כתב אישום: זוג גנב ממשרד השיכון כספי סיוע בשכר דירה של זכאים בנגב

על פי עובדות כתב האישום, הנאשמת עבדה כפקידה בשתי חברות קבלן של משרד הבינוי והשיכון למתן שירות לזכאים של המשרד בסיוע בשכר דירה וגנבה למעלה ממיליון שקלים
send whatsapp messsage send FB messsage
כתב אישום: זוג גנב ממשרד השיכון כספי סיוע בשכר דירה של זכאים בנגב צילום הדמיה. קרדיט: Image by RJA1988 from Pixabay

פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הגישה לבית משפט השלום בבאר שבע כתב אישום נגד שרה גויטע, אשר יחד עם בעלה, ירון, גנבה ממשרד הבינוי השיכון באופן שיטתי ובמאות הזדמנויות שונות, כספי סיוע בשכר דירה לזכאים, בסך של למעלה ממיליון שקלים.

על פי עובדות כתב האישום, שהוגש באמצעות עו"ד איילת קדוש, הנאשמת עבדה כפקידה בשתי חברות קבלן של משרד הבינוי והשיכון למתן שירות לזכאים של המשרד בסיוע בשכר דירה - "מתן חן שירותי סיעוד בע"מ" ו"מלגם", והייתה אחראית על הטיפול בזכאותם של הפונים לקבלת סיוע. במסגרת עבודתה, הייתה לנאשמת גישה למאגר הממוחשב במערכת סיוע לדיור של משרד הבינוי והשיכון.

בכתב האישום נכתב כי משרד השיכון פעל באזור נתיבות, שדרות ואופקים באמצעות שתי חברות קבלן, למתן שרות לזכאים של המשרד וטיפול באנשים המבקשים לבדוק ולממש את זכאותם לסיוע בשכר דירה: חברת "מתן חן שירותי סיעוד בע"מ"- בין התאריכים 5.1.2014 - 1.5.2015 וחברת "מילגם", מתאריך 1.5.2015 ואילך.

הנאשמת עבדה כפקידה בחברת "מתן חן", ולאחר מכן בחברת "מילגם", במועדים בהם חברות אלה סיפקו את השרות הנ"ל למשרד השיכון, והייתה אחראית על מתן השירות לפונים. זאת עד לחשיפת העבירות נשוא כתב אישום זה.  הנאשם השני  הוא בעלה של המתלוננת והבעלים היחיד של חשבון בנק הדואר בנתיבות.

בהתאם לנהלי משרד השיכון, אנשים שהיו מעוניינים בסיוע נדרשו למלא טפסים מתאימים, לצרף אליהם מסמכים ואישורים שונים (למשל אישור הבטחת הכנסה מביטוח לאומי, או אישור קבלת מזונות, חוזה שכירות תקף, תעודת גירושין במקרים הרלוונטיים, פרטי חשבון בנק ואישורי הכנסות). 

בכתב האישום מצויין כי הנאשמת במסגרת עבודתה בחברות "מתן חן" ו"מילגם" הייתה אחראית בין היתר על:  קבלת הפונים בסניף נתיבות וקבלת הטפסים והמסמכים מידיהם,  הזנת נתוני הפונים למערכת ממוחשבת של משרד השיכון המכונה: "מערכת סיוע לדיור", לרבות פרטי חשבון הבנק אליו בקש הפונה להעביר את כספי הסיוע, ומילוי טופס ממוחשב הקרוי "בקשה לסיוע בדיור", עבור כל פונה, וזאת על סמך המסמכים שמסרו לה הפונים.

משרד השיכון, על סמך הנתונים שהועברו על ידי הנאשמת, קבע את זכאות הפונה, את דרגת הזכאות, הסכום לו זכאי הפונה, והמועדים שלגביהם הפונה זכאי לסיוע.  במקרים שבהם הזכאות אושרה רטרואקטיבית, הסיוע שאושר לפונים כלל סכום סיוע רטרואקטיבי, חד פעמי, וזאת בנוסף לסכום סיוע החודשי הקבוע שאושר בתעודת הזכאות.

תשלומי הסיוע לזכאים הועברו באמצעות המערכת הממוחשבת, בהעברה בנקאית ממשרד השיכון, לחשבון הבנק שצוין על ידי הזכאי והוזן במערכת סיוע בדיור על ידי הנאשמת.  לנאשמת, במסגרת עבודתה, הייתה גישה למסמכי הפונים, ולמאגר הממוחשב במערכת סיוע לדיור, מאגר שהכיל את כלל נתוני הפונים. 

הנאשמת יצרה את מצג השווא, באמצעות מסמכים שזייפה והשתמשה בהם בכוונה לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות, תוך ניצול גישתה לנתונים הממוחשבים ולמסמכי הפונים, ושימוש בארבעה חשבונות בנק לקבלת כספי המרמה, והעברתם לידה מחשבונות אלה. הכול כפי שמפורט בכתב האישום. 

כעולה מכתב האישום, בין השנים 2017-2014, ניצלה הנאשמת את גישתה לנתונים הממוחשבים של משרד הבינוי והשיכון, זייפה מסמכים של הפונים לקבלת הסיוע ועל ידי יצירת מצג שווא, לפיו הכספים מועברים לזכאים, קיבלה ממשרד הבינוי והשיכון, במרמה ובנסיבות מחמירות, סכום כולל של 1,188,046 ₪. לצורכי המרמה, השתמשה הנאשמת בארבעה חשבונות בנק שונים השייכים לה, למשפחתה ולמכריה,  הזינה למערכת הממוחשבת את פרטי אחד מהחשבונות במקום פרטי חשבון הבנק של הזכאי, ועקב מצג השווא שיצרה, כספי סיוע הועברו על ידי משרד הבינוי והשיכון לחשבונות המעורבים במרמה, במקום לזכאים.

בעקבות ביקורת שערכה חברת "מילגם" ועלה חשד לאי סדרים בתיקי זכאים בהם טיפלה הנאשמת, זייפה הנאשמת חוזה שכירות והצהרות של שני פונים, לפיהן הם קיבלו את כספי הסיוע להם הם זכאים ממשרד הבינוי והשיכון,  וזאת על מנת להסוות את המרמה ולמנוע גילוי של מעשיה הפליליים.

בעלה של הנאשמת ידע על מעשיה, ובמאות מקרים שונים אפשר לה להשתמש בחשבונו לצורך קבלת כספי המרמה ומשך לבקשת הנאשמת, בהזדמנויות רבות, את הכספים.

התיק נחקר על ידי יחידת הונאה דרום במשטרת ישראל.

כתב האישום מייחס לשני הנאשמים ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, וכן הנאשמת מואשמת בנוסף בעבירות רבות של זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות ושימוש במסמך מזויף בנסיבות מחמירות.