יו''ר וועדת הכלכלה: ''להגיע להבנות עם החקלאים''

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ מיכאל ביטון, בתום דיון סוער על הרפורמה בחקלאות: הוועדה קוראת למשרדי החקלאות והאוצר להגיע להבנות עם החקלאים – רפורמה לא עושים בגרזן קצבים אלא בסכין מנתחים
send whatsapp messsage send FB messsage
יו''ר וועדת הכלכלה: ''להגיע להבנות עם החקלאים'' צילום: ערוץ הכנסת

מאת משה פריאל, כתבנו בכנסת

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, התכנסה היום, שני, לדיון מיוחד ברפורמה המתוכננת בענף החקלאות. את הדיון, שהיה סוער בחלקו, פתח היו"ר ביטון ואמר כי "רפורמה לא עושים בגרזן קצבים אלא בסכין מנתחים, ולא עושים מהפכה חקלאים בניווט בדד אלא בעבודת צוות. החקלאים נכונים להתאים את עצמם למציאות, אבל צריך לבדוק לא רק אותם אלא את כל השרשרת".

הישיבה התקיימה לבקשת ח"כ יעל רון בן משה וח"כ רם בן ברק. ח"כ בן משה הקריאה פוסט של חגית שטרן, שאביה עלה מטוניס בשנת 1952 ונשלח לגור במושב עבדון הסמוך לשלומי ועוסק מאז בחקלאות. היא סיכמה באמרה כי פתיחת השוק ליבוא תביא אותנו לכך שלא תהייה חקלאות ישראלית ונמצא עצמנו מול שוקת שבורה – ואז הזכירה כי את הדברים האלה אמר שר החקלאות, ח"כ עודד פורר, בעצמו מעל דוכן הכנסת בעבר. ח"כ רם בן ברק הוסיף כי אין שום בעיה עם רפורמה, בתאי שהיא תיתן לחקלאים כלים להתחרות ביבוא.

וידאו - צילום: דוברות הכנסת
​​​​​​​

מנכ"לית משרד החקלאות, נעמה קאופמן פס, הסבירה כי הרפורמה מבוססת במלואה על שיח עם החקלאים. היא ציינה כי הרפורמה תחסוך כ-2.7 מיליארד של בשנה למשק, כאשר החיסכון בעלות פירות וירקות יעמוד על 850 שקל בשנה למשפחה ובעלות הביצים עוד 15 שקלים בחודש.

הרוחות התלהטו כאשר ח"כ אופיר סופר אמר כי זו בושה וחרפה, וכי מדובר אולי ב-50 שקל בחודש למשפחה. מנגד, סגן השר אביר קארה אמר כי המדינה הולכת לעשות שינוי דרמטי ולהשקיע בחקלאות, ועורר גם הוא סערה. ח"כ לימור מגן תלם אמרה כי זו הפעם הראשונה שהחקלאות מקבלת תמיכה ישירה, וכי המכס על תשומות יפחת מידית והמדינה תעודד רכישת תוצרת ישראלית. לעומת זאת, ח"כ ניר ברקת אמר כי מה שגירום לחקלאים להצליח זה אם המדינה תפחית עלות תשומות ותעזור להם להגדיל נתח שוק בארץ ובחו"ל.

יו"ר התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, אמר כי עד היום לא ראה עבודה רצינית שמצביעה על האשם ביוקר המחייה, ועל מי אחראי על פערי התיווך. הוא הוסיף כי ביקש משרד האוצר לקבוע ועדה שתבחן זאת, וראה כי הדבר בא לידי ביטוי בצורה מזערית בחוק ההסדרים. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן, אמר כי כשפתחו את ענף הבשר לייבוא המחיר עלה, דבר דומה קרה גם עם ענף הדגים. הוא הוסיף כי החקלאים לא מתנגדים להורדת מכסים מדורגת, אבל זה לא מה שמוצע, ואמר כי צריך להוציא את הרפורמה מחוק ההסדרים ולדון עליה בנפרד.

