''לא ליצירת מערכת אכיפת חוק נפרדת לאזרחים הערבים''
ביקורת קשה בקרב הציבור הערבי, על התוכנית שלכאורה מקודמת בממשלה, על מנת להילחם במכת הפשיעה - אשר מתחילת השנה גבתה 103 קורבנות ועוד מאות פצועים ונפגעים. על פי התוכנית, שתכליתה להילחם בגורמים הפליליים, המשטרה תוכל לעשות שימוש בצווים מנהליים, בחיפושים ללא צורך בצווים ומניעת מפגש חשודים עם עורכי דינם.
על פי התוכנית, המשטרה תפשוט על עסקים לא חוקיים, בהם עסקי הימורים וחלפנים לא מורשים. היא תוכל לחלוט רכבי יוקרה של חשודים, חשבונות בנק ורכוש אחר, שעל פי החשד מקורו בפעילות פלילית - כל זאת במסגרת המלחמה באלימות, בנשק הבלתי חוקי שבנגב מוערך בעשרות אלפי יחידות מכל הסוגים, בגביית דמי חסות, בבריונות ואלימות ברחבי הערים ועוד. כמו כן, מטרת הצעדים היא מלחמה בהלבנת הון.
מדובר בכלים שעד כה שימשו במחלמה בטרור - ולא הופעלו נגד אזרחים ובמלחמה בפלילים. גם אם מדובר בשור. כלים שאולי ירתיעו את העבריינים הקשים, בציבור הערבי חוששים כי השימוש בהם יהיה בבחינת ''ממשל צבאי בתוך שטח ישראל''. גם היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לאישור הצעדים - אלא רק לאחר העברתם בחקיקה. ההתנגדות היא גם כלפי השימוש במעצרים מנהליים.
חשש נוסף הוא - כי השימוש בכלים אלה, קשים ומגבילים זכויות יסוד, יהפוך לנורמה. מצד שני, גם במשטרה וגם ברשויות המקומיות בכל מגזרים מחפשים דרכים להתמודד עם מכת הפשיעה. בבאר שבע הן השיטור העירוני והן היחידות היעודיות שהוקמו במשטרה, הגבירו את הסיורים ואת פעילות האכיפה בתקופה האחרונה, אך הקמתם של יחידות חדשות ותוספת כוח אדם כמו גם שינוי סדר העדיפויות ותקצוב אינם דברים שמתרחשים מהיום למחר. בעיית הפשיעה בדרום הייתה קיימת מזה שנים רבות, אך התדגברותה בנה האחרונה היא זו שהדליקה אור אדום אצל כלל הגורמים.
ארגון עדאלה מפרסם הבוקר תגובה ליוזמה להשתמש בכלים השמורים למלחמה בטרור, כלפי אוכלוסיה אזרחית: ''בתגובה לפרסום לפיו מפכ״ל המשטרה פועל לעשיית שימוש במעצרים מינהליים ולמניעת מפגש עם עורך דין, נמסר מעדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל כי עצם השמעת הכוונה לעשות שימוש בכלים הפוגעים אנושות בזכויות האדם, מעידה כי אכן בכוונת הרשויות לנצל את גל הפשיעה שהן עצמן אחראיות לו, כדי ליצור מערכת אכיפת חוק נפרדת לאזרחים הערבים.
בצעדיה האחרונים, המדינה מוכיחה שהיא מעוניינת לשלוט בציבור הערבי כמו בימי הממשל הצבאי: תחילה על ידי הסתייעות בשב״כ ואחר כך באמצעות הרחבת השימוש בכלי הפסול של מעצרים מינהליים. תוצאת המהלכים הללו היא שלילת גזענית של זכויות יסוד על רקע לאומי. אין דרך להכשיר זאת שלא באמצעות חקיקה אשר ממילא תוכל לעמוד במבחן שיפוטי, ובכוונתו להמשיך ולהיאבק משפטית נגד המגמה המסוכנת הזו''.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]