חוק ריפמן: ההזדמנות שתשנה את פני הנגב

חגי רזניק, ראש מכון ריפמן ויוזם החוק, מתאר בתוכנית "על השולחן" בהנחיית עותמאן אבו עג'אג' את חזונו לשיתוף פעולה אמיתי בין יהודים לבדואים בנגב.
בתוכנית "על השולחן" של עותמאן אבו עג'אג', שזוכה לפופולריות רבה במגזר הבדואי, התארח חגי רזניק, ראש מכון ריפמן ומיוזם חוק ריפמן שהוקלטה באולפני ספוטקאסט. החוק, שנועד להסדיר את ההתיישבות הבדואית בנגב, מציע פתרון הוליסטי לבעיות רבות שהצטברו במשך עשרות שנים. במהלך הראיון, רזניק שיתף את חזונו ואת האתגרים שבדרך.
המכון כשותפות יהודית-בדואית
רזניק פתח את דבריו בהסבר על מכון ריפמן: "המכון הוקם על ידי בדואים ויהודים תושבי הנגב, לזכר שמוליק ריפמן ז"ל, ממנהיגי הנגב הבולטים. הרעיון המרכזי הוא להבין שהקידום וההסדרה של החברה הבדואית הם המפתח לפיתוח הנגב כולו. בלי חקיקה מסודרת ושיתוף פעולה, הדברים לא ישתנו".
לדבריו, החוק נבנה מתוך דיאלוג ושיתוף פעולה אמיתי עם החברה הבדואית. "במשך שלוש שנים הסתובבנו בשטח, בשיגים וביישובים הלא מוסדרים, למדנו את הבעיות מבפנים – לא מתוך משרדים בירושלים אלא מתוך הקשבה לקולות של הקהילה עצמה".
התנגדות והסתה: האתגרים שבדרך
כשנשאל על ההתנגדות לחוק, רזניק לא התעלם מהקשיים: "חלק מההתנגדות נובעת מהסתה, לפעמים גם מתוך אינטרסים של גורמים שנהנים מהמצב הקיים. יש כאלה שמעדיפים כאוס על פני סדר, כי זה משרת אותם. אבל החוק הזה נולד מתוך שיתוף ציבור אמיתי ועמוק. אני מאמין שכשהציבור יכיר את החוק לעומק, הוא יבין את היתרונות העצומים שבו".
מה מציע החוק?
רזניק פירט את עקרונות החוק המרכזיים:
- איחוד סמכויות – כיום ישנם גופים רבים שפועלים ללא תיאום, דבר שמוביל לחוסר יעילות ולעיתים גם להריסות בתים ללא פתרון מוסדר. החוק מציע להקים גוף מרכזי שיהיה אחראי גם על התכנון, גם על ההסדרה וגם על האכיפה.
- שירותים מוניציפליים – "היום יש יישובים שבהם אין פינוי אשפה, אין תשתיות, ואין אפילו חינוך ראוי. החוק יבטיח הקמת מרכזי שירותים שיתנו מענה אמיתי לצרכים של הקהילה הבדואית".
- תמורה לבעלי קרקע – "התמורה תגדל משמעותית מ-5,000 ש"ח לדונם ל-100,000 ש"ח לדונם, מה שיאפשר לבעלי הקרקע לקבל פיצוי הוגן ולקדם פתרונות מוסדרים".
- חינוך ותעסוקה – "אחד הנושאים הבוערים הוא החינוך. הרבה ילדים במערכת החינוך הבדואית לא מקבלים את הכלים הבסיסיים להצלחה. החוק יקים רשות חינוך ייעודית שתבטיח שכל שקל יגיע לילד. בנוסף, החוק יוצר תמריצים ליזמות ותעסוקה, דבר שיכול לייצר אלפי משרות חדשות בנגב".
שינוי אמיתי במקום דיבורים
רזניק לא הסתיר את האתגרים, אבל הדגיש את החשיבות של חזון מנהיגותי: "ניהול זה לטפל בשוטף, מנהיגות זה לשנות את המציאות. חוק ריפמן מציע עתיד טוב יותר לכל תושבי הנגב – יהודים ובדואים כאחד. אני קורא לכל תושב נגב ללמוד את החוק, להבין אותו לעומק, ולהצטרף לשיח".
תקווה לעתיד משותף
לקראת סיום הראיון, רזניק שיתף את חזונו האישי: "אני עצמי גדלתי כילד בסיכון, קיבלתי הזדמנות לבנות את חיי כאן בנגב. היום אני רוצה לתת את אותה ההזדמנות לילדים אחרים, בדואים ויהודים כאחד. הנגב יכול וצריך להיות מקום של תקווה, פיתוח ושיתוף פעולה אמיתי".
קריאה לשיח פתוח
בסיום, עותמאן אבו עג'אג' קרא לציבור הבדואי בנגב להצטרף לשיח חיובי: "כולנו רוצים נגב טוב יותר. זה הזמן לעבוד יחד - בשותפות, בהבנה ובשיח מכבד - כדי להפוך את החזון הזה למציאות".