עין פקוחה על כל עסקה: הממשלה פועלת לביטול השימוש במזומן, החלשים ייפגעו ראשונים

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה: עסקים לא יוכלו לקבוע סכום מינימלי לתשלום באשראי, המטרה הסופית: מעקב מלא אחרי כל תנועה כספית במשק
send whatsapp messsage send FB messsage
עין פקוחה על כל עסקה: הממשלה פועלת לביטול השימוש במזומן, החלשים ייפגעו ראשונים המחשה: Image by Ahmad Ardity from Pixabay

הצעת החוק שאושרה בוועדה אוסרת על עסקים לדרוש סכום מינימלי עבור תשלום באשראי, מתוך מטרה להגן על הצרכנים ולצמצם שימוש בכסף מזומן. בעלי עסקים שיפרו את החוק צפויים לקנסות של אלפי שקלים. 
עם זאת, בישראל ישנן אוכלוסיות מוחלשות שאינן זכאיות לקבל כרטיס אשראי ועסקים קטנים שלא ערוכים או לא ישתלם להם לשלם עמלות לחברות האשראי על כל עסקה. אם המהלך יאושר, בעלי העסקים יגלגלו את העלויות התפעוליות לציבור. מצד שני, הממשלה תוכל לעקוב אחרי כל תנועות התשלום של האזרחים, לרבות נסיעותיהם בתחבורה ציבורית כגון מוניות.


בעלי עסקים עשויים לייקר מוצרים המשולמים במזומן כדי לאזן את העלויות, אך בשל העומס התפעולי


ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה  לקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ אליהו ברוכי לתיקון חוק הגנת הצרכן, אשר תמנע מבעלי עסקים את האפשרות לקבוע סכום מינימלי לתשלום בכרטיס אשראי. תאגידים שיפרו את החוק יהיו חשופים לקנס בגובה 22,530 שקלים, בעוד יחידים צפויים לקנס של 7,170 שקלים.

ח"כ ברוכי, יוזם ההצעה, ציין כי החוק נועד לתקן עוולה צרכנית שנגרמה כתוצאה מהגבלות לא מוצדקות של בתי עסק. לדבריו, בעבר נגבתה עמלת שורה על כל עסקה, אך כיום העמלה הממוצעת של חברות האשראי נעה בין 0.6% ל-1%, ולכן אין סיבה להגביל עסקאות בסכומים נמוכים.

עו"ד יעל כהן שאווט, היועצת המשפטית של המועצה הישראלית לצרכנות, הדגישה כי מדובר בכשל צרכני הפוגע באנשים שנזקקים לבצע רכישות קטנות ללא מזומן. "החוק יאפשר להילחם בתופעת הכסף השחור ויספק הגנה לצרכנים גם בעסקאות קטנות," אמרה.

צח בורוביץ, מחברת הקבינט המייצגת את ישראכרט, ציין כי בעבר עלו סימני שאלה סביב עמלות מינימום, אך מכיוון שהן כבר אינן קיימות, אין הצדקה להמשיך לדרוש סכום מינימלי לשימוש באשראי.

נציגת הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, תמר מירסקי, טענה כי עסקים מנהלים את הכנסותיהם בין מזומן לאשראי כדי להתמודד עם הוצאות מימון. לדבריה, בעלי עסקים עשויים לייקר מוצרים המשולמים במזומן כדי לאזן את העלויות, אך בשל העומס התפעולי סביר יותר כי יעדיפו להשוות את המחירים של שני אמצעי התשלום.

בתום הדיון אישרה הוועדה את ההצעה פה אחד, בתמיכתם של ח"כ אליהו ברוכי וח"כ אלון שוסטר, שמילא את מקומו של יו"ר הוועדה.