''עוד מעט לא יישאר מה להציל'': בעלי עסקים הפגינו מול הכנסת

מאות עצמאים, בהם מבאר שבע, הפגינו היום מול הכנסת: ''אנחנו קורסים, עוד מעט לא יישאר מה להציל''. בבאר שבע לא התרגשו מההקלות: ''לאנשים אסור לצאת - ואני לא אעמוד פה למדוד חום ולרשום ללקוחות''
send whatsapp messsage send FB messsage
''עוד מעט לא יישאר מה להציל'': בעלי עסקים הפגינו מול הכנסת מאות משתתפים בהפגנה בי''ם (צילום: מיכה בננו - פייסבוק אישי)

בילבול, כעס ובעיקר - חשש מקריסה קרובה: מאות בעלי עסקים, בהם בעלי עסקים מהנגב, הפגינו היום מול רחבת הכנסת, במחאה על התנהלות הממשלה והמערכת הבנקאית אל מול קריסת העסקים הקטנים והעצמאים, הנמצאים על סף קריסה כלכלית. ההקלות עליהן הכריזו אתמול ראש הממשלה, מנכ''לי משרד האוצר והבריאות - יצרו יותר בילבול מאשר הועילו. עסקים רבים, עצמאים ועובדי פרילאנס נמצאים על סף קריסה, אחרי שהתברר להם כי המענק עליו הכריזה הממשלה נמוך עד כדי גיחוך, ההלוואות בערבות מדינה כמעט ולא מאושרות, אך ארנונה, מקדמות המס ותשלומי החובה ייגבו בכל מקרה. 

מיכה בננו, צלם מבאר שבע, בין משתתפי ההפגנה (צילום עצמי, באדיבותו)​​​​​​​

בהפגנה השתתפו אנשי התאחדות העצמאים, שקראו לממשלה לטפל במצוקה שלהם. בין המפגינים: בעלי אולמות שמחה, קומסטיקאיות, עצמאים בענפים כמו צילום, עובדי פרילאנס ובעלי עסקים. ענפים רבים במשק ממשיכים להיות מושבתים - בהם חנויות אופנה, דוכנים לממכר מזון (פלאפל, שווארמה, בתי קפה, מסעדות), קניונים ועוד. 

וידאו: הפגנת העצמאים ברחבה מול הכנסת בירושלים (צילום: מתוך הפייסבוק של מיכה בננו)


בבאר שבע, שכבר לפני משבר הקורונה הייתה העיר בה האחוז הגבוה ביותר של עסקים בסכנת קריסה, הבעיה חריפה יותר: רוב הפעילות הכלכלית בבאר שבע מבוססת מסחר, שירותים ותיווך. עסקים קטנים ועצמאים מספקים פרנסה אלפי עובדים במעגלים רחבים. רובם אינם מתעשרים, אלא מצליחים להתקיים ולצוף מעל הקרקע. חודשיים אחרי פרוץ משבר הקורונה, שורה ארוכה של עסקים עומדים סגורים. העובדים השכירים הוצאו לחופשות ללא תשלום, אך שעככל שעובר הזמן, גובר החשש שלא יהיה להם לאן לחזור. 

''אני לא יודע אם אני אפתח מחר'', אומר לברנז'ה NEWS בעל חנות לכלי בית באחת השכונות. ''דורשים ממני למדוד חום, לרשום פרטים של כל לקוח, להקים מחיצות, לספור לקוחות בפנים ולמנות אחראי קורונה. אם נופלת לי ביקורת, אני חוטף קנס. היה לי עובד, פיטרתי אותו כל עוד היה לי ממה לשלם לו. העסק סגור כמעט חודשיים, אבל החשבונות מגיעים. הבנק לא מוכן להתחשב. אין עם לדבר. מד חום דיגיטלי עולה 500 שקל. מחיצה על פי הדרישות זה 2,500 שקל. אני עוד צריך לרשום נוכחות ללקוחות. ונניח זרקתי כסף על השטויות האלה, לאנשים אסור להתרחק מהבית אלא לקניית מזון. אז מי יבוא אליי לקנות סוללות או ברגים''.

למרות המצב, בעלי עסקים רבים עימם שוחחנו, אינם מוכנים להיות מזוהים בשמם. ''באר שבע זאת עיר קטנה ואני לא רוצה שאנשים יצביעו עליי או שספקים יידעו מה המצב שלי מול הבנקים'', מספר בעל דוכן פלאפל. ''אנחנו 2 עובדים בדוכן. אין עבודה. גם לפני זה לא היינו מרוויחים הרבה, אבל הספיק לנו לשלם שכר דירה ולחיות חיים סבירים. החודש התקשרו אליי מהבנק ושאלו מה קורה עם הפקדות והזהירו אותי שאם לא ייכנס כסף, הם יקטינו לי את המסגרת ויחזירו הוראות קבע. מענק העצמאים שקיבלתי בדיחה: 3,900 שקלים. אין הלוואות בערבות מדינה בשביל דוכן פלאפל. אין עם מי לדבר''.

בתוך כך, בקרב העצמאים נשמעה ביקורת היום כי לעצרת המחאה הגיע לנאום ח''כ יאיר לפיד. למרות ההתנהלות של הממשלה, בעלי עסקים רבים מביעים תמיכה גלויה בנתניהו. ''אתה לא יוצא נגד ביבי, ברגע שהזמינו אותו (את לפיד) איבדו הרבה אנשים. במחאה החברתית יצאנו לרחובות, בסוף לא יצא מזה כלום חוץ מכמה תל אביבים שתפרו לעצמם תפקידים. פה צריך להיות פתרון'', אומר אחד ממשתתפי ההפגנה. יאיר לפיד, להזכיר, היה שר אוצר והוביל מדיניות נאו-ליברלית שכללה העלאת מסים והקטנת רשת הביטחון החברתית.

וידאו: יאיר לפיד מגיע לעצרת (צילום: מתוך הפייסבוק של מיכה בננו)


מיכה בננו, צלם מבאר שבע, שהשתתף בהפגנה, אמר בלרנז'ה NEWS: ''כל ההקלות לא שוות כלום, בלי שנקבל סיוע כספי, מענק. לא ראינו כלום, ואין גם הלוואות''. 

ביקורת נוספת נשמעה גם ההחלטה להשאיר בבידוד עובדים בני 67 ויותר, שחלקם זקוקים לפרנסה, בהם מאבטחים, סדרני סחורה ועוד. בעבורם, לא הוצע פתרון לאובדן ההכנסה: ''אני חייב לעבוד, כי אין לי פנסיה'', מספר מיכאל, משכונה י''א, שעוסק בשיפוצים ''קטנים'': ''אותי שולחים לטפל בדברים קלים, להחליף ברזים, צביעה של חדר, לפעמים לעשות מחיצה. כל שקל עוזר לי. אני כבר חודשיים בבית, הכסף הולך ונגמר. שמו אותנו בכלא. פשוט ככה. אתה יודע מה זה עושה לאנשים בגיל שלי?''.