משבר הקורונה: עליה בפשיטות רגל של עסקים בבאר שבע
עליה במספר העסקים שפשטו רגל בבאר שבע, מאז התחיל משבר הקורונה. חודש יוני הוא בינתיים הקטלני ביותר, עם 350 פשיטות רגל - זאת בהשוואה ל-231 בתקופה המקבילה אשתקד. מאז תחילת משבר הקורונה, במרץ 2020, פשטו רגל 944 עסקים בבאר שבע - כך עולה מנתוני סיכום של משרד המשפטים.
עוד בטרם החל משבר הקורונה, באר שבע הייתה העיר הגדולה בה אחוז העסקים הגבוע בסכנת סגירה. במהלך ישיבת מועצת העיר, ב-4 ביולי 2018, לפני שנתיים, הוצגו נתונים על היקף העסקים העומדים סגורים בבאר שבע: 350 עסקים סגורים בעיר, מהם כ-150 בעיר העתיקה. זה היה לפני שנתיים. כיום העיר העתיקה מלאה בשלטים ''להשכרה'' ו''למכירה''. מה שלא עשה המשבר הכלכלי המתמשך בבאר שבע, עשתה הקורונה.
היקף פשיטות הרגל בבאר שבע עולה בהתמדה
על פי נתוני משרד המשפטים, היקף פשיטות הרגל בבאר שבע עולה בצורה תלולה בעקבות משבר הקורונה. במרץ, בו החל המשבר, היו בבאר שבע 302 פשיטות רגל. באפריל, החודש בו המשק הוכנס לבידוד ופעילות העסקים ירד לאפס, היו 90 פשיטות רגל בלבד. במאי, החודש בו פעילות המשק ומערכת המשפט הוחזרו להיקף כמעט, היו 202 פשיטות רגל. יוני הוא החודש הקטלני: 350 עסקים פשטו רגל. מדובר בעליה תלולה, כשמשווים את הנתונים לחודש המקביל בשנה שעבר: מרץ 2019 - 231 עסקים - לעומת 302 במרץ השנה. 169 במאי 2019 מול 202 במאי 2020, 205 ביוני 2019, מול 350 ביוני 2020.
באר שבע נכנסה אל משבר הקורונה במצב כלכלי רע. היקף העסקים בסכנת סגירה עמד על 9.3%, האבטלה נעה סביב ה-4.9%. בעיריית באר שבע ניסו ליישם מהלכים שונים, בהם תוכנית בלומברג ויצירת תעריף ארנונה שיעודד עסקים קטנים ובינוניים. אלא שאז נוצר שיתוק פוליטי שנמשך שלוש מערכות בחירות, רשויות מקומיות בכל הארץ לא יכלו להוציא אל נפועל תוכניות שונות וכשלבסוף קמה ממשלה, מגפה שיתקה את הכלכלה.
המשבר הכלכלי פוגע בכולם, אך יש ענפים שמאיימים להימחק: אירועים, תיירות, מסעדנות, תרבות ובילוי, בתי קפה. ראש הממשלה ושר האוצר אמנם מכנסים מסיבות עיתונאים דרמטיות, אבל מתברר שלהכרזות על סיוע ביקף של 100 מיליארדי שקלים אין אחיזה במציאות: עסקים רבים מדווחים שלא היו זכאים לסיוע וא שהסיוע שהיתן להם אפסי. עצמאים מדווחים כי תוכנית הסיוע של השר כץ ''חרטא'': ''קיבלתי פחות מ-4,000 שקלים לחודשיים. העסק סגור, אין לי עבודה. אני עצמאי ולא יכול לחתום דמי אבטלה. לפני זה חייתי בצמצום רב, אבל הצלחתי לצוף. עכשי גם אין עבודה וגם אין סיוע'', אומר לברנז'ה NEWS ב', שעבר כגרפיקאי עצמאי ומצא עצמו בלי עבודה כמעט. ''זה לא רק אני: אני מדבר עם עסקים ואף אחד כמעט לא זכאי או שלא עומד בתנאי התוכנית. אז לאן נעלמים 100 מיליארד שקלים. אני יושב בבית וייתכן שאצטרך להכריז על פשיטת רגל, כי הלוואות, ארנונה, מסים, מקדמות לביטוח לאומי - הכל יורד כמו שעון, אבל סיוע - אין''.
''שקלתי לדבר בפנים גלויות, אני לא מתבייש במצב שלי. אבל אם בבנק יראו את המצב והכוונה שלי לפשוט רגל, הם יעצרו לי את מעט האשראי שעוד נשאר לי ויש את המשפחה, שלא יודעת את עומק הבעיה''.
עדות לפער בין הצהרות הממשלה לבין המצב בשטח ניתן למצוא בספין האחרון: שר האוצר הצהיר על מענק בסך 750 שקלים לכל אזרח - אחרי הוא ונתניהו ראו את עוצמת המחאה. כשלא עזר להם לכנות העצמאים שהפגינו ''שמאלנים'', השניים הצהירו על מתנה, שכלל לא הובאה לדיון בממשלה. ארגוני העצמאים מדברים במסר ברור של ''כסף בחשבון ולא דיבורים'', הממשלה מבטיחה מספרים גדולים, על מנת להוריד את גובה המחאה, אך הנתונים בשטח חמורים.
קרא עוד:
שיא מפוקפק: באר שבע ורהט מובילות באבטלה ובהיקף העסקים בסכנת סגירה
דיון במועצת העיר במצב העסקים: ''אנשים מאבדים את פרנסתם''