''מאות סטודנטיות הוטרדו בשכונות הסמוכות לאוניברסיטה''

ברנז'ה NEWS חשף כבר לפני שנה את תופעת ההטרדות כלפי סטודנטיות וסטודנטים בשכונות ליד האוניברסיטה. היום מודים במוסד כי מדובר במאות מקרים. סטודנטיות נזקקו לטיפול נפשי בעקבות ההטרדות וחששו להתלונן במשטרה
send whatsapp messsage send FB messsage
''מאות סטודנטיות הוטרדו בשכונות הסמוכות לאוניברסיטה'' ברנז'ה NEWS היה הראשון להתריע על התופעה, לפני שנה (צילומים: גוגל מפות, דני בלר)

כבר לפני שנה נחשפה בלעדית בברנז'ה NEWS תופעה חמורה: סטודנטיות - וגם סטודנטים, עוברים הטרדות בעלות אופי מילולי ומיני בשכונות הסמוכות לאוניברסיטה. הבוקר מודים באגודת הסטודנטנים: מדובר בכ-500 תלונות בשנה האחרונה. בחלק מהמקרים, הקורבנות נזקקו לטיפול נפשי. מתברר כי במקרים רבים קורבנות ההטרדות חששו לפנות למשטרה ונשארו עם הפגיעה.

במהלך השנה האחרונה, מסל''ן (מרכז סיוע לנשים נפגעות - נגב) טיפל במקרים רבים של סטודנטיות, שבעבר עברו הטרדה מינית, אשר הפגיעה כלפיהן בבאר שבע הייתה עבורן קשה - מאחר ועוררה את טראומות העבר. במהלך השנה האחרונה חשף ברנז'ה NEWS, בלעדית, את התופעה הקשה הזו - מעדויות סטודנטיות וכן מנהגי מוניות בעיר, שהופתעו לקבל הזמנות לנסיעות של עשרות מטרים בלבד: הסטודנטיות חששו ללכת את המרחק הקצר משער הואניברסיטה לביתן בשכונות ג' ו-ד'. 

חשיפת ברנז'ה NEWS מה-25 ינואר 2019 (צילום מסך)

''אנחנו, כנהגי מוניות, מאוד הופתענו לקבל הזמנות לנסיעה קצרה: משערי האוניברסיטה לשכונות ג' או ד', עשרות מטרים בלבד. הסטודנטיות סיפרו כי הן ממש מפחדות ללכת ברגל את המרחק הקצר, כי מטרידים אותן, מילולים וגם פיזית, יורקים עליהן, מקללים אותן'', סיפר י', נהג מונית מבאר שבע. ''שמנו לב בתחנה שזאת ממש תופעה. ככה, כל יום. סטודנטיות מסיימות את הלימודים ומבקשות שנבוא לקחת אותן''.  ''אני מסתובב הרבה בעיר, רואה מה קורה. בשכונות האלה המצב לא סימפטי. לא לסטודנטים וגם לא לתושבים'', אומר י'. 

חלק מהסטודנטיות שהוטרדו פנו למסל''ן בבאר שבע. יו''ר מסל''ן, אילזה ניקולאיצ'וק, מאשרת, בשיחה עם ברנז'ה NEWS, כי היו פניות רבות למסל''ן, במהלך השנה. ''לא מאות, כי מי שפנה אלינו אלה סטודנטיות שהיו במצב ממש קשה. בחלק מהמקרים מדובר בסטודנטיות שעברו פגיעה מינית בעבר והתקריות שחוו בבאר שבע גרמו להן לפלאשבקים לפגיעות הישנות''. מסל''ן בבאר שבע  העניק לסטודנטיות מענה מקצועי, תוך שמירה על פרטיותן. 

לשאלה מדוע סטודנטיות לא מתלוננות במשטרה, ענתה ניקולאיצ'וק: ''לחשיפה ולטיפול יש מחיר, אותו הן לא מסוגלות פשוט לשלם או להתמודד עימו. החברה מאוד שיפוטית וקורבנות העבירה מעדיפות לא  להתלונן, כדי לא לעבור את התהליכים הכרוכים בכך. אך מי שפונות למסל''ן, מקבלות את המענה המקצועי ואנחנו יודעים לערב את הרשויות כשיש צורך בכך''. 

קללות, איומים - וצואה מרוחה על הדלת

העימותים בין תושבים בשכונות לבין הקהל הסטודנטיאלי אינם חדשים. למעשה, כותב שורות אלה דיווח עליהם בשנות השמונים, התשעים וגם באלף החדש. מדובר במציאות מורכבת, לא קלה, של התנגשות בין שתי האוכלוסיות - שאינן אשמות במצב אליו נקלעו. חלק מתושבי השכונות רואים בסטודנטים ''נטע זר''. לטענתם, מדובר ב''תל אביבים'' שמביאים לבאר שבע דברים ש''לא מתאימים לעיר'': ''שמאלנות, תמיכה בלהט''ביים, לומדים על חשבוננו''. לא מעט מאמרים ומחקרים נכתבו על כך, בהם מחקר מעמיק ורציני של פרופ' נורית אלפסי.

