שבעת היישובים העניים בישראל - בנגב. באר שבע - בין הערים העניות בישראל

דו"ח הביטוח הלאומי לשנת 2023 מציג תמונת מצב קשה בנוגע למצב העוני בישראל, ובעיקר בנגב ובבירת הדרום, באר שבע. על פי הדו"ח ובהצלבת נתונים נוספים שפרסם אתר מאקו, באר שבע ממוקמת במקום השביעי מבין הערים העניות בישראל, עם שיעור עוני של 19.7% ממשקי הבית. הנתון הזה ממקם אותה מעל ערים גדולות כמו חיפה, תל אביב וראשון לציון.
זהו המצב בנגב לפני שהגזירות בתקציב 2025 נכנסות לתוקפן. באר שבע נכנסה אל מלחמת חרבות ברזל כשהיא כבר סובלת ממשבר כלכלי מתמשך. המלחמה רק החריפה עוד את מצבה של העיר - בה גם סימנים של תחילתו של גל פשיעה.
מחוז הדרום הוא אחד משלושת המחוזות העניים ביותר בישראל, עם שיעור עוני של 22.6% ממשקי הבית. בהשוואה, מחוז ירושלים מוביל עם 36.2%, ואחריו מחוז הצפון עם 22.5%.
בין היישובים העניים ביותר בישראל, בולטת העובדה כי שבעה מתוך עשרת היישובים בראש הרשימה הם יישובים בדואיים בנגב. בראש הטבלה עומד היישוב ביר הדאג' עם שיעור עוני מדהים של 77.5%. היישובים תל שבע (55.2%), ערערה בנגב (52.6%), חורה (51.6%) ושגב שלום (50.6%) מציגים נתונים מדאיגים גם הם.

הנתונים תואמים את ממצאי הדו"ח המצביעים על כך שמחוז הדרום הוא אחד משלושת המחוזות העניים ביותר בישראל, עם שיעור עוני של 22.6% ממשקי הבית. בהשוואה, מחוז ירושלים מוביל עם 36.2%, ואחריו מחוז הצפון עם 22.5%.
בתוך באר שבע, קיימים פערים ניכרים בין שכונות חדשות ומבוססות, לבין שכונות ותיקות ויש גם פערים בתחומי השכר. המכון לרפורמומת מבניות ערך לפני כמה שנים מיפוי של מתחמי העוני בישראל, בהתבסס על נתוני למ''ס, הביטוח הלאומי ועוד, לרבות מיפוי של מתחמי העוני בבאר שבע ובנגב. במפה, נראים היטב הפערים בין השכונות השונות בבאר שבע.
צריך להיות ברור: גם בשכונות החדשות והיפות לא קל. רבים לקחוט על עצמם התחייבויות ענק, על מנת להעניק למשפחותיהם מגורים בסביבה טובה - משכנתאות, הלוואות, שעם הריביות הרצחניות בישראל הופכות לנטל נוראי.
המכון לרפורמות מבניות הוא מכון מחקר, בלתי תלוי ועצמאי, הפועל בישראל. המכון הוקם בשנת 2010 ע"י עו"ד שרגא בירן כחברה לתועלת הציבור ללא מטרות רווח כדי לקדם רפורמות מבניות שמטרתן צמצום פערים כלכליים-חברתיים בישראל.
.png)
הדו"ח מדגיש כי תחולת העוני גבוהה במיוחד בקרב האוכלוסייה הערבית והחרדית. בשנת 2023, 42.4% מהעניים בישראל היו ערבים, ו-22.5% חרדים. השיעורים הללו כפולים ממשקלם באוכלוסייה הכללית. על אף ירידה קלה בתחולת העוני בקרב שתי הקבוצות, הפערים נותרו גדולים. תחולת העוני בקרב יהודים לא-חרדים עמדה על 14% בלבד.
לפי הדו"ח, התעסוקה מהווה כלי מרכזי לצמצום העוני. משפחות שבהן ראש המשפחה מועסק נהנות משיעור עוני נמוך יותר (15.3%), אך בקרב משפחות שבראשן עומד עצמאי נרשמה עלייה חריגה בתחולת העוני – מ-13.3% ל-13.8%.

באר שבע, כמרכז העירוני הגדול בנגב, מתמודדת עם אתגרים רבים, ביניהם מחסור במקומות עבודה ותשתיות ציבוריות ברמה גבוהה, הגירה שלילית ופשיעה. על אף ההשקעות האחרונות בפיתוח העיר והנגב, נתוני העוני משקפים מציאות מורכבת. כבר לפני שלושה וארבעה עשורים הצביעו פעילים חברתיים בבאר שבע על הסכנה שבפערים ועל כי קיימת הסללה שמכתיבה את מסלול החיים של מי שיש להם ומי שאין להם. ויקטור אלוש ז''ל, ממייסדי תנועת ‘’הפנתרים השחורים'', היה בין האישים שהתריעו כי פערים אלה מסוכנים לעתידה של ישראל.
התחזיות לקראת 2025 אינן מעודדות. יישום מלא של הגזירות הכלכליות המתוכננות, כולל הקפאת קצבאות ושכר המינימום, עלול להרחיב את מעגל העוני בכ-2% ולהוסיף קרוב ל-40,000 ישראלים למעגל זה. באר שבע ויישובי הנגב צפויים להיות בין הנפגעים העיקריים, מאחר שלרבים אין רזרבות כספיות להתמודד עם יוקר המחיה, אשר ב-1 בינואר יהפך לבלתי אפשרי.

איפה העוגנים הכלכליים של באר שבע?
תקוות רבות נתלו בעיר עם מעבר צה''ל לנגב והקמתו של פארק היי טק וקריית מודיעין. החזון היה, כי אלה ימשכו לבאר שבע עשרות אלפי תושבים חדשים, ‘’חזקים ואיכותיים''. כיום, עם נתוני ההגירה השלילית והמציאות המורכבת של באר שבע והאיזור, מתחילה לחלחל התודעה כי אולי לא מאלה תבוא הישועה.
רק החלטת ממשלה מרחיקת לכת - דוגמת מתן הטבות במס לתושבי העיר, כמו אלה הנהוגות באופקים ונתיבות, יכולה לשפר את מצבה של באר שבע. אך לאור המשבר הכלכלי בישראל והיעדר יכולת מצד הממשלה להתמודד עם יוקר המחיה והעוני, ספק אם כאשר מוטלות כל כך הרבה גזירות, הממשלה תבחר להקל - ולא למשל, לסגור משרדי ממשלה מיותרים ולוותר על כספים קואליציוניים.