באר שבע ואופקים ציינו את יום האבל הלאומי עם טקסים מרגשים והנצחת נופלי ה-7 באוקטובר

אתמול (ראשון, 27.10.24) ציינו מוסדות החינוך בבאר שבע ובאופקים את יום האבל הלאומי לזכרם של נופלי ונרצחי השבעה באוקטובר במגוון טקסים ופעילויות זיכרון מרגשות. בבאר שבע, התקיימו טקסי זיכרון ומעגלי שיח בבתי הספר העירוניים, בהם תלמידים ומורים חלקו את רגשותיהם והנציחו את זכר הנופלות והנופלים – ובפרט בוגרי ובוגרות בתי הספר. בנוסף, הוקמו פינות וחדרי זיכרון והתקיים שיח על חשיבותה של התקווה והתקומה לצד הכאב, כמו גם ייחולים להשבת החטופים.
באופקים נערכו טקסים מרגשים בכל בתי הספר היסודיים והתיכוניים בעיר. התלמידים לקחו חלק פעיל בטקסים – הנחו, הקריאו קטעי קריאה, שרו ויצרו לזכר הנופלים והנרצחים. תלמידי כיתות י"א ו-י"ב השתתפו במפגש מרגש עם מפקד אוגדת עזה, תא"ל עמית ימים, שהתקיים בחורשת הנופלים שנחנכה לזכרם של תושבי העיר שנפלו במתקפת ה-7 באוקטובר. תא"ל ימים שיתף את התלמידים בתחושותיו והתמודדויות האוגדה בלחימה, והתלמידים שאלו שאלות רבות והקשיבו לשיתופיו.

בסיום המפגש השתתפו התלמידים ביצירת פסיפס לזכר כל נופל בהנחיית האמן אייל אסולין, פרויקט שנועד להנציח את זכרם של הנופלים לדורות. ראש העיר, איציק דנינו, הביע את גאוותו בתלמידי אופקים על מעורבותם בפרויקטי ההנצחה השנתיים. "נמשיך להבטיח שכל ילד וילדה באופקים יכירו את הגיבורים שבזכותם אנו כאן," אמר דנינו.
הטקסים והמפגשים בבתי הספר נגעו לליבם של התלמידים והמורים, במיוחד בקרב תלמידים שאיבדו קרובים במלחמה. מנהל החינוך העירוני באופקים הבטיח להמשיך בפרויקטי הנצחה גם בשנים הבאות, כדי לספר את סיפורם של הנופלים בקול רם וברור.

בציון שנה לטבח ה-7 באוקטובר: מאות חברי סגל וסטודנטים התכנסו היום (ב') במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע לטקס זיכרון, במהלכו הוסר הלוט מעל קיר ההנצחה שהוקם לזכר סטודנטים, סגל ובוגרי המכללה שנרצחו ונפלו במהלך המלחמה: מרסל פרייליך, רס"ר במיל' מתן דמארי, לבנת קוץ, תמר קדם סימן טוב, ועומר חרמש ז"ל.

טקס "מורשת הזיכרון והגבורה" נערך באתר ההנצחה במושב תקומה ובו יותר מ-1500 מכוניות שרופות והרוסות מאירועי ה-7 באוקטובר. האירוע ביוזמת משרד מורשת התקיים במעמד משפחות שכולות ובמהלכו הוענקו אותות הוקרה לגופים שפעלו לזיהוי חללים ברחבי העוטף.
טקס "מורשת הזיכרון והגבורה" התקיים בגל-עד ההנצחה במגרש המכוניות המרכזי שליד מושב תקומה במועצה האזורית שדות נגב. הטקס ביוזמת משרד המורשת בראשות השר עמיחי אליהו ובשיתוף החברה הממשלתית לתיירות בסימן שנה לטבח שמחת תורה.
אחד מהמקרים המורכבים עמם התמודדו הגופים בשטח הוא בזיהוי הנעדרת שני גבאי ז"ל שנרצחה במסיבת הנובה ברעים בה שימשה כסלקטורית.
מיכל גבאי, אמה של שני ז"ל שיתפה במהלך הערב בכאב: "שני הייתה האור גדול בחיינו, צעירה יפהפייה שידעה לשלב בין הנאות החיים הקטנות לבין מחויבות עמוקה לערכים ותמיד ידעה ליהנות מהחיים, אבל גם לדאוג לסביבה. 'החיים לא יהיו מסיבה אם לא תחגגו בלי סיבה' הייתה מאמירותיה המפורסמות, שהפכו לסמל שלה – 'לחיות כל רגע ולחגוג את החיים כפי שהם'. בשבת השחורה, שני עבדה ב'נובה', ולאחר מכן הצטרפה לזוג חבריה לחגוג. באותו היום, עברה שני גהינום ודקות ארוכות של פחד וחוסר ודאות, של בריחה וניסיון להינצל מהירי וההרס מסביב. מהמיגונית בצומת עלומים, עד ה-Safe zone, החפ"ק המשטרתי, ולבסוף אמבולנס המוות.
"למשך 47 ימים לא ידענו מה עלה בגורלה. הימים האלה היו ימים של כאב ותסכול, חוסר אונים וניסיון להבין את גודל הזוועה. ואז הגיעו האנשים האמיצים – מתנדבי זק"א שהייתם שם, בשטח, כשאנחנו היינו באפלה מוחלטת. אני לא יודעת איך להביע במילים את התודה שאנחנו חשים כלפיכם, על המחויבות, המסירות והאומץ להיות שם כשאחרים לא יכלו. בעלי יעקב היה שם איתכם בימים הראשונים, הייתם שם בשבילו והפכתם כל אבן כדי למצוא אותה ביחד.
"הכאב על האובדן של שני בלתי נתפס. שום דבר לא יחזיר אותה אלינו, אבל המורשת שלה ממשיכה לפעום בנו. בזכותכם, היא קבורה עם הכבוד שהיא ראויה לו, ואתם אפשרתם לנו להיפרד ממנה כפי שמגיע לה. יהי זכרה של שני ברוך, השם יקום דמה, ונמשיך להנציח אותה בדרכנו, בזכות ובכוח האור שהייתה בחיינו"