יו"ר מרכז המועצות האזוריות, שי חג'ג', אמר כי החקלאים מוכנים לרפורמה, רק לא כשהחרב מונחת על צווארם. מזכ"ל תנועת המושבים, עמית יפרח, אמר כי במקום להוריד את מחירי המים ולשפר תנאי העסקת עובדים זרים המדינה פוגעת בחקלאים. לדבריו, "גם נסבול מאימת היבואנים שישלטו בשוק, גם המחיר לצרכן לא ירד וגם נקבל איכות ירודה של תוצרת חקלאית".

סערה נוספת פרצה כאשר רכז מים וחקלאות באגף התקציבים באוצר, אלי מורגנשטרן, הזכיר כי הממונה על התחרות פרסמה דוח ממנו עלה כי הבעיה היא לא ברשתות השיווק ובפערי התיווך. ח"כ בן ברק אמר כי מדובר בהטעיה, כי אמנם רווחי רשתות השיווק לא השתנו, אך הם תמיד היו גבוהים. מורגנשטרן הוסיף כי מאז שנת 2000 ירדה צריכת פירות וירקות ב-20% לנפש, בעוד המחיר עלה ב-80%. בן ברק השיב: "כי אתם מעלים את מחיר המים". ח"כ גבי לסקי שאלה איך אין לאוצר נתונים על פערי התיווך. ח"כ נירה שפק ביקשה גם היא לדעת האם יש מודל השפעה על המחיר, ושאלה אם יש לאוצר מדיניות בנושא החקלאות.

ח"כ משה גפני תהה האם נכון שלאגף התקציבים באוצר לא אכפת מזה שהציבור ישלם יותר או פחות, אלא רק מלהכניס יותר כסף למדינה. מורגנשטרן ענה: "התשובה היא לא". ח"כ גפני הוסיף וטען כי "הראיה היא שלא נגעו בטייקונים והתנגדו לכך שהחקלאים לא ישלמו היטל עובדים זרים. היה צריך להביא את השר שיכופף אותם".

סגן שרת הכלכלה, ח"כ יאיר גולן, אמר כי יש חודשים ארוכים לעבוד על שיפור הרפורמה, ולהגיע למתווה. הוא הוסיף: "צריך להציג פה נתונים כולל מה קרה לעלויות לחקלאי, שמורכבות ממים עבודה הדברה ורפואה וטרינרית ומיכון חקלאי. זה צריך להיות מוצג בצורה רצינית כדי שנוכל לדעת האם החקלאים עושקים אותנו, או שהם עובדים קשה ובקושי מוציאים את לחמם מהעבודה הקשה. נדמה כאילו הנושא הוא רק הורדת יוקר המחייה, אבל יש פה עוד 4 נושאים שחייבים לדון בהם: ביטחון תזונתי בוודאי, החזקת שטחים פתוחים, חיזוק פריפריה ודבר אחרון הובלת החקלאות העולמית באגרוטק ופוד טק".

היו"ר ביטון סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה קוראת למשרד החקלאות ולמשרד האוצר להידבר עם החקלאים ולהגיע איתם להבנות. כמו כן דרשה הוועדה ממשרדי החקלאות והאוצר למסור לה, עד 10 באוגוסט, מה החיסכון לכל משק בית בכל אחד ממקטעי הרפורמה, את מסד הנתונים ששימשו לגיבושה ומחקרי רשות התחרות לעניין פערי התיווך, וכן נתונים ומידע על השלכות הרפורמה בענף הבקר על מחיר הבשר.

עוד הודיע היו"ר ביטון, כי הוועדה תקיים סיור לבחינת ענפי החקלאות בצפון ובדרום, כדי לראות את המצב בעיניים, ולאחר מכן ולאחר קבלת ההתייחסויות תקיים דיון המשך. "הוועדה מתכוונת הוועדה מתכוונת לבחון לעומק את סוגיית יוקר המחייה בישראל – במסגרת זו תקדיש הוועדה דיון לבחינת העדר התחרות בענף המזון ומוצרי הצריכה" אמר.