כנס ב''ש לשלום הילד: גידול חד במספר התיקים על פגיעה מינית בילדים

לראשונה נערך, במסגרת הכנס, מושב בו נפגשו בני נוער עם מקבלי החלטות, ביוזמת חברת הכנסת דר' יפעת שאשא ביטון. בין היתר, נידונה הדרך לחלץ ילדים ממעגל העוני
send whatsapp messsage send FB messsage
דיוני כנס ב''ש לשלום הילד, ביום הראשון

היום, שני, נפתח באוניברסיטת בן גוריון כנס באר שבע לשלום הילד, בפרלמנט הנוער, שנערך לראשונה בכנס.  במסגרת הפרלמנט נטלו חלק למעלה ממאה בני נוער מאזור הנגב אשר השמיעו את דברם באוזני מקבלי החלטות בכירים ממשרדי הממשלה השונים. הוועדה לזכויות הילד בראשותה של ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון התכנסה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. דיוני הוועדה הוקדשו לנושא חילוץ ילדים ממעגל העוני על רקע הממצאים קשים שהובאו בסיכומי השנה של הארגונים החברתיים וכן במיפוי מתחמי העוני בישראל. בבאר שבע ישנו מספר הולך וגדל של משפחות, אשר למרות היות ההורים במעגל העבודה, מתקשות להתקיים ונזקקות לסיוע במזון ובתשלום החשבונות. השכר של ההורים נסלע במשכנתאות או בשכר דירה וכן בנטל המסים. 

וידאו: מדיוני הכנס בב''ש

זאת ועוד: משפחות לא מעטות, מזכאי הדיור הציבורי, חיות בצפיפות רבה, מה שמשפיע על תחושת הילדים ועל האווירה הכללית בבית. כבר לא מדובר במצוקה זמנית, אלא במשפחות שקורסות עד כדי חוסר יכולת לתפקד.

בין הממצאים שיוצגו מחר, במהלך הכנס, הוא החשש הגדול של ההורים בישראל מפםני פגיעה מינית בילדיהם, בין אם במציאות או ברשת. 65% מההורים בישראל חוששים מפגיעה מינית בילדיהם. רק 31% מההורים קיבלו הכוונה כיצד לשוחח עם ילדיהם על פגיעות מיניות.

כ-59% מההורים נתנו לילדיהם הסבר בנוגע לפגיעות מיניות. שני שליש  מהם (68%) עשו זאת כחלק מההכנה לחיים; כרבע (27%) מהם עשו זאת סביב אירוע שסוקר בתקשורת; 16% מהם עשו זאת סביב אירוע שהתרחש בסביבתם.

עליה בחשש ההורים מפני פגיעה מינית בילדיהם

עו"ד ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד: " לצד הפעולות של המערכות הפורמאליות, הורים יכולים וצריכים לתת כלים לילדיהם להתמודד בנסיבות בהן מעגלי ההגנה שאמורים היו להגן עליהם כשלו. שיח בטוח ופתוח עם ילדים יכול לא רק לאפשר טיפול בנפגעים אלא גם למנוע פגיעות עתידיות. בכדי שהורים יוכלו לעשות כן, יש לאפשר להם לקבל את הכלים, ההכוונה וההדרכה הנדרשים."

לקראת הכנס השנתי של המועצה לשלום הילד, הנערך בבאר שבע, חושפת המועצה את תוצאותיו של סקר חדש, שנעשה באמצעות מינה צמח ומנו גבע , מכון "מדגם", אודות התנהגות הורים נוכח החשש לפגיעה מינית בילדיהם. 

על- פי תוצאות הסקר: 65% מההורים חוששים מפגיעה מינית בילדיהם. אימהות חוששות יותר מאבות (68% לעומת 60%) וגם עוצמת החשש גדולה יותר (39% מהאימהות לעומת 25% מהאבות, דיווחו על חשש רב). ככל שעולה גיל הילד, רמת החששות יורדת (מ-66% בקרב הורים לילדים בגילאי 4-8, ל-61% בקרב הורים לילדים בגילאי 9-11, ל-58% בקרב הורים לילדים בגילאי 12-16). רק 31% מההורים קיבלו הכוונה כיצד לשוחח עם ילדיהם על פגיעות מיניות.49% מההורים שלא קיבלו הכוונה כיצד לשוחח עם ילדיהם על פגיעות מיניות, מעוניינים לקבל הכוונה שכזאת.

