל עודף רגולציה בישראל
מאת: משה פריאל, כתבנו בכנסת
הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות בראשות ח"כ שרן השכל, התכנסה היום, שלישי, לדיון בהצעת החוק בפרק ו'1 העוסק במחקר ופיתוח. בישיבה השתתפו חוקרים ישראלים ומומחים בתחומם. בבאר שבע ישנם כ-2,100 מטופלים בקנאביס רפואי, הנרשם להם בשל מגוון מחלות קשות, בהן חולי אונקולוגיים, חולי פיברומיאלגיה, הלומי קרב ועוד. הם מקבלים מרשם מסודר ורוכשים את הקנאביס בבתי מרקחת במחיר לא זול. עבורם, זהו הפתרון היחידי למכאובים, המאפשר להם לחזור לשגרת חיים מסויימת.
החוקרים התייחסו לאתגרים הרבים העומדים בפניהם, ביניהם: זמן המתנה ארוך ביותר עד לקבלת אישור למחקרים בתחום הקנאביס בכלל ולמחקרים קליניים בפרט; צורך באישור כפול – הן מוועדת הלסינקי והן מהיחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (יק"ר) למחקרים בתחום הקנאביס הרפואי, קיום פרוצדורה מיותרת המצריכה הגעה פיזית למשרדי היק"ר על מנת לקבל רישיון עבור כל משתתף במחקר; כל ניסוי וכל מחקר צריך לקבל אישור נפרד מהיק"ר ועוד. לדברי המומחים, רבים מהחוקרים עזבו את תחום המחקר או הוציאו מחקרים לחו"ל בגלל הבירוקרטיה המסורבלת.
מנהל היק"ר יובל לנדשפט, הגיב על הדברים ואמר כי כל חומר שמופק מצמח הקנאביס, מוגדר על פי חוק כסם מסוכן. לדבריו, היק"ר אמון על פקודת הסמים המסוכנים ואמון על החוק, ולכן כל המחקרים צריכים להיות מאושרים על פי החוק. לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ השכל, האם לדעתו ניתן לצמצם בירוקרטיה ולהוריד את האישור של היק"ר ממחקרים בתחום הקנאביס, אמר לנדשפט: "אם מדינת ישראל תגיד שלא צריך רישיונות – פנטסטי. אנחנו לא שמחים לקחת על עצמנו שום אחריות. ככל שיש בקרת תהליכים ורישוי לפי החוק, לא חייב שזה יעשה על ידי היק"ר".
מהמשרד לביטחון פנים נמסר בדיון כי האנשים שעומדים בראש המחקר לא מודעים לפן הפלילי, אם יש, למועסקים על ידם ולכן נדרש פיקוח הדוק על כל מי שעוסק בתחום.
יו"ר הוועדה ח"כ השכל אמרה בסיום הדיון הארוך: "הרגולציה שעכשיו קיימת על הקנאביס הרפואי חנקה אותו ואנחנו מחפשים איך לשחרר את טבעת החנק שסביבו - לא כדי לשחרר אותו לכלל הציבור הישראלי אלא כדי לדעת איך לטפל בחולים בצורה מיטבית. אי אפשר להתעקש להחיל על הקנאביס הרפואי רגולציה שלא קיימת בתרופות מסוכנות הרבה יותר. נשווה את הרגולציה של המחקרים הקליניים בחומרים המסוכנים לאותה רגולציה במחקרי קנאביס". עוד אמרה כי הסרת חסמים מיותרים תעודד מחקרים בתחום שיטיבו עם מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל ויהפכו את ישראל לחוד החנית של המחקר הרפואי העולמי''.
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3FSWzTO
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]