מציאות החיים בשכונה ה''סטודנטיאלית'': צואה מרוחה על הדלת (צילום מסך)

למעשה, הסטודנטים לא מתקבלים לאוניברסיטה כי הם מתל אביב,  אלא כי עמדו במבחנים ולבאר שבעים מוצעים אותם מסלולים, מלגות והקלות. לא זו בלבד, אלא שקהל הסטודנטים לרוב אינו בעל אמצעים והוא בוחר להתגורר בקרבת הקמפוס מסיבה כלכלית. אוניברסיטת בן גוריון שוכנת בקרבת השכונות ג' וד', בהן אמור לקום בעתיד ''רובע חדשנות'', שיקדם את נושא ההיי טק בעיר. היחסים המתוחים בין הקהל הסטודנטיאלי, לבין חלק מהתושבים, לא תורם, בלשון מעטה, לקידום הרעיון. 

מצד שני, ג' וד' הן שכונות ותיקות, חלק מה-די.אן.איי הבאר שבעי, מאוכלסות ברובן על ידי תושבים ותיקים, משפחות ועולים. מזה שנים משוועות השכונות להחזרת פרויקט שיקום השכונות, או לחילופין, להתחדשות עירונית. לא אחת המצוקה הכלכלית של אותם באר שבעים יקרים, מוצאת ביטוי של כעס - לעיתים כלפי האוכלוסיה הלא נכונה. 

את הבעיות גורמים לא אותם תושבים ותיקים, שגם סובלים בעצמם משנים של הזנחה חברתית, כי אם גורמים פליליים וסוטים למיניהם. כבר לפני שנה סיפרו סטודנטיות לברנז'ה NEWS כי צואה נמרחה במספר הזדמנויות על דלת ביתן, סטודנטיות אחרות סיפרו שנתקלו בסוטים שנגעו בעצמם או אוננו מולן. 

המשטרה ערכה, במהלך השנה, לא מעט מבצעים למיגור תופעות של אלימות, פגיעות ברכוש והטרדות. 

סטודנטיות שחוו פגיעה או מבקשות לדווח על פגיעה, מזומנות לדווח למסל''ן בטלפון 08-6421313

תגובות

מעיריית ב''ש נמסר בתגובה: ''הנושא הועבר לטיפול משטרת ישראל  והשיטור העירוני''.

מהמשטרה נמסר בתגובה: ''במהלך השנה האחרונה פועלים שוטרי תחנת באר בהם שוטרי השיטור העירוני שבע בשיתוף פקחי הראשות המקומית ובשיתוף סטונדנטים למען שיפור תחושת בטחון הציבור תוך טיפול במפגעי איכות חיים.
לאחרונה אף נערכה פגישה עם אגודת הסטודנטים בכדי לרתום את כלל אוכלוסיית הסטודנטים לקידום תחושת הבטחון תוך יצירת שיח ומיפוי אזורים אשר לדעתם ישנה פגיעה בתחושת בטחונם. הפעילות והשיח עם הסטודנטים יימשך ככל שיידרש''.

ירדן דדון, רכזת שוויון מגדרי וטיפול בהטרדות מיניות באגודת הסטודנטים מסרה כי: "אחת הסיבות המרכזיות שבזכותה סטודנטים/ות עוברים לעיר היא בשביל החוויה הסטודנטיאלית. בן גוריון קיבלה את שמה כאוניברסיטה חברתית לא בכדי, וכרכזת במדור מעורבות אני נחשפת יום יום לאותה עשייה בקמפוס. תופעות דומות מתרחשות בכל מקום, ועם זאת, בפרק זמן קצר מאוד עלו מספר אירועים חריגים באופיים, מה שהוביל אותנו ליצירת הקשר עם העירייה, וכן גם לפגישה עם השיטור העירוני. דרך הפעילות המשותפת של שלושת הגורמים, נוכל ליצור רשת רחבה יותר של מיפוי אופי האירועים ומיקומם, במטרה למגר את המקרים והתלונות. השאיפה של כולנו היא ליצור סביבה בטוחה במרחב הציבורי, ואני מאמינה ששיתוף הפעולה אכן יקדם אותנו לאותה מטרה."

קרא עוד באותו נושא:

החשיפה של ברנז'ה NEWS, לפני שנה: סיוט בשכונה: סוטים, גניבות וצואה מרוחה על הדלת

להחזיר את הביטחון לתושבים: מבצע משטרתי רחב היקף בשכונות ד' ו-ג'

פרסום ראשון: זכאי הדיור הציבורי יוצאים למלחמה בסטודנטים בשכונה ג'