נתון עגום: רק 3% ממיזמי ההיי טק - בנגב

מאת משה פריאל, כתבנו בכנסת
נתונים קשים על הזנחת תעשיית ההיי טק בפריפריה, הוצגו היום (שני) לראשונה בוועדת הכלכלה. לפיהם, רק 3% מהם מרוכזים בנגב וכי רשות החדשנות לא הכירה כלל את תכנית 'שמים את הפריפריה במרכז" של משרד הכלכלה ולא פעלה לפיה.
לדברי יו"ר הוועדה, מיכאל ביטון: "הממשלה החדשה נדרשת לחוק חדש לעידוד השקעות הון, שיפנה תקציבים לפריפריה. נדרוש תכנית בין- משרדית לקידום ההיי טק בפריפריה, דווקא שם. את המשימה הזו צריך להוביל האוצר לרכז עבודת-מטה מתואמת בתוך חודש-וחצי. לא ייתכן שמרבית ההייטק והיזמות הקיימים בפריפריה הוקמו ופועלים בזכות עמותות מגזר שלישי ויזמים פרטיים שבחרו להשקיע במקומות אותן המדינה הזניחה".
בת חן רוטנברג, כלכלנית במרכז המידע והמחקר של הכנסת, הדגישה כי 77% ממפעלי ההי-טק מרוכזים בתל אביב והמרכז. בשנת 2018 פרסם משרד הכלכלה תכנית בשם "שמים את הפריפריה במרכז" שמטרתה לקדם ולפתח את היי-טק בפריפריה. התכנית כללה תקצוב לתמרוץ חברות חדשניות לפתוח מרכזי מו"פ בפריפריה מרשות החדשנות; תקצוב להעסקת עובדים בשכר גבוה מרשות ההשקעות ותקציב להקמת מבני הייטק להשכרה בפריפריה. רשות החדשנות אמנם מתמרצת חברות לפתוח מרכזי מו"פ בפריפריה, אולם לא פעלה מתוקף תכנית זו ולא קיבלה תקצוב לכך ממשרד האוצר או ממשרד הכלכלה. הנתונים על מיקום חברות הזנק מלמדים כי רובן ממוקמות במרכז הארץ ואין גידול מהותי בפריפריה.
אורית פרקש הכהן, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, השיבה כי ענף ההיי טק נמצא כיום מחד בשיא של כל הזמנים, ומאידך במחסור עמוק בכוח-אדם. היא סיפרה על תכנית חינוכית לתיכונים ללימודי היי-טק, ובעיקר לפריפריה, בשיתוף פעולה עם התעשייה. המשרד השקיע בשנה האחרונה כ-250 מיליוני ₪ במרכזי מחקר ופיתוח באזורי הפריפריה, ובנוסף יתחיל שיתוף פעולה עם משרד הביטחון בעניין.
אופיר סופר (הציונות הדתית) הדגיש את נתוני ההי טק 3% בלבד בנגב ו-13% בצפון, כאשר מפעלי חיפה והמפרץ הם מנוע צמיחה של מפעלים כאלה. הוא קרא להפוך את יוקנעם לפתרון – תוך הפיכתה לעוגן שכזה לאזור הצפון. לדברי יעל רון בן משה (כחול לבן) לא ניתן לקדם את מדינת ישראל ככזו המרוכזת רק בתל אביב, הדבר ימוטט את העשירון השביעי ומטה, ואין מודל כלכלי כזה. אורי מקלב (יהדות התורה) הציע לפשט הליכים בירוקרטיים להקמת מפעילים בפריפריה.
שגיא דגן, סמנכ"ל צמיחה ברשות החדשנות, הדגיש כי קצב הגידול בתעשייה בעשור האחרון הוא כ-6% בשנה, שהוא היקף רחב, והמחסור בעובדים יימשך, אך הוא הודה כי אין חברות היי-טק בנגב ובגליל. הוא טען כי החוק לעידוד השקעות הון מאפשר לחברות להיעצר בחיפה ובבאר שבע, ולא לזלוג לפריפריה. לדבריו, עשרות אחוזים מתקציבי הרשות מוקצים לחברות בפריפריה.
משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר, האשים כי משרד הכלכלה מקצה אמנם תקציב לנושא, אך 0 ₪ ממנו נוצל, והציע מתן הטבה מדורגת לפי המרחק מהמרכז, הרחבת מסלול התמרוץ להעסקת עובדים מהפריפריה, גמישות בחוק המחקר והפיתוח לאפשר גם לחברות הרשומות בארץ, הרחבת מס החברות המופחת, תמריצים של משרדי הממשלה לחברות הפותחות סניף בנגב או בגליל והענקת תמריצים לגיוס עובדים חדשים.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]