כמעט 10,000 מאומתי קורונה בב''ש. בעלי עסקים: ''יש סגר ללא פיצוי''
שיא של כל הזמנים: מספר החיוביים לנגיף הקורונה בבאר שבע קרוב לחצות את רף ה-10,000: בבירת הנגב יש נכון לבוקר שישי 9,869 חיוביים לנגיף הקורונה. על פי הערכות של גורמי רפואה, המספר האמיתי גדול לפחות פי ארבעה, מאחר שלא כולם נבדקים ורבים עלולים לשאת את הנגיף - ולא לגלות תסמינים.
ההערכה היא, כי ישראל תגיע לשיאה של המגפה בשבוע הבא. תפוצת התחלואה גורמת לרבים להסתגר בבתים, לבטל אירועים ולא לצאת לבתי קפה או מסעדות, גם אם אלה עומדים בתנאי התו הירוק, שגם ככה עומד לפני ביטול. סובלים במיוחד עסקים בעיר העתיקה של באר שבע, שיום שישי זה יום קניות והבילויים אצלה. ''בדרך כלל ביום שישי צריך לחכות שיתפנה במקום בבית הקפה'', מספר מיכאל, שירד לעיר העתיקה לקנות חלפים לברז שהתקלקל בביתו. בדרך, הוא עצר לשתות קפה של בוקר. ''בדרך כלל מלא פה, הבוקר כמעט ריק''.
במרחק כמה רחובות, בעלת עסק שמה שלט ''להשכרה'': ''זהו, אין יותר כוחות. בקושי יש פה קליינטים. אין לי אפשרות לממן שכירות, אין עזרה בארנונה. אני סוגרת בסוף החודש''. באותו רחוב כבר נסגרו 3 עסקים ואחרים בדרך לעזוב, אחרי שנים רבות. ''כל השבוע אולי מכרתי ב-80 שקלים'', מספר בעל אחד העסקים, שגם היה לו זמן לשבת בשמש. ''אנשים מפחדים לצאת בגלל הקורונה. אנחנו כבר שנתיים בסיפור הזה וזה לא נגמר. הפעם אין פיצוי והמיסים רק עולים. תסתכל אתה לבד על העיר ותגיד לי אם זה נראה לך תנועה נורמלית של יום שישי''.
במהלך השבוע היה מזג אוויר סגרירי בבאר שבע, אבל יום שישי היה שטוף שמש ובכל זאת לא רבים ששו לצאת. ''יש לי מזל, אני מוכר קצת מהכל ואז לקוחות נכנסים, אבל לא מספיק, קשה מאוד, במיוחד למי שמעסיק עובדים'', אומר בעל חנות כלבו.
גם רהט, העיר השניה בגודלה בנגב מוגדרת אדומה. בעיר יש למעלה מ-1,000 חולים מאומתים. בשגב שלום מספר המאומתים זינק תוך שבוע ב-750% ועומד על 87. גם עומר, יישוב ובו אחוזי התחסנות מהגבוהים בישראל, מוגדר יישוב אדום, עם 319 מאומתים. המצב דומה בלהבים ומיתר, שגם מובילים באחוז ההתחסנות.
הפיצוי לעסקים, אם יהיה, יתנן רק בעוד חודשים, מאחר ושר האוצר דורש לראות ירידה בפועל, שאכן קיימת בענפים רבים. מקסים, שיפוצניק, מספר שבדרך כלל בסוף ינואר אנשים מתחילים להתעניין בחידוש הבית לקראת פסח: ''כבר שנתיים שאין עבודה כמו פעם ואם יש משהו, אנשים רוצים שתרד למחירי רצפה, שלא מכסים אפילו על החומר. בסוף הם מעסיקים חאפרים ומזעיקים אותי לתקן את התקלות שלהם. אבל יש ירידה בעבודה - של לפחות 50% אם לא יותר''.
ענפים רבים גם נפגעו מהמסים החדשים שהטיל שר האוצר, במיוחד חנויות של כלי בית ומזנונים. ''אנשים לא מוכנים לשלם על פחית שתיה קלה תוספת של מס. אני סופג את השקל הנוסף, אבל הכל עלה לי: שכירות יקרה יותר, חומרי הגלם התייקרו. בגלל הקורונה, אנשים מפחדים לשבת לאכול, למרות שאני באוויר הפתוח. מקווה שעוד שבוע שבועיים נהיה אחרי זה''.