באר שבע על הכוונת: אחד המרגלים בשליחות אירן תיעד את טוטו טרנר, פירט אימוני ילדים וצילם את מוזיאון הנגב

פרשת הריגול: הנאשם המרכזי תיעד משחקים ואימוני כדורגל באצטדיון טוטו-טרנר לצד משימות נוספות בשירות מפעילים איראנים, כולל בסיסי צה''ל ואתרים אסטרטגיים בדרום. המדינה עלולה לדרוש להטיל עונש מוות
send whatsapp messsage send FB messsage
באר שבע על הכוונת: אחד המרגלים בשליחות אירן תיעד את טוטו טרנר, פירט אימוני ילדים וצילם את מוזיאון הנגב צילום: הפועל באר שבע, עיבוד: חדשות באר שבע והנגב

במסגרת פרשת ריגול המוגדרת כאחת החמורות ביותר בשנים האחרונות, התבקש אחד משבעת תושבי הצפון המואשמים בפרשה לצלם משחק כדורגל באצטדיון טוטו-טרנר בבאר שבע, הבית של קבוצת הפועל באר שבע. בנוסף, הוא התבקש לתעד גם אימוני כדורגל של ילדים ובוגרים, ואף להעביר למפעיל האיראני את השעות המדויקות בהן בוצעו הצילומים.
בכתב האישום שהוגש על ידי פרקליטות מחוז חיפה, עולה כי ב-18 בספטמבר ביקש המפעיל האיראני מהנאשם לצלם את אצטדיון טוטו-טרנר במסגרת משימות מודיעיניות באזור הדרום, שנמשכו כשלושה-ארבעה ימים. מעבר לכך, התבקש הנאשם לצלם גם את המוזיאון בבאר שבע, את קיבוץ להב כולל הגדר והשטחים מחוץ לקיבוץ.


על פי כתב האישום, הנאשמים קיבלו תשלום לכל משימה שביצעו, שהסתכם בכ-300 אלף דולר במהלך השנתיים האחרונות. הם גם יצרו סיפור כיסוי כמדריכי טיולים במקרה שייתפסו בעת צילום במקומות אסורים



לפי כתב האישום, השבעה, בהם שני נערים בני 16 ו-17, צילמו בסיסי חיל האוויר בנבטים, רמת דוד, תל נוף ופלמחים, וכן את מחנה הקריה בתל אביב ואת אתרי סוללות כיפת ברזל באזורים נוספים. הנאשם המרכזי, אזיז ניסנוב מחיפה, עמד בקשר עם שני מפעילים איראנים ופעל לצירוף חברים נוספים לחוליה.

בין יתר משימותיהם, הנאשמים תיעדו תשתיות אזרחיות ואתרים צבאיים, כמו בסיסים, מערכות הגנה ואמצעי לחימה. עוד נמסר כי תיעדו את קריית הממשלה ונמלי חיפה, אשדוד ואילת, ותחנת הכוח בחדרה.

המדינה עלולה לדרוש להטיל על הנאשמים עונש מוות
עבירת סיוע לאויב בעת מלחמה ממוקמת בפרק ז' בחוק העונשין, שעניינו ביטחון המדינה, יחסי חוץ וסודות רשמיים, תחת סימן ב' שעניינו בגידה. סעיף 99(א) לחוק העונשין קובע כי "מי שעשה, בכוונה לסייע לאויב במלחמתו נגד ישראל, מעשה שיש בו כדי לסייעו לכך, דינו – מיתה או מאסר עולם".

סעיף 91 לחוק העונשין קובע כי "אויב" נחשב לכל "מי שהוא צד לוחם או מקיים מצב מלחמה נגד ישראל או מכריז על עצמו כאחד מאלה, בין שהוכרזה מלחמה ובין שלא הוכרזה, בין שיש פעולות איבה צבאיות ובין שאינן וכן ארגון מחבלים". במסגרת הסעיף נקבע כי ארגון מחבלים הוא כל "ארגון שמטרותיו או פעולותיו מכוונות למיגור המדינה או לפגיעה בביטחונה של המדינה או בביטחון תושביה או ביהודים במדינות אחרות".
 

המרגלים  תיעדו גם את מוזאון הנגב (צילום: דני בלר)


‘’מדובר באזרחים שידעו היטב כי הם פועלים נגד ביטחון המדינה''
פרקליטות המדינה הגישה היום לבית המשפט המחוזי בחיפה כתב אישום חמור נגד שבעה תושבי חיפה והצפון, המואשמים בניהול תא ריגול למען איראן. לפי כתב האישום, השבעה פעלו במסגרת חוליה מאורגנת שגוייסה על ידי סוכן איראני, ושימשו במשך כשנתיים בתפקידי איסוף מודיעין רגיש למען איראן. הפרקליטות ביקשה לעצור את הנאשמים עד תום ההליכים.
הנאשם המרכזי בפרשה, אזיז ניסנוב (43) מחיפה, היה בקשר עם המפעילים האיראניים ופעל לצירוף חברים נוספים לחוליה. בין היתר, פעל עם סגנו, אלכסנדר סדיקוב (58), שניהל את החוליה בפועל וחילק את המשימות והתשלומים בין חבריה. חברי החוליה ביצעו מאות משימות איסוף מודיעין, בהן תיעוד בסיסי חיל האוויר בנבטים, רמת דוד, תל נוף, ואתרים אסטרטגיים נוספים.

צילמו מתקנים אסטרטגיים
במהלך התקופה, צילמו הנאשמים את אתרי סוללות כיפת ברזל באזור חיפה, את קריית הממשלה ונמלי חיפה, אשדוד ואילת, תחנת הכוח בחדרה, ועוד. המפעילים האיראניים סיפקו לנאשמים מפות וצילומי אוויר של האתרים, ואף נקודות מדויקות לצילום.
על פי כתב האישום, הנאשמים קיבלו תשלום לכל משימה שביצעו, שהסתכם בכ-300 אלף דולר במהלך השנתיים האחרונות. הם גם יצרו סיפור כיסוי כמדריכי טיולים במקרה שייתפסו בעת צילום במקומות אסורים.
בפרקליטות מדגישים כי מדובר באחת מפרשיות הריגול הביטחוניות החמורות שנחשפו בישראל בשנים האחרונות, וניהול החקירה לווה באופן צמוד על ידי הפרקליטים. "מדובר באזרחים שידעו היטב כי הם פועלים נגד ביטחון המדינה," ציינו בפרקליטות.