רק 20% מההורים אמרו שקיבלו בילדותם הסבר על פגיעות מיניות. הורים שקיבלו בילדותם הסבר על פגיעות מיניות, נוטים לתת הסבר לילדיהם יותר ממי שלא קיבלו בילדותם הסבר (65% לעומת 57%).

כ- 59% מההורים דיווחו שנתנו לילדיהם הסבר בנוגע לפגיעות מיניות.  שני שליש  מהם (68%) עשו זאת כחלק מההכנה לחיים; כרבע (27%) מהם עשו זאת סביב אירוע שסוקר בתקשורת; 16% מהם עשו זאת סביב אירוע שהתרחש בסביבתם.

כמחצית מההורים (51%) לא ידעו על קיום החוק המחייב מעסיק לקבל אישור העסקה מהמשטרה בעבור בגירים העובדים עם ילדים (אישור לפיו העובד לא הורשע בעבירות מין). שליש (33%) מההורים לא בדקו למרות שידעו על החוק. רק מיעוט קטן מההורים (11%) בררו לגבי "הכשר" של בגירים שעובדים עם ילדיהם.

ורד וינדמן מנכ"לית המועצה לשלום הילד: "בחמש השנים האחרונות חל גידול של 25.5% במספר התיקים הפליליים שנפתחו בגין עבירות מין כלפי ילדים. אסור לנו להשלים עם הנתון הזה ומערכות אכיפת החוק כמו גם מערכת החינוך צריכות לעשות כל שנדרש כדי למנוע פגיעות מיניות בילדים. לצד הפעולות של המערכות הפורמאליות, הורים יכולים וצריכים לתת כלים לילדיהם להתמודד בנסיבות בהן מעגלי ההגנה שאמורים היו להגן עליהם כשלו. בכדי שהורים יוכלו לעשות כן, יש לאפשר להם לקבל את הכלים, ההכוונה וההדרכה הנדרשים . שיח בטוח ופתוח של הורים עם ילדיהם יאפשר קשב וזיהוי אותות מצוקה ויזמין פניה לעזרה בעת הצורך. שיח כזה יכול לא רק לאפשר טיפול בנפגעים אלא גם למנוע פגיעות עתידיות."


כנס הנגב לשלום הילד של המועצה לשלום הילד ובשותפות אוניברסיטת בן גוריון בנגב ומכון חרוב יתקיים כאמור מחר, יום ג, 20/2/18 בקמפוס אוניברסיטת בן גוריון בנגב. הכנס מתקיים זו השנה ה-17 ברציפות ויתמקד, כבשנים הקודמות, בשלום הילד בישראל מנקודת ראות של מדיניות כוללת, תכנון ומעשה.

בכנס צפויים לקחת חלק כ – 500 משתתפים בכירים מהמגזר הממשלתי, הציבורי והפרטי. בין המשתתפים בכנס השנה: שרת המשפטים איילת שקד, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ.

חברי הכנסת: יפעת שאשא ביטון, יואב בן צור, קארין אלהרר, שולי מועלם- רפאלי, איילת נחמיאס ורבין, מוטי יוגב, אברהם נגוסה.

בנוסף, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, סמנכ"לית בכירה במשרד העבודה הרווחה והשירותים הגב' איריס פלורנטין ומנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור. הכנס השנה יעסוק בין היתר בנושאים הבאים: ילדים במעגל העוני, נוער להט"ב כנוער בסיכון, שינוי בתפיסת השירותים לגיל הרך בחברה הבדואית, זנות קטינים, ילדים חשופים לאלימות, משפחתיות בעידן הסלולרי, עבירות מין ופדופיליה, כלים לקליטה מוצלחת של ילדים ובני נוער עולים.