''משפטן נמרץ, פרלמנטר תוסס'': הלך לעולמו עו''ד בלפור קוויתי

קוויתי שימש משך שנים בתפקידים ציבוריים - בסוכנות, בעיריית ב''ש וכעורך דין מוערך, אך לא שכח את ימי נערותו בהם היה רפתן ופועל בניין. אהב עבודה, אהב אנשים וראה בעשייה את מעיין נעוריו. יהי זכרו ברוך!
send whatsapp messsage send FB messsage
''משפטן נמרץ, פרלמנטר תוסס'': הלך לעולמו עו''ד בלפור קוויתי עו''ד קוויתי במשרדו, בעיר העתיקה (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק הציבורי / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

עצב גדול, עם לכתה של אחת הדמויות הבולטות בפוליטיקה המקומית: הלך לעולמו עו''ד בלפור קוויתי, מי ששימש חבר מועצת העיר באר שבע מטעם הליכוד וסיעת תנופה של אהוד אביבי (בין השנים 1983 ועד 1993). קוויתי, יליד עירק, שימש גם כמנהל מנגנון בעיריית באר שבע והיה ידוע כאחד הפרלמנטרים הפעילים והתוססים של מועצת העיר באר שבע. חברי המועצה היו מחכים לקריאות הביניים המפורסמות שלו וראש העירייה דאז, יצחק רגר ז''ל, היה מבקש ממנו להירגע - והכל כמובן ברוח טובה. בלפור, כמו שכולם קראו לו, אהב את העשייה במועצת העיר ומגיע מוכן לישיבות. 

בנחישות, בלהט, בתיאטרליות, היה מעלה הצעות לסדר היום  וגם קורא קריאות ביניים בדיונים הסוערים של פעם במועצה. למרות המזג הסוער, מקורביו היו מספרים תמיד על איש משפחה וגם על מי שנרתם לסייע לתושבים בעיר. בן 84 היה במותו. 

בלפור קוויתי עלה לארץ בגפו, כנער, מעיראק. הוא התחנך בקיבוץ גליל ים, בו שימש רפתן. כשהיה בן 14 הצליחו לצאת מעירק הור והוא עבר לגור איתם בבאר שבע. הוא היה מספר תמיד כי לא חשש ולא היסס לעבוד במה שהוצע לו וראה בכך כבוד. מגיל 15 עבד כפועל בניין ואת בחינות הבגרות השלים רק בגיל 30. בצה''ל שירת במשטרה הצבאית. עם שיחרורו מהשירות הסדיר, התקבל לעבודה בעיריית באר שבע, בימיו של אליהו נאוי ז''ל.

עו''ד בלפור קוויתי בצעירותו (צילום: מתוך הספר מי ומה בבאר שבע והנגב בהוצאת ''כל-בי'')

סיפורו האישי:

בלפור קוויתי נולד ב-13 בספטמבר, 1937 בעירק לששון וסלימה. הוא התיישב בבאר שבע ב-1951. הוא היה בהכשרת הנוער בקיבוץ גליל ים, , בין השנים 1951-53 שימש כפועל בניין וטפסן בסולל בונה, בין השנים 1953-1968 היה עוזר מנהל בסוכנות היהודית בנגב. בשנים 1968-69 היה מזכיר וגזבר מועצת רמת נגב. הוא שימש כמנהל מנגנון ומנכ''ל עיריית באר שבע בין השנים 1969-1983. הוא ייסד את תנועת אש''ל, רשימה עצמאית בראשות אליהו נאוי בבחירות לעיריית באר שבע. הוא היה יו''ר סיעת הליכוד במועצת העיר באר שבע. 

הוא היה בוגר הפקולטה לקרימינולוגיה והפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן. כבר לפני שנים רבות היטיב לראות את עתידו של הנגב בהקמת תעשיות עתירות ידע. 

באחת מהשיחות האחרונות שכותב שורות אלה קיים עם בלפור, במפגשים אקראיים בעיר העתיקה של באר שבע, בה היה משרדו, שאלתי אותו ''מה סוד הנעורים שלך?'', כי היה תמיד נמרץ, עם אותן אנרגיות של שנותיו הצעירות. ''אין סוד חביבי. אני אוהב לעבוד, שמח לעבוד, לעזור, ליצור, ללמוד. לשבת בבית לא בשבילי. תן לי לעבוד על תיקים, תן לי לפגוש לקוחות, זה סוד המרץ''. על יציאה לגמלאות, כמובן, לא היה מוכן לשמוע. 

בלפור קוויתי הובא למנוחות היום, שלישי, בבית העלמין החדש בבאר שבע.


דברים מרגשים שכותב עמוס שריג, כיום דובר עיריית דימונה, בעברו עיתונאיו עורך בבאר שבע:

פוטנציאל לא ממומש – לזכרו של עו"ד בלפור קיוויתי ע"ה/ עמוס שריג

ביום שני (13.12.2021) הלך לעולמו עו"ד בלפור קיוויתי ז"ל והוא בן 84. 
את בלפור הכרתי במשך עשרות שנים, בעיקר מתפקידי כעיתונאי שסיקר את הפוליטיקה המקומית-אזורית וכעורך עיתון. היו בינינו הרבה חיכוכים וחילוקי דעות, אבל כיבדנו זה את זה כמו בן את אביו ולהפך. 

בלפור, אמנם, נפרד מאתנו בהיותו בן 84, אבל בתקופה זו הוא עשה וחווה מה שאחרים לא היו מצליחים לעשות ולחוות בתקופה של 840 שנים.

בלפור נולד בבחריין ובשלהי שנות ה-40 עלה ארצה עם משפחתו. לאחר נדודים רבים הוא הגיע באמצע שנות ה-50 לבאר שבע, בה נישא ובה נולדו לו שלושת ילדיו. 

עוד בצעירותו, בבאר שבע, הצטרף בלפור לתנועת החרות והיה ממוביליה בבירת הנגב. לפרנסתו, במקביל ללימודיו, הוא עבד כמנהל
אגף כוח אדם בעיריית באר שבע, לאחר מכן שימש כמנכ"ל העירייה ובהמשך כחבר מועצת העיר מטעם רשימת "תנופה" בראשות אלי אלאלוף ואף שימש יושב ראש הנהלת התחבורה הציבורית. 

אגדה אורבנית מספרת כי כשנודע לאליהו נאווי המנוח, ששימש אז ראש העיר ב"ש, כי מנכ"ל העירייה שלו בלפור קיוויתי מתעתד להיכנס לפוליטיקה המקומית ולרוץ למועצת העיר מטעם הליכוד, הוא הנחה את אב הבית של בניין העירייה להחליף את הצילינדר בדלת לשכתו. וכשבלפור הגיע בבוקרו של יום ללשכתו הוא גילה את השינוי הלא צפוי...

כאיש מעשים ולא מעשיות בלפור היה אחראי לרפורמה הגדולה במסים שנעשתה בעיריית ב"ש, והוא אף היה אחראי לבנייתו של "יד לבנים": הגה, תכנן ואף גייס מתנדבים לצורך כך. 

למרות ים של תעודות ודיפלומות בכללן מהאקדמיה, בלפור למד מנהל ציבורי ובהמשך קרימינולוגיה. וכשהוא נושק לגיל חמישים, עם שלושה ילדים ונכדים, החל ללמוד משפטים באוניברסיטת בר אילן ואף סיים בהצטיינות. 

מיד עם הסמכתו כעו"ד, פתח בלפור משרד משגשג בב"ש שהעסיק עובדים רבים. 

היו לי המון מפגשים עם בלפור שיצרו אנקדוטות משעשעות, מרגיזות, מקוממות ומה לא. אך אני אסתפק בשלוש:

הראשונה – במקור קניון הנגב בב"ש היה אמור להיות משולב עם בית מלון. זה לא קרה, כי ראש העיר המנוח איז'ו רגר אפשר ליזם דוד עזריאלי המנוח לבנות במקום בית מלון בניין משרדים. עובדה זו קוממה את בלפור רבות. הוא ביקש להעלות את הנושא לסדר היום במועצת העיר, כאשר במקביל הוא מכין אלבום תמונות והדמיות ומפיץ אותו לתקשורת המקומית. 

ישיבת מועצת העיר נקבעה, כרגיל, ליום שני של תחילת החודש. שעה לפני תחילתה כבר התאספו העיתונאים המקומיים כולל צלמי וכתבי חברת הכבלים ics באולם מועצת העיר והמתינו ל"הצגה הכי טובה בעיר" שבה יככב בלפור. 

השעה היעודה הגיעה, כל הכיסאות במועצת העיר אוישו ורק זה של בלפור נשאר ריק. ההמתנה לבואו נמשכה רבע שעה, חצי שעה ואפילו שעה. כל הניסיונות לאתר אותו עלו בתוהו. אבל, כאשר הוכרז על סיום הישיבה, הטלפון שלו דווקא צלצל והוא דווקא ענה. מאיפה? מאילת... לדבריו אז, צצה לו באילת עסקה גדולה והוא פשוט נאלץ לעלות על מטוס קל בשדה תימן ולהמריא לעיר החוף הדרומית.

אנקדוטה שנייה – לפני מספר שנים פרסם בלפור ספר על תולדות חייו. הוא אף השיק אותו במעמד בני משפחה, חברים וקולגות. את הספר הזה מעולם לא קראתי. כשיצא לאור סיפר לי מי שסיפר, כי בספר יש התייחסות לבחירות המקומיות בב"ש שנערכו בפברואר 1989 ובסיומן הוכתר איז'ו רגר לראש העיר. בספר, כך נאמר לי, מציין בלפור את הסיבות והגורמים שהביאו לניצחונו של רגר ואני אחד מהם. 

למען האמת, כאשר רגר התמודד לראשות אני הקדשתי לו מאמר אחד בלבד, שבו ציינתי כי מבין כל המועמדים עושה רושם שהוא הרע במיעוטו. מעבר לזה שום כלום. לכן פניתי לבלפור וביררתי עמו את הסוגיה. הוא אישר כי אכן כתב את הדברים, אבל לדבריו אז הוא רק ניסה להחמיא לי. אז על זה אומרים בערבית "ז'ה יבוסו עמא", כלומר בא לנשק אותו הוציא לו עין – וזה מה שחשתי אז. מעליש.

אנקדוטה שלישית ואחרונה – בלפור האמין באמת ובתמים כי יש לו את הכישורים והיכולות לשמש ראש העיר. הוא אף אמר לי כי הוא יכול להיות בכיר אבל לא בחיר. כשביקשתי הסבר, הוא אמר לי כהיי לישנא: "שריג, אם תסכים להריץ אותי לראשות אבל להקדים לקמפיין הנדוס תודעה, כדי שתושבים יבינו שאני לא רק מתאים אלא גם ראוי, הא לך צ'ק פתוח שאתה תרשום עליו את הסכום", שלף צ'ק, חתם עליו והגיש לי אותו. 

אז לא, בלפור לא התמודד לראשות במקרה ההוא, בסופו של דבר, ואני גם לא הרצתי אותו. אבל אני סומך את שתי ידיי על כך, שאם הוא היה מתמודד וגם נבחר, מן הסתם הוא היה מצליח בתפקידו, כי היה לו ארגז כלים טבעי שבו הוא יכול היה להשתמש לטובת העיר והתושבים.

יהי זכרו ברוך!


על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]‬ ​​​​​​​​​​​​​​